Градският прокурор Христо Динев поиска изцяло нов екип от заместници

Градският прокурор Христо Динев поиска изцяло нов екип от заместници

Новоизбраният градски прокурор на София Христо Динев поиска изцяло нов, свой екип от заместници. Това стана ясно от предложенията за заместник-градски прокурори, внесени във Висшия съдебен съвет чрез главния прокурор Сотир Цацаров.

Екипът, който Динев иска е от шестима прокурори, между които са Чавдар Ангелов от Специализираната прокуратура и заместник-районният прокурор Куман Куманов. Останалите четирима предложени са обвинители от Софийската градска прокуратура (СГП) – Емилия Русинова, Зорница Такова, която е и говорител на СГП, Николай Русинов и Явор Димитров.

Номинираните за заместник-градски прокурори са с много добри атестации от работата си, притежават необходимия юридически стаж за заемане на длъжността си и се ползват с висок авторитет сред колегите си, се посочва в предложенията.

До сега заместник-градски прокурори бяха Божидар Джамбазов, Роман Василев, Сергей Стойчев, Бисер Кирилов и Маргарита Немска. Още в края на седмицата стана ясно, че поста си няма да запази Роман Василев, който от понеделник е командирован в Апелативната специализирана прокуратура.

Името на Чавдар Ангелов не се появява за първи път в медиите. В началото на 2011 г. тогавашният апелативен прокурор на София Вичо Вичев прекрати заповедта му за командироване в Софийската градска прокуратура и го върна в СРП, защото частично прекратил част от обвиненията срещу Красимир Маринов-Големия Маргин без да уведоми за това ръководството на прокуратурата и колегите си, с които работел по разследването. По-късно Ангелов се явява на конкурса за специализираната прокуратурата и е един от спечелилите конкурса, но от декември 2013 г.е командирован в СГП, отново.

Що се отнася до Николай Русинов, то любопитното е, че името му е било в тефтерчето на Красимир Георгиев-Красьо Черния и е засечен един sms към прокурора. За това бе съобщено през ноември 2009 г. от тогавашния председател на Етичната комисия Цони Цонев. Русинов обаче не бе наказан. ВСС препоръча хигиена на контактите на няколко магистрати, сред които и Русинов, защото контактите им с Красьо били единични.

Съгласието за индивидуална конституционна жалба е напълно постижимо

Предишна новина

Без дебати премина разглеждането в парламента на промените в Административнопроцесуалния кодекс. В законопроекта се предлага въвеждането на комплексното административно обслужване на гражданите, като се предлага законова дефиниция на това понятие и се въз

Следваща новина

Коментари

55 Коментара

 1. 55
  | нерегистриран
  2
  -2

  Този нов екип от прокурори на какъв принцип ще се избира? Съдейки по техния иеф трябва да са не по-малко от 100ктг- телесно тегло и да имат пхоне по 2 тузарски апартамента от по 130кв.м. до 220кв.м. и да имат "заеми" от поне 300 000 ЕВРО?!

 2. 54
  Суарон | нерегистриран
  7
  -2

  Драги ми Фродо!
  Няма нужда да ме поправяш на СаУрон. Ника ми е заемка от едно друго време, когато модерен бе един друг герой. Нито "приказката" си познал, нито има за какво да мразя когото и да е. Просто познавайки кухнята отвътре, давам своята гледна точка За никаква последна инстанция не се имам. Нужно е да бъдем критични, тъй като количествените показатели при оценяване работата на съдиите и прокурорите, рано или късно ще отстъпи място на качествените. Този процес е необратим и макар и с микроскопични крачки е вече започнал. Не вярвам в набързо сформирани екипи, оформени на принципа - началниците от върховете на прокуратурата да продиктуват на новоизбрания градски прокурор по едно име, щото е техен човек. Не така ще се защити качеството на работа и независимостта на прокурорите. Принципната безпринципност, която е овладяла прокуратурата, не е от вчера. Тук и субординацията доста пречи. Жалкото е когато ефектът се мултиплицира с всяко следващо ръководство. Ако питаш мен в перспектива пътят е само един - съдиите и прокурорите да си избират сами началниците и заместниците им. Тогава наистина не би имало повод да се оплакват, че не са чути, както е сега.
  В този смисъл и при Динев сега няма да ходя, твърде е зает да изпълнява волята на онези, които го избраха. Желая му успех обаче - за доброто на всички ни!

 3. 53
  Хм... | нерегистриран
  2
  -2

  До коментар [#51] от "явно, преизподнята няма дъно!":

  Има дъно и ти си там!....идеално кръгъл глупак!

 4. 52
  фродо | нерегистриран
  1
  -7

  До коментар [#42] от "Суарон": Добър "Фрос мувитон" от Суарон ...за всеки от сърце. Най-обичаме да мразим, това сме ние българите. А, и да критикуваме, да поставяме етикети, да умозаключаваме вместо другите - с мнение, като от последна инстанция. Всъщност кой назначава тези хора? А, май ВСС - онзи, в чийто избор трябва да са участвали всички колеги по един или друг начин, същия онзи ВСС който е гласувал мен, теб, другия колега, та в тоя ред на мисли чудя се така неодобрявайки, меко казано, предложенията, всъщност отправяте критика не просто към колегите, които смятате за недостойни за тези позиции, а и към предложителя, а в случай на положително решение от ВСС по направеното предложение – и критика на хората, които са в състава на това ВСС. Май излиза, че не сте „фен“ на ВСС, в този му вид, ами тогава успех при следващия избор, дано тогава в органа влязат фигури по Ваш образ и подобие, ерудирани и качествени..... Суароне, или по-скоро СаУроне, безсмъртни Вий....

 5. 51
  явно, преизподнята няма дъно! | нерегистриран
  6
  -1

  Не мога да изразя становище, относно професионалните качества на новия ръководител, но се впечатлявам, от две неща:- наднорменото му тегло и миналите връзки, на номинираните /от нето/ заместници, с Красьо Черния! Браво! Пардон:- машаала!

 6. 50
  дааа | нерегистриран
  1
  -4

  Чета по-долу много противоположни коментари и си мисля обаче, че никой не посочва имена на колеги, които заслужават да са заместници. Хайде някой да изброи пет имена и да видим дали няма да има негативи и спрямо тях.

 7. 49
  дааа | нерегистриран
  2
  -4

  Чета по-долу много противоположни коментари и си мисля обаче, че никой не посочва имена на колеги, които заслужават да са заместници. Хайде някой да изброи пет имена и да видим дали няма да има негативи и спрямо тях.

 8. 48
  | нерегистриран
  5
  0

  До коментар [#42] от "Суарон":bravooooooooooooo kk si e takav

 9. 47
  Ex lege | нерегистриран
  3
  0

  Матей 20:16 -- "И последните ще станат първи, а първите ще станат последни."
  Matthew 20:16 -- "So, the last will be first, and the first will be last."

 10. 46
  | нерегистриран
  3
  -7

  На добър час !

 11. 45
  | нерегистриран
  2
  -5

  До коментар [#42] от "Суарон": Ами не е късно, идете утре в кабинета на г-н Динев и предложете по-добри кандидатури от неговите. Надявам се да е разумен човек и може и да ви послуша. Тези не ги познавам ама явно не стават.

 12. 44
  "оптимист" | нерегистриран
  7
  -1

  Всичко е наред. Кучетата лаят, кервана си върви. Да пожелаем на новия екип- "Учение и труд, жизнерадост и дръзновение и ашколсун мекерета с мекерета".

 13. 43
  | нерегистриран
  11
  -2

  Куман Куманов е доносник и нищожество!

 14. 42
  Суарон | нерегистриран
  14
  -5

  Навремето през 2006г., помня, как из коридорите на СГП с учудване и даже с присмех се приемаше новината, че Роман е определен за заместник, поемащ най-тежкия отдел - икономическия... Сега историята се повтаря, само дето героите са други. Въпреки това, техните качества, отново не убеждават никого, че е формиран твърде боеспособен екип. Визирам преди всичко "услужливият" Куман Куманов, който очевидно разполага със солидни връзки, щом и при промяна в конюнктурата, не само запазва позиции, но и завоюва нови.
  Останалите предложени, също не блестят, но и не са пълни негодници с изключение на Явор Димитров, който не мога да приема за удачен вариант - човек който се е опитал да влезе през прозореца и мазето в СГП и то няколко, но не е успял, а очевидно едва сега е намерил подкрепа за лелеяната позиция и то без конкурс! За Николай Русинов не са ми известни по-особени професионални качества и очевидно също е човек лансиран по политическа линия, а не в резултат на собствени постижения. За това говори миналото му на политическа фигура - областен управител и един контакт с Красьо Черния.
  Русинова и Таскова ще се занимават с по-малко натоварени ресори, така, че и с тях и без тях, все тая, но те не заслужават лоши думи, а напротив само адмирации.
  Чавдар Ангелов е добро попълнение, стига да не бъде чак толкова послушен, колкото е бил в други ситуации...
  Куман е рядък кадрови провал, но такива хора като него винаги могат да се забележат, там където има власт. В крайна сметка необходим е изпълнител, който да действа без да мисли! Досега беше ясно кой играеше тази роля, така, че очевидно е защо го привличат на тази длъжност.
  И все пак - право на всеки един административен ръководител е да си подбере хората. И да носи отговорност за екипа си, когато се налага.
  Не виждам сред новите фигури, онзи задълбочен и качествен подбор, който би бил способен да изведе най-важната прокуратурата в страната към по-добро управление и обществен авторитет. Но може би се размечтах, докато нещата си се случват, така или иначе - без моето и на колегите мнение да бъде взето предвид. Както беше и преди!
  Успех на новите! Бъдете достойни и помнете, че сте смъртни и винаги ще има утре. С или без вас!

 15. 41
  DreadKnight | нерегистриран
  5
  0

  До коментар [#40] от "дядо":
  Да, те определено са по-опасни! И лошото е, че напоследък се навъдиха много такива...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.