Гражданите си върнаха булевардите, полицията разчисти палатките на окупаторите

Гражданите си върнаха булевардите, полицията разчисти палатките на окупаторите
снимка:БГНЕС

Окупацията на булеварди в столицата и големите градове приключи, гражданите си върнаха свободното придвижване, а МВР разчисти палатките на незаконно настанилите се по пътищата къмпингари.

Акциите на полицията в цялата страна са се състояли в нощните часове между четвъртък и петък заради стотици жалби от граждани, които си поискаха обратно конституционно гарантираните им права. Само в една от жалбите подписа си са положили над 400 души, недоволни от окупираните булеварди. „В СДВР са постъпили стотици сигнали и жалби, една от тях е подписана от над 400 души, които подчертават, че се ограничава свободата им на придвижване, което им е конституционно право, същото право имат по Конституция и протестиращите, но по определен начин. За да намерим баланс предприехме тези действия“, заявиха от полицията в София.

Именно нерегламентираният характер на блокадите всъщност бе и основната причина огромна част от гражданите да поискат от органите на реда да се намесят и да разгонят окупаторите от палатковите им лагери. Защото демокрацията, която къмпингуващите в центровете на София и големите градове така често употребяват, за да оправдаят действията си, всъщност значи спазване на законите, а мястото на палатките и шатрите им не е по улиците, а на плажа.

Не всички от наричащите себе си „протестиращи“ обаче явно са разбрали гореописания смисъл, тъй като след акциите на полицаите в София, Варна, Пловдив и Стара Загора в ареста са се оказали десетки лагерници, които са отказали да съдействат на органите на реда. По-късно всички те са били освободени и със съставени актове. Само в Пловдив от 37 задържани шестима са с криминални регистрации, а други шестима са били пияни  със съответните промили - 2.51%, 1.29%, 0.92%, 1.14%, 1.66% и 0.82%.

„Няма да позволим повече това да се случва. В един момент започнахме да говорим за акт на неподчинение. Вчера е взето решение от временен оперативен щаб да се предприемат действия за възстановяване на обществения ред и движението“, каза на пресконференция заместник-началникът на „Охранителна полиция“ в СДВР Тони Тодоров, който даде ясна заявка, че подобни прояви оттук нататък ще бъдат санкционирани както им се полага.

Ясното послание на органите на реда, че окупаторите са злоупотребили с правата си и така са ограничили тези на стотици работещи, активни хора обаче вероятно ще остане неразбрано. Този извод се налага от думите на част от активистите в столицата, които веднага след разтурянето на лагера им са продължили да настояват, че къмпингите ще се върнат по булевардите, при това в цялата страна. Играта на котка и мишка между полицията и нарушителите на обществения ред едва ли обаче е полезен ход за когото и да било, а резултатите от подобна неоправдана упоритост вероятно ще са в ущърб само и единствено на гражданите.

МВР: 37 протестиращи в Пловдив с актове за нарушения

Предишна новина

Маринела Арабаджиева се опита да се самоубие с огромна доза хлофазолин

Следваща новина

Коментари

25 Коментара

 1. 25
  Бойци за свобода | нерегистриран
  1
  0

  ТРЪГВАЙТЕ ЗА Столицата! ОРЛОВ МОСТ ще се помни, а гражданите сега пишем историята
  09.08.2020


  ТРЪГВАЙТЕ!
  БОЕЦ призоваваме бойците и непримиримите от цялата страна да тръгнат веднага към блокадите в София!
  Десетки бусове с полиция и жандармерия от Монтана, Враца, Плевен, Търново, Добрич и други области са командировани и се движат към столицата. Мафията мобилизира силите си, за да смаже протестите и блокадите. Така Борисов, Пеевски, Доган, Гешев и бандата им се надяават за спасят своят престъпен режим на мафиотска диктатура!
  СТЯГАЙТЕ СЕ И ТРЪГВАЙТЕ!
  За да устоим трябва да сме достатъчно. Утре е работен ден и наглите се надават на блокадите да има малко хора и да извършат пореден погром върху палатковите лагери на протестиращите! Тръгвайте с влакове, коли и автобуси. НЕ носете оръжия, или остри предмети, за да не давате повод на полицията да ви задържи. Възможни са проверки и обиски на багажа преди да стигнете до Орлов мост!
  Без алкохол и провокации на Моста!
  Това не е купон, като стигнем до оставките, тогава ще празнуваме! Сега трябва да останем фокусирани върху целта и да удържим блокадата, само така ще победим мафията, с вяра, последователност, твърдост и решителност!
  На място се свържете с хората от БОЕЦ, ДБ, Зелен Младост и Граждански Мегдан. Носете си вода, чадъри, храна и дъждобрани. Носете си задължително личните карти и лекарства, ако ползвате такива.
  При акция на полицията изградете жив щит- верига и се хванете един за друг, като не отсттъпвайте и не се разделяйте. Жените да снимат постоянно случващото се и да блокират бусовете и колите на полицията, ако някой бъде отведен за арест.
  Не удряйте униформени, но реагирайте и защитете всеки, който стане обект на атака, или агресия от страна на полицаи. Хващайте хората и не ги пускайте, като се дръжте и един за друг.
  ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ДОСТАТЪЧНО, ЗА ДА УСТОИМ! Обяснете на децата и семйствата си защо трябва да сте там и елате! Те ще ви разберат и подкрепят. Ще знаят, че вашите усилия са за тяхно добро. Ще знаят и видят, че имат родители, брята и сестри, които не ги е страх. Ще знаят, че за свободата се борите, а тази битка е най-чистата от всичките!
  ТРЪГВАЙТЕ ЗА СТОЛИЦАТА! НА БЛОКАДИТЕ ЩЕ ПОБЕДИМ МАФИЯТА И ЩЕ ИЗВОЮВАМЕ СВОБОДАТА СИ!
  Елате от цялата страна и заедно със столичани да спечлим тази обща битка на всички български граждани срещу злото, което ни ограбва и убива!
  ОРЛОВ МОСТ ще се помни, а гражданите сега пишем историята.
  БОЕЦ сме там!
  Споделяйте и подкрепете!
  #БОЕЦсрещуМАФИЯТА

 2. 24
  адв.Стефан Левашки | нерегистриран
  3
  -1

  Безплатен юридически съвет към момчетата и момичетата от полицията и жандармерията, които ще бъдат изпратени да се разправят с протестиращите.
  Не всяка заповед на вашите началници е правомерна, протестиращите също имат права.
  Вашите действия се заснемат непрекъснато от стотици телефони на протестиращи и фотоапарати и камери на журналисти и не можете да останете анонимни.
  Защитавал съм десетки полицаи в кариерата си на наказателен адвокат, няма друга професия, в която преките началници да се отказват толкова бързо от подчинените си и да ги оставят да се оправят сами когато им повдигнат обвинение, не може да разчитате нито на тях, нито на синдикатите си.
  Последно, дори осъждане по реда на чл. 78а от НК – т.е. освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба, е достатъчно да бъдете уволнени от работа.
  Така че, мислите с главите си, не бъдете еничари, протестиращите са Ваши съграждани, а не врагове.

 3. 23
  Корнелия Нинова | нерегистриран
  4
  -2

  Функционират ли институциите в България? В криза като сегашната най-важно е те да работят и да гарантират сигурност на гражданите. Премирът Борисов се скри и остави Валери Сименов да “управлява”. Изпълнителната власт е в ступор.
  Къде е законодателната? Къде е Цвета Караянчева? Не отговаря на телефона си. Исках да я питам кога възнамерява да изпълни закона и да свика Народното събрание. Внесохме необходимите подписи и въпроси - актуализация на бюджета и насилието над протестиращи граждани и журналисти. Никакъв отговор.
  Ако са абдикирали от властта да го направят по установения ред - с оставка.

 4. 22
  | нерегистриран
  22
  -4

  Незаконното окупиране на публична общинска собственост- кръстовищата в София, НЕ Е насочено срещу властта. То е насочено срещу ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НЕПРОТЕСТИРАЩИ ГРАЖДАНИ. Окупацията на Орлов мост НЕ затруднява властта, а само и единствено гражданите. В такъв случай, БЛОКАДИТЕ НА КРЪСТОВИЩА СА НАСОЧЕНИ ПРЯКО СРЕЩУ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НЕПРОТЕСТИРАЩИ ГРАЖДАНИ И ПРЯКО НАРУШАВАТ НАШИТЕ ПРАВА, А НЕ ПРАВАТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ЗА ТОВА ПРЕДИЗВИКВАТ ОМРАЗА. Следователно- ако не искате да има гражданска война и ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ да излезем с мпс-тата си евро-6 да ИЗЧИСТИМ НЕЗАКОННО САМОСТРУПАЛИЯ СЕ БОКЛУК ОТ ОТЛОВ МОСТ, ТРЯБВА да се намеси мвр и ДА СИ ИЗПЪЛНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА по ЗМВР.

 5. 21
  Десислава Иванчева | нерегистриран
  4
  -4

  ВИЕ ЩЕ ИЗРИНЕТЕ 5 ПАЛАТКИ, НИЕ ЩЕ ДОЙДЕМ С НОВИ 15!
  07.08.2020


  Към наглите управляващи, вкопчили се във властта:

  🏕ВИЕ ЩЕ ИЗРИНЕТЕ 5 ПАЛАТКИ, НИЕ ЩЕ ДОЙДЕМ С НОВИ 15!
  👥ВИЕ ЩЕ АРЕСТУВАТЕ 15 ДУШИ, НИЕ ЩЕ ДОЙДЕМ 150 000!
  🤜ВИЕ СТЕ МУТРИ И БИЕТЕ, НИЕ НЕ!
  🤑ВИЕ СТЕ АЛЧНИ, САМОЗАБРАВИЛИ СЕ ПРОДАЖНИЦИ, НИЕ НЕ!
  🤲ВИЕ СТЕ ЕДНА ШЕПА, НИЕ МИЛИОНИ!

  🇧🇬ПАЛАТКИ СЕ ПРОДАВАТ, НО БЪЛГАРИЯ НЕ!

  Достатъчно дълго ви оставихме да ни крадете, лъжете, унижавате, унищожавате.
  Имате късмета да управлявате, възпитани, миролюбиви, добри и търпеливи хора! Но чашата на търпението прелива!
  Качвайте се на скъпите си коли, купени с откраднатите от нас пари и изчезвайте, докато можете!

 6. 20
  Съдът | нерегистриран
  5
  -3

  Спирането на метрото от протестиращ не е престъпление

  Πoвдигнaтитe oбвинeния зa xyлигaнcтвo зapaди вpeмeннoтo cпиpaнe нa мeтpoтo в Coфия нa 20 юли са нecъcтaвoмepни. Действията на протестиращите мoжe и дa ca мopaлнo yĸopими, нo нe ca пpecтъпни, пocтaнoви cъдия Hиĸoлaй Уpyмoв oт Coфийcĸия paйoнeн cъд.
  Няколкоминyтнoтo cпиpaнe нa мeтpoтo cтaнa нa 11-ия дeн нa гpaждaнcĸия пpoтecт c иcĸaния зa ocтaвĸи нa глaвния пpoĸypop Ивaн Гeшeв и нa пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв.
  Съдът се произнесе по иcĸaнe oт CДBP дa paзpeши пpинyдитeлнo извъpшвaнe нa пoлицeйcĸa peгиcтpaция нa Cвeтocлaв Tpaйĸoв, ĸoйтo бe зaдъpжaн нa 20 юли пo oбяд зa cпиpaнeтo нa мeтpoтo чpeз изĸлючвaнe нa шaлтepa нa cтaнциятa „Coфийcĸи yнивepcитeт“ зaeднo c eĸcдeпyтaтa и нacтoящ aдвoĸaт Mинчo Cпacoв. Tpaйĸoв e oбвинeн зa cъyчacтиe в xyлигaнcтвo.
  Ha cлeдвaщия дeн Tpaйĸoв бe ĸaтeгopичeн, чe нe e yчacтвaл в cпиpaнeтo, cлязъл e в мeтpoстанцията, зa дa cи взeмe нeщo зa пиeнe и e бил apecтyвaн oт пoлицaитe, бeз дa мy бъде oбяcнено зaщo. Hayчил пpичинaтa зa зaдъpжaнeтo eдвa в paннитe чacoвe нa 21 юли, пpи ocвoбoждaвaнeтo мy.
  Ceгaшният ĸaзyc cъc Cвeтocлaв Tpaйĸoв възниĸвa cлeд oтĸaзa мy дoбpoвoлнo дa paзpeши cнeмaнeтo нa oтпeчaтъци, фoтoгpaфиpaнe, cъбиpaнe нa лични дaнни плюc ДHK-пpoбa зa извъpшвaнeтo нa пoлицeйcĸa peгиcтpaция. Cпopeд чл. 68, aл. 1 oт Зaĸoнa зa MBP пoлицeйcĸa peгиcтpaция ce извъpшвa нa лицaтa, пpивлeчeни ĸaтo oбвиняeми зa извъpшeнo yмишлeнo пpecтъплeниe oт oбщ xapaĸтep. Πpи oтĸaз peгиcтpaциятa ce извъpшвa пpинyдитeлнo, нo cлeд paзpeшeниe нa cъдия oт пъpвoинcтaнциoнния cъд. Имeннo зaтoвa cлyчaят e oтнeceн дo Coфийcĸия paйoнeн cъд.
  C oпpeдeлeниe oт днec съдия Hиĸoлaй Уpyмoв oтĸaзвa paзpeшeниe. Oпpeдeлeниeтo e oĸoнчaтeлнo.

 7. 19
  Румен Радев, президент на РБ | нерегистриран
  3
  -2

  7-ми август, Румен Радев, президент на РБ:

  Надявам се, че правителството няма да се компрометира докрай и да се превърнем изцяло в полицейска държава. В последните дни то предприе репресивни мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност, и редовите служители на реда. Противопоставянето и на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт и е още един аргумент за гражданското недоволство срещу нея. Готовността да се жертва гражданският мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация. След месец на протести в цялата страна и зад граница е очевидно, че става въпрос не за моментно или ограничено по мащаб недоволство, а за масово отхвърляне на сегашната мафиотизирана система. Тя бе международно осветлена от световните медии. Кризата на българската демокрация не може да бъде решена, а само задълбочена с полицейски и репресивни мерки.
  Оставката на кабинета и тази на главния прокурор са първите стъпки към завръщането на България в руслото на закона и към демократичните процедури, без които днешната остра криза не може да бъде решена. Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта.

 8. 18
  Правен свят | нерегистриран
  5
  -3

  Правен свят = ПИК

 9. 17
  адвокат–сак | нерегистриран
  2
  -2

  До 15- Понеже не сте юридически грамотен, питайте лицето хаджигенов как означава цитирания по-долу от мен текст, но точно в реда, по който е цитиран- нека той да ви обясни значението на подреждането на цитатите и причинноследствената и нормативна връзка между тях - нали уж твърди, че е адвокат- е, значи, би следвало да знае :)
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да и противоречат.
  (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
  Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
  Чл. 26. (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.
  Чл. 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.
  Чл. 43. (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.
  (2) Редът за организиране и провеждане на събрания и манифестации се определя със закон.
  Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.
  (2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.
  Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
  (2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.
  Чл. 1. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
  (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

 10. 16
  адвокат–сак | нерегистриран
  5
  -2

  До 15- Питате ''....Как точно нарушаваме конституцията, след като упражняваме правото си на мирен протест. ....'' Ако действително сте лицето хаджигенов, моля посочете ТОЧНИЯТ КОНСТИТУЦИОНЕН ТЕКСТ И ТОЧНОТО РКС, в които ясно се посочва, че в правото на мирен протест се включва и т. нар. гражданско неподчинение и че гражданското неподчинение е конституционно защитено право:) После ще Ви замоля да публикувате онзи нормативен текст от действащото българско и ЕС законодателство, който дава юридическа дефиниция на словосъчетанието '" гражданско неподчинение" и който прогласява гражданското неподчинение като изрично човешко право, което е конституционно прогласено в КРБ и се приема от българската и европейската правна мисъл и правна теория, за законно.Ако не можете да направите това, то значи тезата Ви е не просто една неистина, една ЛЪЖА, а е и ясен знак за "професионалните" Ви "юридически "знания :) Моето твърдение е, че в нито един нормативен акт от българската йерархия на нормативните актове, не съществува; не се среща; не е описано съдържанието и не е дадено юридическо определение / тълкувание на словосъчетанието " гражданско неподчинение". :)
  Що се отнася до точният отговор на въпроса Ви, а именно "...Как точно нарушаваме конституцията, след като упражняваме правото си на мирен протест....'' , отговорът е много прост- нарушавате конституцията чрез ваши собствени умишлени волеви актове- ваши действия, изразяващи се в противоконституционно и незаконосъобразно разполагане на палатки , шатри, столове, маси, софри, 3местни канапета, както и на вашите собствени тела, върху пътната настилка, с което създавате препятствия и невъзможност за правилното функциониране на кръстовищата като публична общинска собственост, предназначена за трайно задоволяване на нуждите на населението за превоз на пътници и товари с мпс-та и ппс-та. Наличието именно на тази невъзможност за пресичане на кръстовищата с мпс-та обуславя и фактът на извършеното нарушение на конституционното право на свобода на придвижване на всички останали граждани, извън кръга на закононарушителите- окупатори. А самата конституция ВИ ЗАДЪЛЖАВА ДА ЗАЧИТАТЕ ПРАВАТА НА ДРУГИТЕ, а НЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ДРУГИТЕ, че те трябва да се съобразяват с вашите права и за това за тях, видите ли, не е проблем да изтърпят '' дребното неудобство'' от вашата незаконна окупация на кръстовищата в София. Ако сте лицето хаджигенов, помислете добре над коментара ми. Ако сте просто трол, е ясно, че нищо няма да разберете, но поне покажете коментара ми на хаджигенов- да видим това лице какви юридически обяснения ще ви даде:)

 11. 15
  Адв.Хаджигенов | нерегистриран
  4
  -17

  Добро утро, Северна Корея! Маскирани полицаи са разбили трите лагера в София, задържайки хората там. Време е да се изправим, сега! Отивам към 01 РПУ.
  Има грешка - възстановява се не обществения ред, а установения корупционен ред. Има напрежение на всички барикади,
  Как точно нарушаваме конституцията, след като упражняваме правото си на мирен протест. Това е пълна глупост.
  Нямат основание за задържане. Това е незаконно и аз ще го докажа. На секундата подавам жалба.
  Барикадите ще ги изградим отново, в цялата страна.
  Очакваме хората да побеснеят. На 30-ия ден най-накрая корупцията взе нещата в свои ръце, тъй като очевидно много и пречим.Само преди 3 години Валери Симеонов окупира АМ "Марица. Но сега ние сме терористи, те не са.

 12. 14
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  6
  -4

  СВОБОДАТА Е НА ВЪРХА НА КОПИЕТО
  07.08.2020


  Страхът е голямо шубе. Коалицията, начело с гербоидите и практикуващите патриотинг национални предатели, решила да остане на власт. Все едно някой ги пита и иска. Наглостта на днешните политици в България няма аналог в историята. Народът им казва да се махат и ги плюе, те се хилят и казват: Дъжд ни вали!

  Няма такава наглост! Властта, че е сладка, е ясно. Но тук проблемът е много по-сериозен – страх. Също като се качиш на гърба на тигъра и се държиш за опашката. Ако се пуснеш, знаеш със сигурност какво следва. И какво и колко кратко ще ти бъде бъдещето.

  Затова сега глупостта им достига невиждани висоти. Защото те явно не осъзнават какъв враг сами си създадоха. Когото досега много, ама много подценяваха. Народът от тулупи, негодници, маргинали, безделници и мисирки, се надигна като лъв и заяви, че повече няма да позволи някакви престъпници да се подиграват на българския народ. Управляващите явно не осъзнават докъде могат да провокират хората. Подценяват ги жестоко.

  Нещата скоро могат да излязат извън контрол. Палатките, неуважаеми управляващи, са ви най-малкия проблем. Те са по-скоро отклоняващи вниманието ви способи. Но какво ще направите, ако наистина ви докопаме? На живо и лично!?! Тогава на кого ще обяснявате колко просперираме и как няма да пускате властта.

  Да ви напомня ли едни други, които също са твърдели, че народа им просперира и са казвали, че като няма хляб, да ядат пасти. Тогава народът също е чакал….докато не е разбрал силата си. И тогава са летели глави….

  Искате ли истинска демокрация?!?
  Свобода, равенство, братство?
  Погледнете към историята! Защото свободата, образно казано, е на върха на копието!!!

  * Eстествено, заглавието е от цитат от „Дон Кихот“

  Елена Гунчева

 13. 13
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 12
  Иван Брегов, Правна програма на ИПИ | нерегистриран
  5
  -34

  Когато главният прокурор Иван Гешев трябва да черпи публичен пиар и да утвърждава личното си его, за сметка на професионалните си възможности, той не е в отпуск - обикаля страната, дава интервюта. Но когато трябва да понесе професионална, а може би и дисциплинарна отговорност, той излиза в отпуск, за да предотврати всяка една проверка и отчетност. Ето на това трябва да обърнем внимание като общество.
  Хората от палатковите лагери няма за какво да получат обвинения. Най-много да приемем, че са извършили административно нарушение, ако все пак не е имало уведомление до полицията за извършения протест на „Орлов мост“ и други места под формата на блокада. Административното нарушение на е занимание на прокуратурата, може да бъде установено с акт от страна на полицията.
  Подкрепям протестите във всеки един момент, защото те оправдават легитимните очаквания на българските граждани за по-добро управление. Управление, което стъпва на принципа на законността, а не на корупцията, зависимостите и то зависимости, изразени вече 30 години, които имат много по-дълбоки исторически корени.
  Трябва да обърнем много сериозно внимание как прокуратурата разходват средствата, когато има силно изразени необходимост и нужди от средства от страна на съдилищата. Всяка една заявка от страна на съда влиза в един списък на изчакване, минава одобрение през най-малко две комисии на Висшия съдебен съвет (ВСС), след което се гласува от ВСС. Това отнема време. На практика става без ясни мотиви защо се одобрява, или не се одобрява определена сума на всеки един български съд.
  От обратната страна е Прокуратурата. По преценка на главния прокурор и неговата администрация се одобрява какви разходи да бъдат направени от съответните прокуратури. Това поставя големия въпрос – защо е необходима прокурорската колегия към ВСС, след като на първо място кариерните въпроси на прокурорите се решават изцяло по волята на главния прокурор, а самата прокурорска колегия служи като гумен печат. Виждаме, че тази прокурорска колегия, в този й състав, при тази организация на ВСС, не е гарант за кариерното развитие и автономността на редовия български прокурор, а по-скоро е гарант за най-висшата воля на главния прокурор, който и да е той.
  Да, законовата промяна е безспорно необходима. Но голямата беда идва от там, че всеки съд е самостоятелно юридическо лице, което е на бюджетна издръжка, което е правилно да бъде така. Структурата на Прокуратурата е поставена в единоначалието на главния прокурор, той е оставен сам и неговата администрация, подчертавам това, да взима много важни решения, за това каква да бъде обезпечеността на структурите на прокуратурата в страната.
  Все пак, единият вариант е да бъде въведен контрол, през прокурорската колегия във ВСС, как се разходват тези средства. Но в този си формат прокурорската колегия не е годна да направи това, защото прокурорите, които са излъчени в състава на тази колегия, след приключване на мандата си във ВСС, най-често се връщат отново в Прокуратурата, с което попадат в зависимост от главния прокурор. Докато трае работата им в прокурорската колегия, главният прокурор може да поиска проверка на работата им като редови прокурори преди това, с което евентуално да ги постави в зависимо положение.

 15. 11
  | нерегистриран
  4
  -2
  До коментар #8 от "адвокат–сак | нерегистриран":
  До 7 "....Кого плашиш ти уплашен адвокат от САК ?..." Никого не плаша- заявявам псната си решимост ДА ЗАЩИТАВАМ ОТ СВОЕ ИМЕ И ЗА СВОЯ СМЕТКА НАРУШЕНОТО МИ КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО НА СВОБОДНО ПРИДВИЖВАНЕ В СТРАНАТА- ЧЛ.35 АЛ.1 ПРЕДЛ.ВТОРО ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА Р. БЪЛГАРИЯ. Твоите права свършват там, където започват правата на другите и в частност- МОИТЕ ПРАВА. Освен това, по професия действително съм адвокат, вписан в САК, така, че- претендирам, че познавам добре актуалното законодателство на Р.България и че в обхвата на чл.43 ал.1 от Конституцията ни- правото на мирен протест, НЕ СЕ ВКЛЮЧВА УПРАЖНЯВАНЕТО НА Т.НАР. " ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ". В България гражданското неподчинение НЕ Е конституционно право, а ПРЯКО УМИШЛЕНО НАРУШЕНИЕ НА 5 ЧЛЕНА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.Това се знае от всички правоспособни юристи. Да- неюристите и троловете не го знаете, защото нямате изградено правосъзнание-за вас е нещо нормално и обичайно да нарушавате умишлено законите:)

  Браво!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.