И адвокат Ивайло Данов се кандидатира за председател на ВАдвС

И адвокат Ивайло Данов се кандидатира за председател на ВАдвС
Адв. Ивайло Данов

И доскорошният ръководител на Софийската адвокатска колегия (САК) Ивайло Данов влезе в надпреварата за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), научи „Правен свят“.

В професионалната си кариера той е бил само адвокат и има близо три десетилетия практика зад гърба си. 

„Винаги съм имал вътрешната потребност да работя за нашите общи професионални каузи. Това съм го правил като  заместник-председател (2012г.-2014г.) и като председател (2017г.-2021г.) на Софийската адвокатска колегия. Тези два мандата ми дадоха необходимия опит и твърдя, че познавам отлично проблемите на българската адвокатура. Доказал съм, че отстоявам идеите, в които вярвам, умея да работя в екип и уважавам чуждото мнение и разумните аргументи дори на опонентите си. Уверен съм, че мога да се справя с тази отговорност и затова се кандидатирам за Председател на Висшия адвокатски съвет“, споделя адв. Данов.

И продължава с мотивацията си: „От опит зная, че на тази позиция трябва много да се работи. Тя не е между другото, не е за обогатяване на биографията. Тя изисква посвещаване и е за хора, които от сутрин до вечер ще се занимават с проблемите на колегите, които, както знаете са много и от най-различно естество.  Мисля, че с досегашната си дейност съм доказал, че мога да се отдавам стопроцентово за защита на дадена кауза, а за мен адвокатурата е  висша кауза. Доказателство за това е фактът, че през мандата на предишния Софийски адвокатски съвет ние заедно успяхме да обединим Софийската адвокатска колегия след период на двегодишно противопоставяне и съветът постигна сериозни успехи в дейността по повишаване на професионалната квалификация, в социалната и международната дейности“.

„Професионалните ми разбирания са, че като модел на управление Висшият адвокатски съвет не трябва да се превръща в „Еднолично ООД“ или в „Клуб за избрани“. Висшият орган на адвокатурата не трябва да бъде оръжие на корпоративни интереси. По тази причина – декларирам, че ще работя с всички колеги в цялата страна и ще се вслушвам в мненията им. Ще направя необходимото за това всеки адвокат да участва равноправно в живота на адвокатурата. За мен едновременното  участие на самостоятелно практикуващи колеги и тези от формални и неформални сдружения е ключово за легитимността на съвета“, казва още той.

Едно от нещата, за които още на първото заседание на новоизбрания Висш адвокатски съвет ще настоявам, е двойно намаляване на членския внос. Времената са трудни за всички. Знам, че има идеи в обратната посока – за многократно увеличаване на всички вноски, което би поставило в неравностойно положение мнозина. Ако бъда избран – няма да допусна подобно нещо. В диалог с колегите и непреклонно пред лица и институции, чиито решения засягат нашата професионална общност, ще отстоявам нейните интереси. Трябва незабавно да се спре използването на най-висшия орган на адвокатурата за прокарване на лобистки бизнес интереси. Това подхранва негативното отношение към нашата професионална общност. В същото време няма да пожаля сили, за да успеем да решим отлагани с години задачи, които имат пряко отношение към професионалния ни живот. Например приоритетно да бъде приет нов Закон за адвокатурата и да бъдат променени процесуалните закони и ЗДДФЛ, като процентът на нормативно признатите разходи се увеличи от 25% на 40 % за адвокатите, да бъде актуализирана методиката на оценяване на адвокатския труд при осъществяване на правна помощ по реда на ЗПП, както и предвидените в Наредбата за заплащане на правната помощ размери на възнагражденията. Естествено, за постигането на тези цели ще разчитам на всички вас. Защото нашето дело е благородно, справедливо и най-вече – общо“, обръща се адв. Данов към колегите си.

И завършва: „Ние сме адвокати, а не политици. Моето разбиране е, че в тези дни преди изборите за висшите органи на адвокатурата трябва да има състезание на идеи, а не размяна на компромати. Нашата професия е благородна и почтена. Вярвам, че този избор ще докаже   твърдението ми за пореден път. Ние не бива да вкарваме в предизборната си борба клюки, интриги, недоказани твърдения, пошли внушения и лични обвинения към опонентите си. Като кандидат в тези избори, аз декларирам, че няма да използвам подобни методи, които нямат нищо общо с работата на адвокатурата  и  на Висшия адвокатски съвет. Влизам в предизборната надпревара с чиста съвест, открито лице, ясна визия и готовност да вложа всичко от себе си за постигане на важните за Адвокатурата цели“.

Тази събота и неделя САК ще проведе избори за делегати за Общото събрание на адвокатурата, планувано за 29 и 30 май 2021 г., когато се очаква гилдията да избере ново ръководство на органите на ВАвдС.

Още по темата

Защо привикването на „тримата големи“ в Правната комисия на НС е противоконституционно

Предишна новина

Борисов: Мутрите си вкараха адвокатите в парламента и сега искат отчет от главния прокурор

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Попов | нерегистриран
    1
    0

    Те не го пускат в селото, той пита за поповата къща!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.