Гърция предаде издирвания Йосиф Йосифов на българските власти

Гърция предаде издирвания Йосиф Йосифов на българските власти
Йосиф Йосифов, Снимка: БГНЕС, архив

Гърция предаде издирвания Йосиф Йосифов, по-известен като Йоско Костинбродски, на българските съдебни власти днес. Предаването на Йосифов е станало на ГКПП-Кулата. Задържаният в Република Гърция с Европейска заповед за арест Йосиф Йосифов бе предаден на българските съдебни власти, след което бе конвоиран до затвора в София от служители на Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието, съобщиха от държавното обвинение.

Европейската заповед за арест на издирвания от българското правосъдие Йосифов бе издадена от Специализираната прокуратура през юни 2020 г. с цел той да изтърпи наказание от 4 години лишаване от свобода, влязло в сила с Решение № 65/2020 г. на Върховния касационен съд (ВКС).

На 22 юни 2020 г. състав на ВКС потвърди присъда на Йосифов по дело на Специализирания наказателен съд, с която той е осъден на 1 г. лишаване от свобода за изнудване и се привежда в изпълнение 3-годишна условна присъда, наложена по-рано от Софийския районен съд за противозаконно отнемане на товарен автомобил, в рамките на чийто изпитателния срок е извършил ново престъпление.

В изпълнение на издадената от Специализираната прокуратура Европейска заповед за арест, на 22 юли 2020 г. Апелативният съд в Корфу постанови задържаният в Република Гърция беглец от правосъдието да бъде предаден на българските съдебни власти. Изпълнението на това решение съдът отложи докато Йосифов изтърпи присъда от 40 месеца лишаване от свобода за незаконно притежаване на оръжие, наложена му от 3-членен състав на Първи наказателен съд в Солун на 08 октомври 2014 г. Според решението на Апелативния съд в Корфу 40-месечната присъда може да бъде преобразувана в 5 евро на ден от наложеното наказание, като до окончателното произнасяне по нея осъденият остава с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предаването на задържания 51-годишен български гражданин и превеждането му в Софийския затвор са извършени при стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19.

''Правен свят'' припомня че срещу Йосиф Йосифов в годините са се водили поредица от дела. Той бе обявен за издирване през 2014 г., когато Костинбродски бе подсъдим в България като лидер на банда за убийства, но вече е оправдан по делото. На последна инстанция е и процесът срещу него за лидер на банда за дрога. Той бе осъден на предишните инстанции, сега се чака решение на Върховния касационен съд. За последно името на Йосиф Йосифов се коментира, след като Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 18 души за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотици, рекет, побои и поръчкови убийства.

Групата е ръководена от сина му - Иван Йосифов и Петко Стоянов, а участниците в нея бяха задържани на 27 юни 2018 година при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София и областта.

През лятото на 2020 г. стана ясно, че  е задържан в Гърция за серия от грабежи.

На 5 юни 2018 г. Йосифов бе осъден от Специализирания наказателен съд на 1 г. лишаване от свобода при първоначален строг режим за изнудване с нанасяне на лека телесна повреда на български гражданин. Осъдителната му присъда бе потвърдена от Върховния касационен съд и влезе в законна сила.

Още по темата

Апелативен съд - София потвърди невинността на обвинените за взрива в Горни Лом

Предишна новина

Търговците и ЮЛНЦ не подават нулева декларация през 2021г., ако такава е подадена миналата година

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    2
    -1

    Делата на СП срещу Йосифов са пълен провал. Независимо от наказанието от 1г. за изнудане от 98г. нищо от гръмките обвинения не излезе в крайна сметка!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.