Христо Иванов даде показания за компрометираната система за случайно разпределение на дела

Христо Иванов даде показания за компрометираната система за случайно разпределение на дела
Христо Иванов на разпит в следствието, снимка:БГНЕС

В Столичното следствие започнаха първите разпити във връзка с досъдебното производство за пробитата система за случайно разпределение на делата.

С маска на лицето за разпит влезе бившият правосъден министър, сега лидер на "Да, България" - Христо Иванов. Именно той беше и един от най-върлите лобисти за въвеждането точно на тази система, заедно с бившия член на ВСС и настоящ председател на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев. По негово време и докато той ръководеше заседанията на Висшия съдебен съвет, бе взето решението за внедряването на сегашната система, инсталирана и поддържана от "Смарт системс 2010".

На влизане в Следствието Иванов очаквано избяга от отговорност, като посочи, че за избора на системата отговарял ВСС.

Преди лидера на ДБ следователите разпитаха IT експерта и бивш съветник на Румяна Бъчварова - Васил Величков, който през 2015 г. е участвал в работната група на ВСС за избор на нова система. Според прокуратурата той е защитавал решението да бъде избрана сегашната фирмата разработчик, която поддържаше системата - "Смарт системс 2010".

На излизане Величков коментира, че в Следствието е дал обяснения. Участието му в работната група се простирала само до заданието, а контролът оттам насетне принадлежи на ВСС.

Tой обаче призна, че от първоначалните около 136 изисквания на заданието избраната фирма не е отговаряла на поне 3-4. Нямал спомен дали са били свързани със сигурността. Вличков великодушно дори изразил готовност да потърси у дома си протоколите и да ги предостави на разследващите. "Ние експертизата сме я вкарали в това задание", коментира той. "Вероятно разполагам с протоколи. Нямам спомен за сигурността", коментира той относно тогава констатираните несъответствия. "Каквото ми поиска Следствието, ще предоставя", обеща Васил Величков.

Само преди седмица ВСС реши да прекрати договора с фирмата след одита, установил 23 уязвимости в системата, от които 11 високорискови.

За да стане публично достояние докладът, установил опитите за манипулиране на дела, наблюдаващите прокурори дадоха разрешение той да бъде публикуван.

Окончателното решение ще вземе Пленумът на ВСС другия четвъртък.

Още по темата

Отстраниха кметовете на Благоевград и Стрелча след решение на ВАС

Предишна новина

Във ВАС ще има открити съдебни заседания по почти една трета от всички дела

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  7
  -1

  Изигра си картите

  За краткото време за което беше министър на правосъдието внедри система за разпределение на докладчик така че да се търгува и си сложи безличния Панов да му я пази

  Това освен компютърно престъпление е и престъпление срещу правосъдието

  Мястото ти е в затвора дано изгниеш там

  Чудя се защо още си на свобода

 2. 3
  | нерегистриран
  8
  0

  Дали е невинен времето ще покаже

  Дали си Калин или Лозан или Петкан или друг карикатурист си е твой проблем

 3. 2
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  1
  -12

  Живеем в държава, наречена Прокуратурия. Христо Иванов е невинен !

 4. 1
  | нерегистриран
  9
  -4

  Ни лук яли, ни лук мирисали...

  Битият бит е банална фраза...

  Кураж на разследващите

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.