Хиляди граждани се обадили на Марешки с искане да подпише проекта за конституция на ГЕРБ


Хиляди граждани са се обадили на Веселин Марешки сутринта на 2 септември, след като той заяви, че няма да подкрепи проекта на ГЕРБ за промени в конституцията, и са го накарали да промени решението си. Това обяви самият лидер на "Воля" в ефира на Нова телевизия.

"Сутринта хиляди граждани ми се обадиха и казаха, че не одобряват това, което казвам, че е грешно решение. Длъжни сме да се съобразяваме със структурите и симпатизантите си", разказа Марешки. И обясни, че му се обаждат в социалните мрежи, по телефона.

"Подписът ми не е променил нищо в държавата - да не би правителството да не може да падне? Дадохме право на хората да дебатират темата за промените в конституцията", коментира лидерът на "Воля". Той определи като опасно и вредно внушението, че с дискусията се дава време, за да няма оставка на правителството.

Марешки обясни, че още не е прочел проекта на ГЕРБ за промени в конституцията, а ще предложи свои решения. "Ще я прочетат юристите ми и ще кажат кое е добро и хубаво, аз не съм конституционалист, нали професионалистите трябва да дискутират", допълни той. И допълни, че ако сега му се обадят хиляди, ще си изтегли подписите.

"Щях да си мисля, че нещата са искрени, ако преди нашите подписи не се бяха подписали депутатите от ВМРО, които също казаха, че няма да подпишат, казца още Марешки. И повтори, че е дал време за дискусия на всички, които искат промени в конституцията, включително президентът Румен Радев. Той е заявил, че стартира дебатите за нова конституция още през ноември – омръзна ми от политически пумпали", коментира Марешки.

"Доказали сме се през годините и ако най-големия ми грях в политиката е, че сутринта съм казал едно, а вечерта съм го променил", каза той. Напомни, че е последователен в позицията си за горивата, за субсидията за партиите.

"Нито могат да ме уплашат, нито да ме купят", категоричен бе Марешки на въпрос дали подписът му е златен и го е изтъргувал за сметка на концесията.

"Явил съм се на търг за този плаж през 2009 г., 5 г. беше безстопанствен, защото никой не го иска. 15 г. този плаж никой не го иска", коментира лидерът на "Воля" по повод концесията на плаж "Кабакум" край Варна. "Печелим на чист търг. По-скоро плащам услуга на държавата, хората са благодарни, защото вместо 10 лв. за чадър, плащат 2 лв.", допълни той. И обясни, че има решение на върховния съд, че постройката му е законна.

""Воля" не се дава на концесия. Аз съм достатъчно богат човек, за да съм за един плаж. Аз съм дарител на държавата, помагам на хората", категоричен бе Марешки.

"Един приятел ми се обади и ми каза: Недей да подценяваш психодесните във фейсбук. Но аз фейсбук политик не мога да стана", допълни той.

Доц. Мартин Белов: Мирният, но неотклонен протест срещу злото днес вече не е политически акт. То е морално задължение

Предишна новина

Намалиха присъдата на шофьора на ТИР, помел и убил на пътя младо семейство

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Пленената държава | нерегистриран
  7
  0

  Предесадтелят на Върховния касационен съд на България Лозан Панов пред най-авторитетното издание в Европа – германският „Шпигел“:

  В България има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Пример за това е собственикът на медийна империя Делян Пеевски, който неофициално фактически е съпремиер. Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация – независими съдилища, свободни медии и силна опозиция. Ето защо много граждани имат чувството, че живеят в „пленена“ държава“.
  Лично аз също смятам страната ни за „пленена държава“. Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. В Европа се говори много за Унгария и Полша, но за съжаление не и за България.
  Съществена част от съдебната система е корумпирана и превзета, а причината е структурните проблеми в нея. Висшият съдебен съвет, самоуправляващият се орган на българската съдебна система, който решава всички процеси в съдебния апарат, включително назначения, дисциплинарни производства и освобождаване от длъжност, се състои предимно от политически назначени и контролирани членове. Следователно може да се каже, че най-важните части на българската съдебна система се намират под политическо влияние и могат да бъдат корумпирани. Всички съдебни реформи през последните няколко години бяха само симулация на реформи.
  Пример за корупция в съдебната система е проверката на председателя на Апелативен съд – София Даниела Дончева, която не е имала никакви последствия, въпреки установените процесуални нарушения.
  Едно от основните искания на протестиращите в България е оставката на всемогъщия главен прокурор. В България функционира все още старият съветски модел на прокуратурата. Главният прокурор не носи отговорност и може да промени или да спре всяко разследване на прокурорите, които са под негово ръководство. Борисов не иска да промени нищо по този въпрос. Напротив, реакцията му за нова конституция е свързана с предоставяне на още повече правомощия. А това е опасно.
  В черния списък съм на премиера Бойко Борисов заради обявяването ми срещу мимикрията на съдебна реформа и министър-председателят ми изпрати съобщение с предупреждение.
  Досега срещу мен бяха заведени пет дисциплинарни производства. В нито едно от тях не бяха открити нарушения от моя страна. Веднъж бяха разглобени болтовете на гумите на служебния ми автомобил. За щастие, шофьорът го забеляза. Преди три години маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречиха пътя към едно заседание. Жена ми е журналист и издател на немскоезичен български икономически вестник. Срещу нея и мен се водят десетки данъчни и наказателни дела с напълно абсурдни обвинения. Близки до правителството медии от години водят клеветническа кампания срещу нас.
  Лично аз многократно съм изпращал на ЕК доклади за състоянието на съдебната система в България. Мисля, че там са наясно със ситуацията. Може да направите сравнение с болен от рак, чиито жизненоважни органи са засегнати, но всеки път, когато отиде на лекар, му се казва, че е здрав и даже получава бонбони в добавка. Бонбоните в ЕС са многото милиарди евро безвъзмездни средства. Те допринасят за това туморът в България да продължи да се увеличава. Затова хората излязоха сега по улиците. Те искат да победят рака. . Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи за ситуацията в нашата страна!
  08.09.2020 г.
  Посолство на ФРГ в София

 2. 4
  Колчо | нерегистриран
  2
  0

  Абе г-н Марешки, ти си гений. Как успя да приемеш няколко хиляди телефонни разговора за толкова кратко време и да промениш решението си?

 3. 3
  измет | нерегистриран
  2
  -1

  ами пак само за измет се сещам

 4. 2
  Велико народно усиране 2 | нерегистриран
  2
  -1

  Днес е 9-ти. А утре е 10-ти. Можете да броите. По история, която е великата учителка на живота, както се е изразил най-великият адвокат на всички времена още преди Бог Син.

 5. 1
  Вартоломей Вселенски, доктор на БСУ | нерегистриран
  2
  0

  Така, така.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.