Гръцки граничари са задържали яхта, на която пътувал Михаил Саакашвили


Гръцки граничари в Егейско море са задържали в понеделник за четири часа яхта, плаваща под британски флаг, на борда на която се е намирал бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили.

Това съобщи днес в интервю за държавната грузинска телевизия посланикът на Грузия в Гърция – Давид Бакрадзе, предаде ИТАР-ТАСС. Бакрадзе уточни, че съответната информация е била получена от началника на полицията на остров Самос.

Саакашвили е бил на яхтата заедно с няколко граждани на Грузия, Холандия и Турция.

Грузинският посланик посочи, че при проверката на паспортите на пътниците в яхтата се оказало, че в базата данни на гръцките граничари се е появила информация за искане на Грузия за задържане на Саакашвили. Изхождайки от факта, че процедурите по обявяването на Саакашвили за международно издирване все още не са приключили, гръцката страна не е имала право да го задържи, каза Бакрадзе, като добави, че след това пътниците на яхтата са продължили пътуването си в посока Турция.

На 31 август Главната прокуратура на Грузия съобщи, че са започнати процедури за обявяването на Саакашвили за международно издирване, след като на 13 август обвини него и бившия началник на Службата за държавна охрана Темур Джанашия в кражба на 8,837 млн. лари (около 5,1 млн. долара) държавни средства.

На 28 юли прокуратурата обяви, че подвежда под наказателна отговорност Саакашвили за издадена заповед на силите на реда да използват сила срещу демонстранти и служители на тв канал "Имеди" на 7 ноември 2007 г.

Срещу бившия президент бе отправено също обвинение, че по негова заповед е започнал "незаконен процес" по отнемане на имуществото на бизнесмена Бадри Патаркацишвили.

Защо в България още има "необикновени" граждани

Предишна новина

Двама психично болни 30 години в затвора погрешка

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.