Гръцкият съд допусна екстрадирането на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския

Гръцкият съд допусна екстрадирането на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския
Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския, снимка:МВР/архив

Съдебните власти в Република Гърция са допуснали екстрадирането на Йосиф Йосифов в България, задържан с Европейска заповед за арест, издадена от Специализираната прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Предаването му на българските съдебни власти обаче е отложено, тъй като с решение на тричленен състав на първоинстанционния съд в Солун той следва първо да изтърпи наказание от 40 месеца лишаване от свобода за незаконно притежание на оръжия.

Това се казва в съобщение на бюро СИРЕНЕ-Гърция, получено в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР и в Специализираната прокуратура.

До окончателното произнасяне по наложената му 40-месечна ефективна присъда в Гърция Йосиф Йосифов остава с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В България беглецът от правосъдието следва да изтърпи 4-години лишаване от свобода с влязло в сила с Решение 65/2020 г. на Върховния касационен съд. Йосифов бе осъден от Специализирания наказателен съд на 1 година затвор за изнудване, което обаче е извършено в рамките на тригодишно отложено наказание на Софийския районен съд за противозаконно отнемане на автомобил и следва да се изтърпи ефективно.

Припомняме, че срещу Йосиф Йосифов в годините са се водили поредица от дела. Той бе обявен за издирване през 2014 г., когато Костинбродски бе подсъдим в България като лидер на банда за убийства, но вече е оправдан по делото.

На последна инстанция е и процесът срещу него за лидер на банда за дрога. Той бе осъден на предишните инстанции, сега се чака решение на Върховния касационен съд.

За последно името на Йосиф Йосифов се коментира, след като Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 18 души за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотици, рекет, побои и поръчкови убийства, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Групата е ръководена от сина му - Иван Йосифов и Петко Стоянов, а участниците в нея бяха задържани на 27 юни 2018 година при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София и областта.

4 тона пестициди бяха открити край Койнаре при проверка от МОСВ, по нареждане на ВАП

Предишна новина

МВР отново промени работното време в дирекциите за издаване на лични документи в София

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.