Христиан Митев: Притеснява ме предложението за начина на избор на Велико Народно събрание


„Очакваме да чуем становището на ГЕРБ по предложенията за промени в Конституцията, не поставяме условия за нашето съгласие“. Това каза пред БНР Христиан Митев, депутат от НФСБ и заместник-председател на правната комисия в парламента, и допълни, че предстоят консултации и коалиционен съвет, на които да бъдат обсъдени предложенията. 

Той отбеляза, че правото на индивидуална конституционна жалба на гражданите и намаляване на броя на депутати са идеи, които НФСБ има още от началото на съвместното управление.  

В предаването „Преди всички“ Митев допълни: 

„Интересен подход е предложението съдиите и прокурорите да имат законодателна инициатива. Това трябва внимателно да се обмисли“.

Според юриста уместно би било да се увеличи мнозинството за приемане на закон при намаляване на броя на народните представители. И сподели притесненията си относно предложените промени в Изборния кодекс и по-точно за начина на избор на Велико Народно събрание:

„В момента в кодекса е предвидено това да става с изцяло пропорционална изборна система, която има за цел да осигури максимална представителност при формиране на основен орган на учредителната власт, каквото е Великото Народно събрание. Предложението на ГЕРБ връща 30 години назад... Когато правиш заявка за приемане на изцяло нова Конституция, не е логично да изключиш големи части от обществото от представителство в този върховен орган, който ще изработва основния закон. Би следвало да се осигури максимална представителност и защо не да се премахне бариерата. Може би ще предложим това“. 

По думите на Митев в юридическите среди отдавна се е обсъждало премахването на Велико Народно събрание, „за да няма този сложен механизъм за правене на промени в Конституцията, нещо, което досега винаги е било спирачка“. 

СДВР: Няма директива полицията да не охранява протеста

Предишна новина

Крум Зарков: Управляващите съсипаха всички читави закони и сега стигнаха до Конституцията

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Корнелия Нинова | нерегистриран
  2
  -7

  Предложението на ГЕРБ за свикване на ВНС и промени в Конституцията са опасни за държавността. Има печални случаи в българската политическа история, когато закон се е променял за един човек. Сега обаче се прави опит самата Конституция да се промени, за да гарантира политическото оцеляване на един човек. Това е недопустимо.

  Обществото ни узря за необходимостта от промяна на модела на управление, но предложението на ГЕРБ не е промяна, а подмяна на изконната воля на народа за правова, демократична и социална държава.

  Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентараната група вече излязохме с решение – няма да участваме в разговори с ГЕРБ за ВНС и промяна в Конституцията.

  Обръщам се към всички, които милеят за справедливост, свобода, мир, хуманизъм и правов ред, да се обединим и мобилизираме цялата професионална и обществена енергия.

  Започвам организиране на среща с авторитетни, юристи, професори - депутати от БСП в 7-то ВНС пряко участвали в написването и приемането на Конституцията на РБ.

  Техният авторитет и висок професионализъм са необходими на България и днес, за да спрем разрушаването на държавността.

 2. 1
  Адвокат Николай Хаджигенов и сие | нерегистриран
  1
  -10

  Ако Борисов ”напише” Конституцията, ще имаме собствен Хитлер.
  Ние не преговаряме с терористи. Идеята на управляващите е да направят диктатурата законна. Явно тези хора са глухи. Ще направим национален протест. Нека видят колко сме.Сега има мека диктатура, която е незаконна. Допуснем ли Борисов да пише конституция, ще имаме собствен Хитлер на Балканите.
  Основното искане на протеста е оставки на Борисов и Гешев, както и въвеждане на електронно и дистанционно гласуване, което да позволи на по-голяма част от българите в чужбина да могат да гласуват.
  Появи се информация, че ще има смяна на премиера. Това няма да е част от пазарлъка. Няма да го приемем – който иска да рискува, да приеме този пост.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.