Готвят нов политически пърформанс пред Съдебната палата за сметка на прокуратурата

Готвят нов политически пърформанс пред Съдебната палата за сметка на прокуратурата
снимка:БГНЕС

Нов политически пърформанс се подготвя за събота пред Съдебната палата в София, където ще се проведе гласуването и евентуалният избор на прокурор Евгени Иванов за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Организаторите на събитието са обвързаното с банкера беглец Цветан Василев сдружение БОЕЦ, както и политическите партии свързани с подсъдимия олигарх Иво Прокопиев - "Да, България" и ДСБ, част от обединението „Демократична България“.

Стартът на мероприятието съвсем логично е обявен за ранните часове на деня, именно когато се излъчват и сутрешните блокове в телевизионните студиа, а целта му е да се дискредитира името на кандидата в процедурата, като отново се повтаря прокараната от президента Румен Радев мантра за „мафията в прокуратурата“, както и да се саботира изборът му като член на кадровия орган.

Демонстрацията, подготвяна от членовете на „Демократична България“, които вече от няколко месеца водят яростна предизборна кампания на гърба на прокуратурата, с любезното съдействие на БОЕЦ, обаче не представлява нищо повече от пряка намеса в независимостта на съдебната власт, която именно по закон е призвана да избира самостоятелно представителите си във ВСС.

Нещо повече – опитите за политизиране и поредната акция за дискредитиране на държавното обвинение, както и представителите му в кадровия орган, може би неслучайно идват в навечерието на доклада за върховенството на закона на ЕК, като се прави поредният целенасочен опит да се покаже пред членовете на общността, че в България средата е нестабилна, а съдебната система – порочна.

Предварително подготвената режисура на събитието, което цели единствено натрупването на определени политически дивиденти, се доказва и от факта, че нито представители и поддръжници на „Демократична България“, нито привържениците на сдружение БОЕЦ са депозирали мнения, становища или въпроси към прокурор Евгени Иванов в законоустановения срок. Припомняме, че до края на периода, в който имаше възможност това да се случи, в администрацията на ВСС не бяха постъпили никакви въпроси към кандидата за нов член на кадровия орган.

Малко след обявяването на политическата акция в събота, в атаката срещу избора на Евгени Иванов за член на ВСС се включи и адвокатското НПО "Български адвокати за правата на човека" (БАПЧ). От организацията дословно преповториха призива на съдията и член на ръководството на Съюза на съдиите в България (ССБ) Емил Дечев от миналата седмица, като се обърнаха към прокурорите с настояване да бойкотират предстоящия в събота вот, да не участват в гласуването или да гласуват "против" кандидатурата на Иванов. В случая, действията на БАПЧ се явяват също толкова цинични, колкото и тези на съдия Дечев, поради отявления опит за манипулация и намеса в личната оценка на прокуроското съсловие, най-малкото поради вече споменатия факт, че от организацията не са изпратили становища, мнения или въпроси относно номинацията, нито са показали, че имат обективни забележки относно професионалните или личностни качествата на кандидата в срока посочен в закона за това. В тази връка, действията им, които аналогично следват развиващата се вече близо два месеца кампания по дискредитиране на авторитета на прокуратурата като институция, изглеждат по-скоро като политическа поръчка, отколкото като оценка на професионална общност.

Специализираната прокуратура предаде на съд бившия кмет на Костенец за подкуп и незаконно държане на боеприпаси

Предишна новина

Съдът на ЕС с ключово решение за приложението на Европейската заповед за арест в общността

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  Заповядайте ... | нерегистриран
  6
  0

  Митинг-концертът срещу властта ще започне в 16 часа в неделя на Орлов мост

  .
  30 години преход стигат! Време е да влезем в 21-ви век. Заедно. Обединени като нация! Това ще поискат младите хора на митинг-концерт. Събитието под надслов ”Бъдеще за младите, бъдеще за България”, ще се проведе утре на Орлов мост от 16 до 22 часа.
  Това е събитието, което ще обедини и подкрепи младите хора на България за по-добро бъдеще.
  На 27.09 ще бъдем заедно с всички артисти, предприемачи, общественици, интелектуалци и активни граждани, които са лицето на България през света и които не се страхуват да застанат с лицата си срещу безобразното управление на страната.
  Хората, които оставят позитивната следа след себе си, които са светлият пример за своите сънародници и съмишленици. Хора, които са успешни въпреки държавата.
  За активно гражданско общество, за граждански контрол и общонационално обединение в името на бъдещето на България!

  Целта на събитието е да съберем поне 3.5% от всички Българи (65% от всички граждани на България заявяват, че подкрепят протестите) Заедно на едно място, в един ден и да покажем мащаба на готовността да отстояваме демократичните ценности и европейско бъдеще на България.

  Времето вече е на младите и с присъствието си на митинга-концерт заедно ще кажем “Да” на промяната, която толкова силно очакваме от 1989 г. насам. С нас ще са знакови рок-групи, рапъри и изпълнители от различни поколения.

  30 години преход стигат! Време е да влезем в 21-ви век. Заедно. Обединени като нация!
  Оставка, а след нея модернизация на държавата, която е възможна, защото можещи хора в България има и те не се казват Бойко Методиев Борисов или ПКП!
  Споделяйте събитието, подкрепете го с дарение през ХелпКарма тук:
  https://bg.helpkarma.com/…/badeshte-za-mladite-badeshte-za…/
  и поканете всички ваши близки и приятели тази неделя 27.09 от 16.00ч на Орлов мост!
  Нека покажем силата на нацията ни! Обединена. Сега!

 2. 12
  охооо | нерегистриран
  5
  -2

  нападнахте вече директно президента , а? опря ли ножа до кокъла?
  гледайте сега ..........................

 3. 11
  А бе | нерегистриран
  3
  -12

  Съвсем не съм сигурен, че до края на годината на Радев няма да му дойде друг "акъл" и да входира в Народното събрание свой проект за Конституция. А трябва! Той генерал, главнокомандващ и държавен глава ли е, или е лукова глава на генерал Деси!? Нека поиска властта. Щеше да му се даде, ама вече сме есен и пилците му не стигат да спечели президентските избори - срещу Борисов.

 4. 10
  Още нещо | нерегистриран
  13
  -4
  До коментар #8 от " | нерегистриран":
  Съдиите във Върховния съд се избират от Сената. Президентът само номинира кандидатите. Аман от претендиращи да знаят всичко

  Колко малко хора знаят, че всеки американски президент не го избират директно като в България /където държавния глава даже няма законодателна инициатива/, а го избира Избирателната колегия от 538 електори избрани от всички гласуващи! И пак има избор, пък макар и опосредствен. А у нас "ги избира" ВСС или по-точно ги назначава Шиши. Ако това е "избор", аз съм трамвай ... колкото беше избор на Цаци, Лозан и сегашния предстоящ в уикенда /да използваме този англицизъм/. И без това вече отдавна сме де факто смесена система между нагло-сакското право и югозападното на Шиши! Те така си и "правораздават" - източник на правото е практика на всекакви съдилища, вкл. и на Шиши.

 5. 9
  Re: | нерегистриран
  8
  -5
  До коментар #8 от " | нерегистриран":
  Съдиите във Върховния съд се избират от Сената. Президентът само номинира кандидатите. Аман от претендиращи да знаят всичко

  Ха ха ха. Колко е бос и нагъл едновременно. Кой му говори за американския Върховен съд, федерален! Който е изключение и без аналог на европейските и нещо средно между върховен и конституционен по европейския тертип. Много тресе шубето всички намърдали се на приятна съдебна ваканция в съдебната власт. Ама много ... заради греховете, а те са безброй! Безброй! С една нова Конституция приета на референдум заминават на трудовата борса. И да видиш тогава как ще се проинасят не след месеци, години, а в съдебна зала и мотивите ще ги пише протоколистката! И ще се държат повече от уважително с адвокати, страни, свидетели, вещи лица и с всеки "потребител на правосъдие" или адресат "в името на народа". Който се смее последен, се смее най-добре!

 6. 8
  | нерегистриран
  5
  -7
  До коментар #6 от " | нерегистриран":
  И в кои държави от Европа по този начин кадрово се формира съдебната власт? И очевидно съвсем не си в час с новините, че предстои да се избира съдия за Върховния съд на САЩ и ще го избира не целият американски народ, а само Тръмп! То така погледнато и у нас съдиите се избират ... от ВСС. А за бананите родно производство - трябва да има и такива, иначе какво ще стане, ако се произвеждат само сливи?!?

  Съдиите във Върховния съд се избират от Сената. Президентът само номинира кандидатите. Аман от претендиращи да знаят всичко

 7. 7
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 6
  | нерегистриран
  8
  -7
  До коментар #4 от "Re: | нерегистриран":
  Това за бананите не го разбрах. Вероятно ти плащат от някоя бананова република, а и България по онова време имаше армия с авиация и флот /и не само/ ... с тази разлика, че нямаше банани родно производство като теб! По този начин се формира кадрово съдебната власт в над половин Европа и в САЩ. Ако САЩ са бананова република ... съм съгласен с теб!

  И в кои държави от Европа по този начин кадрово се формира съдебната власт? И очевидно съвсем не си в час с новините, че предстои да се избира съдия за Върховния съд на САЩ и ще го избира не целият американски народ, а само Тръмп! То така погледнато и у нас съдиите се избират ... от ВСС. А за бананите родно производство - трябва да има и такива, иначе какво ще стане, ако се произвеждат само сливи?!?

 9. 5
  само минавам | нерегистриран
  14
  -8

  Какви въпроси към "кандидата", кви 5 лева? Кандидатът е вече избран. Изключително лоялен е към системата и е обществено ангажиран към каузата на атлантизма по примера на един републиканец за България. Остава да бъде и одобрен от потомствените прокурори, които още с встъпването си в длъжност се и пенсионират от служба за закона, народа и родината. Благодарение на Лукановата Конституция, която силно се люби (и мрази) от катунджиите на Орлов. Не граф, а мост!

 10. 4
  Re: | нерегистриран
  6
  -15
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Иначе казано иска се новата Конституция на Баце да се окаже старата Конституция на Тато? Евентуално в преабюла може да се добави, че на българските граждани се полагат банани само по Нова година.

  Това за бананите не го разбрах. Вероятно ти плащат от някоя бананова република, а и България по онова време имаше армия с авиация и флот /и не само/ ... с тази разлика, че нямаше банани родно производство като теб! По този начин се формира кадрово съдебната власт в над половин Европа и в САЩ. Ако САЩ са бананова република ... съм съгласен с теб!

 11. 3
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 2
  | нерегистриран
  12
  -8
  До коментар #1 от "Мунчо | нерегистриран":
  ... се прави поредният целенасочен опит да се покаже пред членовете на общността, че в България средата е нестабилна, а съдебната система – порочна ...

  Е, не е ли така, а ?!?!?! Кое не е вярно ? Кое ?
  --------------------------------------------------------------------------
  КОНСТИТУЦИЯ
  на Република България

  от 18.05.1971 г.

  Член 128
  Съдиите и съдебните заседатели са изборни. Те могат да бъдат отзовани и преди срока, за който са избрани.
  --------------

  Конституцията е приета с конституционен референдум, утвърден от Народното събрание. Над 6 млн. гласоподаватели за подкрепили текста за изборност и мандатност на съдиите. Същото е решението и за прокурорите. Сега, веднага с нова Конституция или ... никога ... повече България, правосъдие, справедливост!

  Иначе казано иска се новата Конституция на Баце да се окаже старата Конституция на Тато? Евентуално в преабюла може да се добави, че на българските граждани се полагат банани само по Нова година.

 13. 1
  Мунчо | нерегистриран
  10
  -10

  ... се прави поредният целенасочен опит да се покаже пред членовете на общността, че в България средата е нестабилна, а съдебната система – порочна ...

  Е, не е ли така, а ?!?!?! Кое не е вярно ? Кое ?
  --------------------------------------------------------------------------
  КОНСТИТУЦИЯ
  на Република България

  от 18.05.1971 г.

  Член 128
  Съдиите и съдебните заседатели са изборни. Те могат да бъдат отзовани и преди срока, за който са избрани.
  --------------

  Конституцията е приета с конституционен референдум, утвърден от Народното събрание. Над 6 млн. гласоподаватели за подкрепили текста за изборност и мандатност на съдиите. Същото е решението и за прокурорите. Сега, веднага с нова Конституция или ... никога ... повече България, правосъдие, справедливост!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.