Грешките, които попречиха да бъде спрян Амри


Атентатът в Берлин можеше да бъде предотвратен, убедени са наблюдателите и отделни политици. Тунизиецът Анис Амри се е промъкнал между капките, въпреки многобройните си престъпления и 14-те си различни идентичности.

Службите са стигнали до самата граница на закона, "разработвайки" Анис Амри, признава вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер. Нека да припомним, че Амри беше кандидат за политическо убежище с отхвърлена молба, който се подвизаваше в Германия под 14 различни идентичности, мамеше социалните служби, за да получава пари, и търсеше да си купи автомат "Калашников", както е посочил агент на службите. След като такъв човек не може да бъде екстрадиран с инструментите на правовата държава – тогава кой може?

Когато се обърне колата – пътища много. В сайтовете на Вътрешното министерство и на Министерството на правосъдието вече четем най-подробни доклади за това какви съвещания е имало по въпроса за Амри, какви решения са взимани и как са действали службите. Критиците твърдят, че властите са се провалили.

Серия от грешки

Миналата година е била пропусната отлична възможност Амри да бъде обезвреден: на 30 юли той е бил арестуван в автобус във Фридрихсхафен за притежание на наркотици и тогава у него са открити две фалшиви италиански лични карти. Да не говорим, че към този момент службите вече са го били класифицирали като "потенциално опасен".

Временно Амри е бил настанен в предварителния арест в Равенсбург, след което е трябвало да започне процедурата по неговото репатриране. Срокът за това е двудневен, но понеже документите на Амри, без които няма как да бъде екстрадиран, не могат да пристигнат за толкова кратко време от Тунис, съдията е бил принуден да го освободи. Това решение е взето по чисто формални причини, независимо от оценката на органите за сигурност.

Съдът не е разполагал с цялата информация

Матиас Греве, директор на Административния съд в Равенсбург, критикува лошата координация: "Ако тогава имахме тази информация, която днес е всеизвестна, ако знаехме тези подробности за него и ако съществуваха останалите предпоставки, тогава съдията много вероятно щеше да разпореди по-дълго задържане", казва той.

Защо властите в провинция Северен Рейн-Вестфалия не се поискали от съда официално да се произнесе за репатрирането на Амри, представяйки пред съдиите цялата информация, събрана от полицията и тайните служби? Свен Ребен от Германския съдийски съюз се пита същото. Той признава, че трябва да се преодолеят доста бариери, за да бъде вкаран някой за дълго в ареста, преди да бъде екстрадиран. И "все пак съдия е трябвало лично да прецени доколко опасен е Амри", убеден е Ребен. Според него, изпълнителната власт просто се е опасявала, че няма достатъчно убедителни доказателства за пред съда.

Как румънският президент спря блицкриг срещу правосъдието

Предишна новина

Кому пречи структурната реформа в съдебната система?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.