Хаос в Правната комисия на НС заради извънредното положение – никой не знае как ще изглежда законът

Хаос в Правната комисия на НС заради извънредното положение – никой не знае как ще изглежда законът
Правната комисия на НС, снимка:БГНЕС

Лош пророк се оказа докторът по конституционно право Борислав Цеков, който преди около седмица заяви в интервю за "Правен свят", че "държавата трябва да е много внимателна в условията на извънредно положение, в противен случай ще настъпи хаос".

Този хаос безспорно настъпи, въпреки че държавата или поне законодателната власт прави всички опити да бъде "внимателна" по отношение на Закона за мерките в извънредно положение. Това крайно заключение може да се изведе от провеждащото се над 5 часа заседание на Правната комисия в Народното събрание, по време на което депутати, адвокати, експерти и правосъдният министър обсъждат за второ четене внесения от ГЕРБ законопроект.

Промените в редица закони, свързани с извънредното положение, бяха приети на първо четене в пленарна зала в сряда, въпреки множеството критики към тях и пропуските в проекта. По спешност, още в същия ден бяха внесени още 19 предложения за изменения в различни закони, които според вносителите се очаква да усъвършенстват първоначално внесения законопроект.

Правната комисия на Народното събрание обаче тежко се обърка какви точно са предложенията, а по-голямата част от тях не бяха приети с мнозинство от гласовете "въздържал се".

Сред идеите на депутатите за поправка на законопроекта на ГЕРБ между четенията, които "минаха" са – инкриминиране на спекулативни и неверни новини във връзка с кризата, спиране на срокове пo cъдeбни, apбитpaжни и изпълнитeлни пpoизвoдcтвa, ĸaĸтo и зa oбжaлвaнe нa aĸтoвe пo нaĸaзaтeлни дeлa, c изĸлючeниe нa cpoĸoвeтe пo мepĸи зa пpoцecyaлнa пpинyдa и пo изпълнитeлни пpoизвoдcтвa пo ДOΠK. Спиране на дaвнocтнитe cpoĸoвe, пpeдвидeни в нopмaтивни aĸтoвe, c изтичaнeтo нa ĸoитo ce пoгacявaт или пpeĸpaтявaт пpaвa или ce пopaждaт зaдължeния, c изĸлючeниe нa cpoĸoвeтe пo Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc, Зaĸoнa зa aдминиcтpaтивнитe нapyшeния и нaĸaзaния, както и спиране на cpoĸoвeтe зa изпълнeниe нa yĸaзaния, дaдeни oт aдминиcтpaтивeн opгaн нa cтpaни или yчacтници в пpoизвoдcтвa, както и спирането на сроковете по кредити на физически и юридически лица, чиято дейност е временно затруднена, както и даване на възможност за разсрочване на данъчните и осигурителните задължения.

Другото сигурно, което стана ясно от персоналното обещание на правосъдния министър Данаил Кирилов в сутрешните часове на четвъртък, бе, че предвидените в първоначалния проект на ГЕРБ наказания за медицински лица, които откажат да изпълняват задълженията си по повод коронавируса, отпадат.

Редица промени се предлагат и в Кодекса на труда, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за кредитните институции, Кодекса за социално осигуряване, Закона за защита на потребителите и други.

Много голяма част от новите предложения обаче "хванаха неподготвени" повечето присъстващи на Правната комисия, която се наложи на два пъти да дава почивки от по 1 час, за да се четат на място текстовете на новите промени. Както вече споменахме, по-късно болшинството от тях бяха отхвърлени с гласовете на въздържалите се.

Липсата на координация между членовете на комисията доведе и до отказа от участие в заседанието на част тях. Сред споменатите бе и Филип Попов от БСП, който обяви, че няма да участва "в този хаос".

"Приехме вчера закон за мерките в извънредно положение. Днес вече управляващите предлагат напълно нов закон. Няма да участваме и да подкрепим този хаос", посочи Попов и напусна залата.

"Само вие не разбрахте, че ние разбрахме", коментира накрая Йордан Цонев от ДПС във връзка с несвързаните реплики, които отправяха помежду си отделните членове на Комисията, което пределно ясно описа ситуацията изобщо.

Предстои заседанието на Правната комисия да продължи още неопределно дълго, като яснота относно конкретните промени и решения на депутатите вероятно ще бъде дадена в петък в пленарната зала, където се очаква Законът за мерките в извънредно положение да бъде приет, макар и без достатъчно конкретика – какво точно ще съдържа. 

Още по темата

Вечерен час в Смолян, Чепеларе, Белица и Козлодуй

Предишна новина

Съдът е длъжен да прилага закона и да познава разликата между конфискация в наказателното право и тази в гражданското правосъдие

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Не чета вашия доктор, но е добре в парламента да работят юристи | нерегистриран
    8
    0

    Така мисля.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.