Хакерът Кристиян Бойков е събирал данни за прокурори и следователи в папка Ne se chistiiii

Хакерът Кристиян Бойков е събирал данни за прокурори и следователи в папка Ne se chistiiii
снимки: Специализирана прокуратура

Специализираната прокуратура разсекрети част от доказателствата, събрани в хода на разследването по кибератаката срещу НАП, които уличават в престъпна дейност собственика и служители на "ТАД Груп", както и автори от сайта "Биволъ". Апелативната спецпрокуратура ще протестира освобождаването от ареста на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, на когото в сряда вечер бе наложена парична гаранция в размер на 100 000 лв.
 
Установено е, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества, става ясно от информацията на държавното обвинение.
 
Личните данни на прокурори и следователи са открити в папка със заглавие: " Ne se chistiiiii", посочват още от държавното обвинение. Преди две седмици файл със същото наименование, съдържащ имуществената декларация, но без заличени лични данни на съдийката Мирослава Тодорова, нейният съпруг и детето й, бе публикуван на сайта на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Главният съдебен инспектор Теодора Точкова обясни изтичането на личните данни с пропуск на служители, но се оказва, че не е изключено зад публикуването на декларацията на Мирослава Тодорова, без заличаване на данните й, да се крие отново "ТАД Груп". Във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с нарочна декларация по казуса, след като преди това по настояване на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов кадровиците изслушаха и самата Тодорова. 
 
Голяма част от информацията, която прокуратурата разпространява е добита от охранителните камери в офиса на самата "ТАД Груп". На един от записите ясно се вижда, че търговският директор Георги Янков говори по телефона с лице, чиято самоличност не се съобщава, на което разкрива, че хакнатите данни от НАП са изпратени две седмици преди същото да бъде направено с мейл до редакцията на "Капитал". Янков посочва, че се контактува директно с Атанас Чобанов, както и коментира, че "правителството трябва да си замине".
 
От прокуратурата уточняват, че в приложените файлове са заличили всички лични данни, факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази.
 
"Правен свят" публикува данните, изпратени от Специализираната прокуратура. За по-добра резолюция, моля кликнете върху снимките:
 
 
 
Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров е на свобода срещу гаранция от 100 000 лв., която все още не е платил. Георги Стефанов е с наложена мярка за неотклонение от 20 000 лв. От държавното обвинение уточняват, че работата по случая продължава. Вероятно се очакват и още арести, съпроводени с претърсвания и изземвания на доказателства.
 

Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разпит на Атанас Чобанов от "Биволъ" във Франция

 

Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Франция по случая с хакерската атака срещу Националата агенция за приходите (НАП), съобщиха от държавното обвинение.

 

В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на „ТАД Груп“, във връзка с факти, относими по предмета на доказване.

 

Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта.

Още по темата

Директорът на затворите е временно отстранен от длъжност

Предишна новина

Доказателствата срещу ТАД Груп и Биволъ

Следваща новина

Коментари

33 Коментара

 1. 33
  | нерегистриран
  0
  0

  "От системните логове на операционната система ..."  Значи, .bash_history вече минава за "системните логове на операционната система"...то, каквито "хакерите" - "вълшебници", такива и "пазителите" на "закона", такива и "фактите", такова и "обвинението". Боже, пази тая клета държава (то не че и Господ може де, ама да си направим устата, белким нещо...)  Както се вижда от "системните логове" от една по-предна снимка, някой пипа датите на файловете по начин, който по ниво на умението съответства горе-долу на ходене с проходилка, или на четене чрез сричане -- и това са ни "вълшебниците" и "експертите по (кибер)сигурност". Ето такива нещастници са пробили "тежките защити" на НАП.  За да не се занимаваме, обаче, с това че НАП са олигофрени (те всъщност са титани на ефективността сред общото малоумие и безхаберие по БДС,) е необходимо да хвърляме боб кой е поръчал "атаката", и кой от тия пикльовци колко е виновен.  Малоумници.

 2. 32
  ! | нерегистриран
  2
  0

  А по повод политическата афера с КТБ бяха публично изнесени данни за това кой магистрат, с трите имена и град, колко пари има на влог в банката.

  Те нещата са си ясни - личните ни данни у нас се изнасят спокойно, като домати на пазарска сергия. Само че на единици се търси отговорнист. На нашите хора - никогаш!

 3. 31
  ******************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 30
  | нерегистриран
  25
  -9

  Ей, не мога да разбера защо прокуратурата сама се навира в обяснителен режим като дефинитивно следва да работи в обвинителен, но на определените за това места.Медийните битки са кални битки.Доказателствата се представят в съд.Пиарът на институцията трябва да се поправя грамотно, от хора с юридически, психологически познания и здрав разум.Да се бориш с престъпление, засегнало личните данни на безброй хора като допускаш теч на лични данни е бомбинг фор пийс, а да сочиш пръскачката като средство по глава първа е отвъд разума, даже и да имаха сървър.Ами, явно има данни за престъпление, дали достатъчно доказателства за извършителство, както и за присъда— процесът ще покаже.Професионалната работа — далече от безумната тълпа:)Да, на суверена се дължи информация, но има мяра за количество и вид при висящо дело, както и разни дребни изисквания на процесуалния закон за справедливост на процеса.За мен е изключително важно, като проста електорална единица, всички доказателства да са автентични, а прокуратурата— права, защото обратното като сценарий, е „ нема такава държава”. Мисълта ми е, че ако циркът продължи, накрая на прокуратурата няма да й вярват и при достатъчно доказателства и пълни самопризнания.

 5. 29
  Учуден | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #24 от "анонимен | нерегистриран":


  16

  Гафът си е гаф

  Файлът с ЕГН-тата на прокурорите и следователите вече е заличен. Но е факт, че данните изтекоха и вече нито един магистрат от списъка не може да спи спокойно.

  Май хакерът наистина започва да постига целта си и да дестабилизира държавата, но това става с активното съучастие на самата държава в лицето на специализираната прокуратура. Ако такъв е бил планът - то той вече се реализира.

  НАСТОЯВАМ ДА СЕ ИЗВЪРШИ ПРОВЕРКА ЗАЩО ЛИПСВАТ ИМЕНА И ЛИЧНИ ДАННИ В ТОЗИ СПИСЪК НА СЕГА ДЕЙСТВАЩИ СЛЕДОВАТЕЛИ И ПРОКУРОРИ И ТАКА ЩЕ СЕ ВИДИ КОЙ ЦЕЛИ ДА КОМПРОМЕТИРА КОЛЕГИТЕ СИ И ДА ГИ ИЗЛОЖИ НА РИСК.  Спя ,та чак се успивам.Не само че спя , но спазвам принципа да "не спя сам".Кой казва ,че не сме можели да спим ?

 6. 28
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 27
  Лични данни ли?! | нерегистриран
  5
  -13

  То не двойни, станаха петорни стандартите! Между другото много се кефя как ежедневно унижават деловодителките от прокуратурата и те все повече се свиват и точат сатъра за умрелите кучета. Там вече са зли и мощни .... абе почти като евнух в харем

 8. 26
  | нерегистриран
  10
  -15

  въпрос:  КЗЛД ще наложи ли санкция на прокуратурата-и то в размер на максимума по закон от 20 000 000 лв, заради изнесените лични данни-ЕГН-та на прокурори?

  Втори въпрос-колко от прокурорите ще имат смелостта да предявят граждански искове срещу прокуратурата за обезщетение за беззаконието. Или прокурорите ги е страх от господарите в прокуратурата, и още по-голевите господари в МВР, да не им се разсърдят?

  Ако не предявите искове, ако не защитите поруганото си достойноство вие дали заслужавате да сте прокурори. Който се страхува да защити правата си, дали може да бъде прокурор? А тук е нарушен закона, нарушени са ваши права, брутално беше погазена зашитата на личните ви данни-и то от прокуратурата. Още другата седмица следва да сте внесли съотвения иск срещу прокуратурата-нито е сложно, а ако пък не разбирате от материята защита на лични данни-можете да потърсите адвокатска помощ-не е скъпо,, а разноските ще си ги възвърнете накрая(това го пиша, щото знам,че сте позабравили гепека-то).

 9. 25
  | нерегистриран
  7
  -10

  Щъркелова за това ли ходи в Москва? Да я научат как да даде разрешение да се публикуват данните на 2000 нейни колеги. Хорошо, колежке!

 10. 24
  анонимен | нерегистриран
  5
  -15  16

  Гафът си е гаф

  Файлът с ЕГН-тата на прокурорите и следователите вече е заличен. Но е факт, че данните изтекоха и вече нито един магистрат от списъка не може да спи спокойно.

  Май хакерът наистина започва да постига целта си и да дестабилизира държавата, но това става с активното съучастие на самата държава в лицето на специализираната прокуратура. Ако такъв е бил планът - то той вече се реализира.

  НАСТОЯВАМ ДА СЕ ИЗВЪРШИ ПРОВЕРКА ЗАЩО ЛИПСВАТ ИМЕНА И ЛИЧНИ ДАННИ В ТОЗИ СПИСЪК НА СЕГА ДЕЙСТВАЩИ СЛЕДОВАТЕЛИ И ПРОКУРОРИ И ТАКА ЩЕ СЕ ВИДИ КОЙ ЦЕЛИ ДА КОМПРОМЕТИРА КОЛЕГИТЕ СИ И ДА ГИ ИЗЛОЖИ НА РИСК.

 11. 23
  | нерегистриран
  13
  -13

  Абе гледам по новините едни комикси. Доказателствени средства няма ли разписани в нпк?!

 12. 22
  бау бау | нерегистриран
  15
  -19

  След като прокуратурата разпъва чадър над мафията, която владее държавата и не разследва престъпността по високите етажи на властта, особено в правителството, много ясно, че хората ще са недоволни и ще искат да го свалят. Песничката на шайката вече е изпята - февруари, март 2020г. приключват. Друг е въпросът какво ни чака след това. На прокурорчетата им предстои вливане в редиците на МВР, колкото и да не им харесва, но след като не си вършат работата, мерките за тях ще са драстични.

 13. 21
  | нерегистриран
  21
  -8

  Няма да се намесвам в споровете тука, тъй като очевидно са емоционални и пристрастни и от двете страни. Истината обач е, че са ги хванали на тясно и данните са за престъпление. Независимо дали симпатизирате или не на крайната им цел.

 14. 20
  Гафът си е гаф | нерегистриран
  17
  -12
  До коментар #19 от " | нерегистриран":
  Данните на магистратите в България бяха разпространени с данните на още 5 000 000 българи.  В това няма спор. И моите са хакнати. Но въпросът е, че ако си престъпник и разполагаш с ЕГН на прокурора, който води разследването срещу теб, лесно можеш чрез ИКАР да видиш къде има жилище, съответно да поискаш да проведеш един личен разговор с него насаме...а може и други неща да ти хрумнат...този прокурор има и близки и роднини...и нещата вече стават наистина сериозни. Най-вероятно големите бандити лесно могат да се снабдят с тези данни и без съдействието на специализираната прокуратура, но сред престъпния контингент има и много психопати, крадци и всякакви други изроди, които са дребни риби и по принцип нямат достъп до тези данни, но могат да навредят много на прокурорите.

  Нещата наистина са сериозни и не могат да бъдат отминати така с лека ръка. Oчаквам да има оставки в прокуратурата.

 15. 19
  | нерегистриран
  7
  -4
  До коментар #16 от "Гафът си е гаф | нерегистриран":
  Файлът с ЕГН-тата на прокурорите и следователите вече е заличен. Но е факт, че данните изтекоха и вече нито един магистрат от списъка не може да спи спокойно.

  Май хакерът наистина започва да постига целта си и да дестабилизира държавата, но това става с активното съучастие на самата държава в лицето на специализираната прокуратура. Ако такъв е бил планът - то той вече се реализира.

  Искрено съветвам прокуратурата да прочете "Цифрова крепост" на Дан Браун.

  Данните на магистратите в България бяха разпространени с данните на още 5 000 000 българи.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.