Протестърът Христо Николов окончателно се провали в опита си да осъди Иван Гешев за негова реплика „така правят и циганите“. Казусът възникна преди година и половина, когато в интервю за БНТ тогавашният зам.-главен прокурор коментира отказа от показанията на третия подсъдим по делото за подкуп срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова - Петко Дюлгеров с думите: „Беше ясно, че той ще каже, че това не е вярно в досъдебното производство. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите. Това е масово“.

Непосредствено след този коментар, Христо Николов, който е от ромски произход, известен с участието си през годините в повечето протести срещу независимостта на прокуратурата, незабавно се почувства засегнат и подаде жалба срещу Иван Гешев в Комисията за защита от дискриминация.

Първоначално Комисията, а по-късно и Административен съд София-област, установиха, че в изказванията на заместника на главния прокурор не присъства реч на омразата, нито дискриминация на етническа основа. През месец май 2020 г. тричленен състав на Върховния административен съд окончателно отхвърли претенциите на Николов и го осъди да заплати 150 лв. разноски за юрисконсулт на КЗД и 600 лв. на Иван Гешев за направените адвокатски разноски. „Обосновано е прието, че изказването на Гешев в цитираното по-горе предаване по телевизията не съдържа „език на омразата“ към българските граждани от „ромски произход“ нито цели постигане на враждебна, унизителна или обиждаща среда за тях“, посочват върховните съдии Диана Добрева, Виолета Главинова и Еманоил Митев.

„Правен свят“ научи, че малко след като окончателно е спечелил делото, вече главният прокурор Иван Гешев е направил дарение за лечение на дете, като сумата надвишава тази, която протестърът Христо Николов е осъден да плати. След като от пресцентъра на държавното обвинение отказаха да отговорят на „Правен свят“ дали Николов е заплатил обезщетението, потърсихме главния прокурор, който макар да е в отпуск, се оказа отново на работното си място.

ПС: Г-н Гешев, добър ден, бихме искали да ни отговорите дали сте си извадил изпълнителен лист във връзка с решението на ВАС, според което протестърът Христо Николов трябва да покрие разноските по делото, което водеше срещу вас?

Главният прокурор Иван Гешев: Това е личен въпрос, нямащ отношение към ангажиментите ми като главен прокурор.

ПС: Вярно ли е, че сте дарили сумата, при това дарението, което сте направил е по-голямо от сумата, която Николов трябва да Ви заплати?

Главният прокурор Иван Гешев: Така е, но не желая да коментирам повече. Благотворителността е личен акт. Приятен ден!

ПС: Казвате, че е личен въпрос, личен акт, но ние Ви търсим във време, в което сте в отпуск, нали така.

Главният прокурор Иван Гешев: В сряда не бях в отпуск, ръководих заседанието на Прокурорската колегия, както сами сте се убедили, сега също съм в кабинета си в Съдебната палата, макар днес да съм в отпуск. Оказва се, че отпуската дава идеална възможност пълноценно да се концентрирам върху стратегическите приоритети на прокуратурата и законодателните идеи, които ще представим пред обществото за така нужното оптимизиране на наказателния процес. Още веднъж, благодаря за интереса и приятен ден!

Още по темата

След американски лобисти, Атанас Бобоков ангажира и омбудсмана в своя защита

Предишна новина

КС: Срещу президента и вицепрезидента може да се образува наказателно производство, ако има данни за престъпление

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  1
  0

  А ако главният прокурор на САЩ каже "така правят и негрите"? Какво ли би станало с него?

 2. 3
  ВКС | нерегистриран
  4
  -1

  Ибрикчиите на фондфация Соруш тези анти-български олиго-безродници като този мазен циганин от снимката дълги години тровят България и висят на шията на Българите честни работливи хора и данъкоплатци. При една работеща съдебна власт от несервилни и неплатени от фондации знаещи мястото си съдии тези щяха да отлежават доживотен затвор , а не да водят дела с/у Главният прокурор на Републиката. Тази измет освен под ръководството на Газдов в някой концентрационен лагер-каменоломна освен да чукат доживот мраморни плочи и камъни и да полагат ЖП=път и траверси аз за такива друга полезна дейност не виждам да могат да свършат.

 3. 2
  Как беше... | нерегистриран
  0
  -4

  Ти го плюеш, то мисли че вали дъжд

 4. 1
  пощальон | нерегистриран
  3
  -9

  Нещо за днешното решение на Конституционния съд?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.