И апелативната прокуратура не видя престъпление в случая "Мишо Бирата"

И апелативната прокуратура не видя престъпление в случая "Мишо Бирата"

Софийската апелативна прокуратурата (САП) е потвърдила постановлението на СГП, с което е прекратено разследването на т.нар. случай "Мишо Бирата", съобщи сайтът "Съдебни репортажи".

В началото на 2011 г. в някои медии бяха публикувани записи на разговори между тогавашния премиер Бойко Борисов и шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов. По онова време е имало образувано досъдебно производство срещу Танов, в рамките на което той е бил подслушван.

В публикувания разговор Борисов казва на Танов: "Ало, тоя Мишо Бирата (вече покойният Михаил Михов, шеф на пивоварна "Леденика" - б.а.) ми се обади сега пак. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…  Поех ангажимент, аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам."

Първоначално прокуратурата започна проверка за разгласяване на държавна тайна, т.е. откъде са изтекли записите, но не започна проверка на тяхното съдържание.

В началото на 2013 г. прокуратурата възобнови делото като този път обеща да провери дали някой от разговарящите не е извършил престъпление. В хода на проверката са разпитани Борисов и Танов, както и Симеон Дянков (тогава финансов министър) и Антоний Странджев (зам.-шеф на митниците). Любопитен факт е, че първите двата твърдят, че записите са манипулирани, а другите двама пък точно обратното – че съдържанието им е истина.

В края на юли т.г. СГП прекратява разследването за евентуално престъпление по служба от страна на Борисов. На 30 септември прокурор Антоанета Близнакова от САП потвърждава постановлението за прекратяване на делото поради липса на извършено престъпление.

Прокурор Близнакова се мотивира, че "по досъдебното производство са разпитани в качеството на свидетели установените лица, възприели факти, допринасящи за изясняване на обстоятелствата по делото", приложени са необходимите писмени доказателства, "съставени са компютърни, фоноскопски, технически и комплексни технически експертизи на файловете…проведен е следствен експеримент", казва още сайтът "Съдебни репортажи", който всъщност е обжалвал постановлението на СГП.

От САП се позовават на заключението на експертите от БАН, според което "съществуват белези, с помощта на които може да се потвърди или отхвърли дали оригиналният запис е направен от записващо устройство на СДОТО-МВР, но в конкретния случай са налице значителни манипулации по направените записи, което възпрепятства формирането на крайна оценка". Цитирана е и друга експертиза, която сочи, че записите не са преки копия на такива, направени със СРС-та. Вещото лице, извършило следствения експеримент пък е заключило, че "не са налице функционални признаци на съответствие между изследваните файлове" и записаните файлове при провеждани следствени експерименти в ДАНС и СДОТО-МВР, съобщава още интернет изданието.

Позовавайки се на резултатите от експертизите, прокурор Близнакова изтъква, че "не може по безспорен и несъмнен начин да се приеме, че разговори със записаното във файловете съдържание са били проведени между лицата". И още: "Неустановяването по несъмнен начин на съдържанието на проведените разговори изключва преценката им на плоскостта на визираните в чл. 282-чл.283 от НК обективни признаци на деянията... По делото не са налични доказателства лицата да са целели по какъвто и да е начин да набавят за себе си или за другиго противозаконна облага".

Актът на прокурор Близнакова приключва с извод, че не са налице и данни за изнасяне на държавна тайна и използване на СРС-та за цели, различни от наказателното преследване, съобщава още изданието.

 

Още по темата

Публикуването на порно снимки за отмъщение да се наказва с до 14 г. затвор

Предишна новина

Имотите на мафиотите ни на Ривиерата са недосегаеми

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  7
  -3

  Естествено, че АП "не видя". Има една статуетка с три маймунки "не чух"; "не видях" и "мълча". Предлагам тази статуетка за емблема на обективното българско правосъдие. Честита ПОБЕДА другарю Борисев!

 2. 3
  Аз предлагам | нерегистриран
  9
  -1

  Да се закрият съдилищата, тя oще ПРБ и без това ги оправдава(според ситуейшъна)!

  Ха ха ха....

 3. 2
  Ха, ха, ха... | нерегистриран
  16
  -3

  Победителите не ги съдят!

 4. 1
  Как ще види? | нерегистриран
  14
  -2

  Нали Той си го избра

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.