Хакери изнудват българи с порно


Хиляди българи бяха атакувани в последните седмици с имейли от хакери, които ги изнудват за пари, защото били записани как гледат порно филми и се самозадоволяват. За да не се разпространи комрометиращият клип, жертвата трябва да плати 1000 лева в биткойнти. Писмата с искането за откуп заляха най-популярните имейл-платформи у нас.

“Здравейте! Аз съм хакер, който има достъп до вашата операционна система. Гледам те вече няколко месеца. Факт е, че сте били заразени със злонамерен софтуер чрез сайт за възрастни, който сте посетили. Троянски кон ми предоставя пълен достъп и контрол над компютър или друго устройство. Това означава, че мога да видя всичко на екрана ви, да включа камерата и микрофона. Имам достъп и до всичките ви контакти и цялата ви кореспонденция. Направих видео, което показва как се задоволявате в лявата половина на екрана, а в дясната половина виждате видеото, което сте гледали.

С едно щракване на мишката мога да изпратя това видео до всички ваши имейли и контакти в социалните мрежи. Ако искате да предотвратите това, прехвърлете сумата от 1000 лв. На моя биткойн адрес (ако не знаете как да направите това, пишете на google: Как да купя биткойни (BTC)”, пише интернет бандитът. И допълва, че “Моите биткойн адреси (BTC портфейли) са: 1AsS8ZbiyMmirznfxy WfrF85KMtAd8bxCH. След получаване на плащането, ще изтрия видеоклипа и никога повече няма да ме чуете. Давам ви 72 часа да платите”, гласи заплахата. Хакерът съветва и, че няма смисъл от подаване на жалба, тъй като имейл адресът му не можел да бъде проследен. Твърди, че нямало как да се стигне и до биткойн портфейлите му. Адресът от който се разпространява писмото е Hackers@bitcoin.nl или от Hackeroun@carolina.net.

Експерти по киберсигурност са категорични, че зад атаката стоят чужденци. Сексуалното изнудване върви от месеци у нас. Първоначално хакерите искаха между 1400 долара до 10 000 долара. За по-голяма автентичност сега са започнали да изнудват в левове. Преди месеци писмата бяха на английски, но от скоро вече са на български, най-вероятно е използван преводачът на Гугъл. Според запознатите със сигурността в интернет става дума за спам кампания, която се разпространява из цял свят. Смята се, че изборът да се плаща в биткойни е заради факта, че криптовалутата е почти непроследима.

От МВР казаха, че се работи по сигнали за подобни случаи, дори и в тясно сътрудничество с чужди служби, за да се проследи от къде се изпращат имейлите.

Бившият шеф на “Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев каза за “Труд”, че тази измама е много стара и целта е хората да бъдат уплашени, т. нар. “социален инжинеринг”. “Хубавото е, че голяма част от тези, които получават такива писма и са готови да плащата, не знаят как да го направят с биткойни”, каза Колев.

Бившият британски премиер Тереза Мей няма да гласува проектозакона на Борис Джонсън

Предишна новина

Властите в Мадрид искат помощ от армията за борба с коронавируса

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.