Христо Иванов: Болестта на България е в мафиотизирането на управлението


Докато нямаме свободата да се подчиняваме единствено на закона, а сме длъжни да се съобразяваме с една мафиотизирана прослойка, България няма да получи перспектива за достойно съществуване. Това казва в интервю за Дойче веле в понеделник бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

По повод поредното интервю на бившия банкер и настоящ обвиняем Цветан Василев Иванов казва, че му е трудно да прогнозира поведението на прокуратурата и дали и този път тя няма да откаже да провери твърденията на Василев.

За съжаление независимо от това дали отново ще преценят, че техният интерес е да не се занимават с тези поредни твърдения, или пък ще решат, че политическата конюнктура сега вече е такава, че е дошло време да се занимаят с тях - нито едно от тези две решения няма да бъде подчинено на интересите на закона. А ще бъде подчинено на политическата конюнктура и на това накъде се е обърнал вятърът. И това е фундаменталният ни проблем, казва бившият правосъден министър.

По думите му дори и прокуратурата да се заеме с тези твърдения, то ще е въпрос на политическа изгода, така че от това няма да произлезе право и няма да произлезе справедливост.

По повод друго разследване - за АЕЦ Белене – Иванов казва: "Абсолютната трагедия е, че ние нямаме възможността да допуснем, че прокуратурата в някои от тези високопрофилни случаи действа в интерес на закона. Във всяко развито общество прокуратурата полага големи усилия да не е въвлечена в политическото ежедневие, в политическата конюнктура. Нашата прокуратура е централен герой на политическия терен. И това абсолютно я дисквалифицира от това да бъде орган на законността. От тази гледна точка ние нямаме прокуратура в момента - що се отнася до едромащабните икономически и политически случаи на корупция по високите етажи на властта. От тази гледна точка нито едно действие на тази прокуратура не може да бъде неотровено от съмненията, че тя действа политически, че спи, че игнорира с политически мотив някакви факти, или че забелязва факти също с политически мотив. Няма никакво съмнение, че цялото ни правосъдие е заразено от проблеми - от корупция, от некомпетентност, от липса на мотивация и т.н. Но началото, от което трябва да започне да се разплита тази примка, е прокуратурата".

Христо Иванов изразява мнението, че истинската причина за падането на Борисов от власт са нереализираната съдебна реформа и липсата на борба с корупцията през последните две години. "Хората видяха възможност да изразят своето отношение към тази власт. Но причината за това отношение беше именно това, че те виждаха една власт, която тъне в корупция и лъжи, и която отказва да се занимае с това, че прокуратурата не работи и не върши работа", казва бившият министър пред Дойче веле.

"Ако генерал Радев и другите политически сили на терена, които ще поемат властта оттук нататък, не разберат това очакване, те ще имат същата съдба", добавя той, след което изказва увереност, че "рано или късно българската политическа класа ще трябва да справи с тази ситуация".

Попитан защо смята, че Пеевски, Цацаров и Борисов са едно и също, той казва, че те могат да бъдат свързани много лесно през кръга на медийната машина на пропагандата, която ги обслужва. "Т.е. господин Пеевски обслужваше през цялото време, а и продължава да обслужва и двамата изключително старателно, както и тези, които бранят техните интереси. За мен това е напълно ясна индикация за наличието на общностни интереси. Знаем в предишни ситуации на смяна на властта, че медиите на господин Пеевски променяха своя курс. Сега не наблюдаваме такова нещо. Така че това е много интересно да се констатира", посочва Иванов.

На забележката, че медиите на Пеевски доста силно защитаваха и БСП в тази кампания, и въпроса дали има предварителна подялба на властта, той отговаря:

"Мисля, че това, което доведе до този изборен резултат, е следствие от факта, че предварителната подялба на властта, която се беше случила през 2014 година, въз основа на която беше формирано правителството на господин Борисов, се разпадна. Сделката се разпадна. И има високи очаквания от всички участници да се случи нова сделка. Но в момента се намираме в ситуация, в която сделка все още няма, според мен. Поради което виждаме, че няма бързане да се стигне скоро до предсрочни избори. В българската политическа практика, от гледна точка на моите наблюдения, на избори не се отива без да е ясно кой ще спечели, как ще изглежда управлението. Това се случва само по изключение. Така че сделката се провали, според мен."

Иванов посочва, че БСП не е била сила, която е искала да прекрати правенето на сделки и че сред големите партии на терена в момента няма политически играч, който да иска да смени философията на държавното управление на България. "Философията на държавното управление на България е всички да се разберем, да си поделим по някакъв начин нещата. Прокуратурата ще послужи за постигането на тези договорки и за гарантирането на тяхното изпълнение. Това е философията на държавата", казва Христо Иванов.

Проблемът е с това, добавя той, че практически няма такива случаи, които да се разследват само от гледна точка на закона и фактите – винаги играе роля политическата конюнктура, винаги играе роля този процес на договаряне. Г-жа Нинова не е политик, който иска да прекрати тази практика и да се обърне срещу нея.

"Докато ние нямаме свободата да се подчиняваме единствено на закона, а трябва да се подчиняваме на факта, че България е обсебена от една мафиотизирана прослойка, българските граждани няма да имат свобода на инициативата, няма да имат перспектива икономическа и лична, няма да имат перспектива за достойно съществуване. Така че абсолютно ясно е, че това е болестта на България днес. Болестта на България днес е мафиотизирането на нейното управление, и без решаването на този проблем – смело и откровено – няма да има излизане от тая спирала на бавна стагнация, която наричат загниване, и която напоследък започнаха да наричат стабилност", заключава в интервюто си за Дойче веле бившият министър на правосъдието.

Инспектор от ДАИ на съд за "синя банкнота" от 20 евро

Предишна новина

Борисов съди Цв. Василев за клевета

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.