Гватемалецът Хосе е най-търсеният аржентински бандит


Беглецът от софийския затвор, гватемалецът Хосе Гевара Мартинез, се оказа най-издирваният аржентински бандит на име Родолфо Хосе "Руския" Лорман! Истината, която лъсва от публикации в аржентински сайтове, е стигнала и до българската прокуратура. За истинската самоличност на гватемалеца Хосе се разбира след ареста му в Лисабон през м.г. След като португалските ченгета го заключват за кражба на кола, те му взимат отпечатъци. В системата излиза, че това е търсеният от 2003 г. Родолфо Лорман. Новината стига до аржентински медии, които отбелязват, че най-търсеният от 14 години местен бандит най-накрая е заловен.

Хосе или Родолфо е спипан със свой авер в град Авейро при въоръжен грабеж. Той показва документи, като се представя за гражданин на Гватемала на име Хосе Луис Гевара Мартинез, а съучастникът му използва българска лична карта с имената Никола Петков. При проверката на отпечатъците става ясно, че истинската идентичност на Петков всъщност е Хосе Орасио Майдана с прякор Кончето, който също е бил обявен за издирване от Интерпол. Лорман и Майдана са разкрити след взаимно сътрудничество на криминалните отдели с чужди служби, отбелязват от федералната полиция.

Двамата се крият от 2003 г. Детективите, които ги разследват от години, ги определят като най-опасните похитители, лидери на една от групите, работещи в Аржентина и Парагвай. В Аржентина те са обвинени в отвличането на студента Кристиан Шайър. Младият мъж изчезва на 21 септември 2003 г. Семейството му плаща откуп от 275 хил. долара, но никога повече не го виждат. След като Лорман и Майдана духват, правителството обявява по 100 хил. песос награда за всеки, който предостави информация, която би могла да служи за арестуване на опасните престъпници. Мизата стига до $ 370 хиляди, но от бандитите няма и следа. Те се дирят в Германия, Испания и Бразилия от преследвачи от Интерпол към аржентинската федерална полиция.

Вестта за залавянето на Родолфо Лорман дава надежди на семейството на отвлечения младеж. "Чаках години, за да могат да хванат Лорман, за да разбера какво се случи със сина ми. Това е дълго време на мъка и несигурност. Цялото семейство чака нещо ново, обаждане с новини. Докато най-накрая се случи. Отсега нататък се надявам да кажат какво са направили със сина ми", казва пред парагвайско издание Хуан Педро Шайър, баща на отвлечения студент.

Лорман и Майдана са считани за ръководители на престъпна организация. Петима от хората им са осъдени на между 11 и 18 години затвор за този случай. Предполага се, че през 2005 г. бандата, за чийто шеф е сочен Лорман, е похитила и убила Сесилия Кубас, дъщеря на бившия президент на Парагвай Раул Кубас. В Аржентина групата също е обвинена, че е участвала в отвличането на Клаудио Стефанич, за когото през май 2002 г. е платен откупен размер от около 30 хил. долара. "Те са най-търсените похитители, които са извършили най-сериозните инциденти в Аржентина и други страни", заявява разследващ.

Проект: До 4 пъти по-скъпа "Гражданска отговорност" за шофьори с рисково поведение

Предишна новина

С промените се цели ощетяване както на пострадалите, така и на застрахованите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.