HelpKarma“ - „Дарения между парите и надеждата“ - продължението


„HelpKarma“ е регистрирана като фондация в обществена полза през 2017 г. от Константин Кръстев. Според Кръстев оттогава досега през нея са дарени 21 млн. лв., от тях около 13 500 000 са достигнали до хората в нужда.
 А по сметките на фондацията има около 5 млн. и 200 000 лв. към 22 октомври, става ясно от излъченото продължение при журналистическото разслеване на телевизията.

Как се събират милиони от благотворителност и защо стоят в банкови сметки?
В началото на март тази година майката на двумесечното бебе Мартин се обръща за помощ към дарителите през платформата „HelpKarma“.
„След множество изследвания бе установено, че Марти има сериозно вродено заболяване – билиарна атрезия (недоразвити жлъчни пътища). За да може да живее детето ни, е необходимо спешно да му бъде направена чернодробна трансплантация“, се посочва в описанието на случая на бебето.
За месец и половина дарители събират повече от 270 000 евро или над половин милион лева. По кампанията дарява и доктор Антоанета Тончева. Тя е специалист по човешка молекулярна генетика в Детската университетска клиника в Регенсбург, Германия.
„И всъщност на мен ми беше интересно какво се случва, тъй като съм дарявала по тази кампания – как се развиват нещата с детето. Исках да се свържа със семейството, да ги попитам дали мога с нещо да им бъда полезна“, разказва д-р Тончева.
В края на април търсената сума е събрана. От „HelpKarma“ обаче не спират набирането на средства. Дарения продължават да постъпват и през май, въпреки че майката вече е написала не само, че парите са събрани, но и че на този етап няма да се ползват.
„Средствата ще се пазят в „HelpKarma“, докато бъде необходимо“, се посочва на сайта на фондацията.
„Не пишат с какъв аргумент ще се пазят. „Докато е необходимо“. Добре де, но какво става, ако не е необходимо в даден момент? Търсейки начин да се свържа със семейството, успях да намеря профилите във „Фейсбук” на майката и на таткото на момченцето. И всъщност таткото си е написал, че работи в една фирма в Лондон. Аз се интересувам в качеството си на дарител – това семейство трайно ли е емигрирало във Великобритания? Това семейство дали е здравно осигурено във Великобритания?“, пита д-р Тончева. 8 месеца по-късно от спешно събираната сума пари не са харчени.
„Дай Боже да има още толкова десетки кампании, които да са събрани толкова големи суми“, коментира за този случай собственикът на платформата – Константин Кръстев.
„Кампанията не е твърде стара, лечението на детето все още продължава“, добавя Ралица Енева, член на УС на „HelpKarma“.

На въпрос докога ще държат средствата, от организацията ни казват, че ще изпратят отговора писмено на имейл.
На следващия въпрос – възможно ли е да събират пари, които да не бъдат никога необходими на човека, за когото е обявено, че се събират, Константин Кръстев отговаря: „Вижте, към конкретната дата на одобрение на кампанията това е било необходимо“.
При разследването,от телевизията са се свързали с майката на бебе Мартин. Тя твърди, че в началото не са имали яснота, но впоследствие са разбрали, че разходите за операцията на детето ще бъдат поети от здравната система във Великобритания. Дарителите са информирани, че след тази операция трансплантация може и да не се наложи, но не е споменато, че бащата е здравноосигурен в чужбина и дори сега да се стигне до трансплантация, тя ще бъде покрита от здравната каса в Англия.
„Ние не сме детективи в къщата на всяко едно семейство“, казва ни Ралица Енева. Тя и Константин Кръстев казват, че не правят проверка дали родителите са здравно осигурено в чужбина. „Ако те ни предоставят тази информация, ще им кажем: „Значи, Вие може да събирате средства, които да са за рехабилитация“, казва Кръстев.
„Събраните пари ще се пазят в „HelpKarma”. Това е огромна сума. Това са почти двеста и седемдесет хиляди евро на фона на спешни кампании, които се появяват през ден, през два за събиране на средства, огромни средства. Защо тези средства тогава не са върнати на дарителите? Родителите повече не са публикували нова информация“
, разказва д-р Тончева, която е сред дарителите.
Повече от 70 хиляди евро или над 140 000 лв. стоят по сметките на „HelpKarma“ и от друга кампания. Там са събрани 82 хиляди евро, а са отчетени 8306.От фонадцията ни казват, че кампанията е прекратена и не се събират дарения. „Парите в момента седят в кампанията и ще бъдат изразходвани спрямо целите на кампанията. Те могат да се теглят, стига да се покаже цел“, твърди Кръстев.

Голяма сума пари е събрана и за още едно бебе. Първоначално майка му призовава за помощ от 44 000 евро. Точно толкова след това са отчетени като похарчени за болничен престой и операция. Месец след началото на кампанията майката пише, че е вероятно да се наложи и трансплантация. Очакваната сума е около 250 000 евро. В писмо до разследващата телевизия, собственикът на „HelpKarma“ – Константин Кръстев, посочва, че най-късно до 2 месеца от стартирането на кампания е задължително да бъде приложена окончателна оферта за лечение. Почти година по-късно оферта няма, а по кампанията са събрани над 200 000 евро или над 400 000 лева. „Все още нямаме точна оферта, но на този етап спираме набирането на средства и при необходимост ще подновим кампанията отново.“ Ние сме събрали 207 хил. и са изхарчени 44 хил. плюс 2891 лв. Вие питате къде са другите пари? Тези други пари те са събрани за тази кампания, това, че вие го виждате като актуално състояние не значи, че утре същата кампания няма да пусне нова заявка“, твърди Кръстев.
„Трябва точно да прочетем общите условия, но тази клауза я има точно и ясно в общите условия. какво пише в нея… Нека да я прочетем и ще ви я изпратя“, отговаря Кръстев на въпрос докога ще бъдат държани парите от кампанията.
В писмата, които собственикът на платформата изпрати до bTV, както и в Общите условия на сайта няма посочен краен срок, в който от „HelpKarma“ трябва да преведат парите към хората, за които са събрани. Само по тези три кампании, за които ви разказахме, фондацията разполага с над един милион лева за неопределен срок, с възможност никога да не бъдат изплатени.

От писмата до разследващат медия, става ясно какво се случва, когато човекът, за когото се събират пари, почине. В този случай „останалата сума по кампанията се прехвърля по други спешни кампании от същата категория“. Оказва се, че от фондацията не спазват това свое условие. Вместо за „спешни кампании“ парите, дарени за лечението на деца, които са починали, виждаме, че се харчат за покупка на дрехи, плащане на наеми и прегледи при зъболекар. Тези разходи са отчетени в кампания, създадена от самата фондация в подкрепа на родители, които са изгубили децата си. Тази инициатива на „HelpKarma“ привлича вниманието на Валентина Христова от Бургас.

„На фона на стотиците кампании на дечица и възрасти, които се борят и са притиснати от времето за това да им бъдат направени спешни операции или трансплантации, или каквото и да е. Лично мое мнение е, че това не е правилно. Тези пари са на дарители, ако трябва някой да решава къде да бъдат пренасочени, мисля, че дарителите са тези, които трябва да решат. Отчитани са за наеми, за ремонти, за зъболекари, има някои суми, на които пише, че са дарени, но не знам, може би екипът на „HelpKarma“ ще обясни най-добре къде са отишли“, казва ни Валентина Христова.

Ръководството на платформата ни обяснява за кампанията „Подкрепа за семействата на ангели“. Константин Кръстев и Ралица Енева твърдят, че кампанията не е по тяхна инициатива и е създадена по основателна причина, а дарителите нямали нищо против.

„Тези семейства имаха нужда от допълнителна наша подкрепа и ние като фондация решихме и това, разбира се, се случи“, твърди Енева.

В кампанията пише, че са събрани над 70 000 евро, или повече от 140 000 лв. Преди нашата среща с Константин Кръстев и служителите му в тази кампания бяха написани като отчетени почти всички събрани пари, или над 60 000 хиляди евро. Като почти половината бяха описани като дарения, без въобще да е ясно за кого или какво. След интервюто ни обаче тези „дарения“ мистериозно изчезнаха от отчета на най-прозрачната платформа, а изразходваните средства се стопиха до едва 31 хиляди евро.
Cлед двете интервюта, които  телевизията е направиля,представителите на фондацията, от кампанията на Ралица Енева в подкрепа на детето ѝ изчезнаха над 65 хиляди евро, първоначално отчетени като изразходвани. Това са повече от половината от всички отчетени от нея разходи преди срещата с разследващия екипа. Как са харчени и отчитани парите на дарителите, ще провери прокуратурата. Оттам вече обявиха, че започват проверка.

 

Кристиян Шкварек: Отстраняване на проф. Мирчев ще проправи пътя за бъдещи чистки в академичните среди, публичната сфера и частния бизнес

Предишна новина

Хванаха автобус с туристи към Рилския манастир, въпреки забраната

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.