Холандското правителство подкрепи отмяната на закона за референдумитеХоландското правителство подкрепи решението на долната камара на парламента за отмяна на закона за провеждане на консултативни референдуми, по който през 2016 г. бе проведено допитване, отхвърлило споразумението за асоциация на Украйна към ЕС, предаде АФП.

Не всички може да се съгласни, но има споразумение между партиите в управляващата коалиция за отмяна на закона, заяви в петък вицепремиерът Хюго де Йонге. И добави, че има по-добри начини за участието на гражданите във вземането на решения.

За отмяна на закона късно в четвъртък гласуваха 76 депутати, а за запазването му - 69, в 15-местната долна камара на парламента. Опозицията гласува за запазване на консултативните референдуми като инструмент, но гласовете ѝ се оказаха недостатъчни. Предложението за анулиране на закона отива в Сената, като окончателният вот се очаква през април.

Законът за тези референдуми влезе в сила през 2015 г. след обсъждане, продължило няколко години. Оттогава бе проведен само един такъв референдум - за ратификацията на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. Победиха противниците на асоциирането, което създаде доста главоболия на правителството. Премиерът Марк Рюте трябваше да води сложни преговори с Брюксел, в резултат на които бе приета декларация на среща на върха на ЕС за Украйна, "отчитаща безпокойството на хората, гласували против".

По току-що отменения закон предстои обаче още един вече насрочен референдум - относно закона за т.нар. "Биг брадър", който предвижда значително разширяване на възможностите на спецслужбите за следене на гражданите. Той е насрочен за 21 март. 

Съдят Тръмп заради получени подаръци

Предишна новина

Нотариалната камара на Република България проведе редовно общо събрание

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.