И Асоциацията на прокурорите в България застава зад протестите на надзирателите и съдебната охрана

И Асоциацията на прокурорите в България застава зад протестите на надзирателите и съдебната охрана

След Съюза на съдиите в България и Асоциацията на прокурорите в България излезе с официално писмо-подкрепа, с което застава зад протестите на служителите от Главните дирекции "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО) при Министерството на правосъдието (МП).

От прокурорската организация считат, че ролята на надзирателите и служителите в този сектор трябва да бъде оценена от управляващите, както и че е необходимо държавата да положи усилия да се предприемат бързи и решителни мерки за преодоляване на критичното съотношение между броя на надзирателите и на затворниците.

Ето и пълния текст на писмото на Асоциацията на прокурорите в България:

Във връзка с исканията на служителите на затворите и служителите към Главна дирекция "Охрана" при Министерство на правосъдието за конструктивен диалог с компетентните държавни институции относно условията на труд, при които изпълняват своите професионални задължения, Управителния съвет на Асоциация на прокурорите в България изразява безпокойство относно нормалното функциониране на пенитенциарната система в България.

Подкрепяме категорично становището, че в тази специфична система в рамките на правосъдието, отдавна съществуват нарушени баланси. Необходимо е държавата да положи усилия да се предприемат бързи и решителни мерки за преодоляване на критичното съотношение между броя на надзирателите и затворници.  Застрашена е сигурността в местата за предварително задържане и лишаване от свобода, което поставя в опасност не само охранителния състав и лишените от свобода, но и всички граждани.

Освен това считаме, че заслужава уважение и следва да се оцени ролята на надзирателите и служителите в този сектор, която включва не само осигуряването на физическа охрана, но и грижа за превъзпитанието на лишените от свобода и връщането им в нормална обществена среда след изтърпяване на наказанието.

Апелираме към компетентните органи за диалогичност и предприемане на подходящи мерки за  решаване на натрупаните системни затруднения в дейността по изпълненията на наказанията и охраната на съдебната система.

Още по темата

Премахването на задочната форма на обучение не трябва да преследва намаляването на студентите по право

Предишна новина

Апелативният съд в Бургас потвърди запора от 200 млн. лв. върху имущество и активи на Иво Прокопиев

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Ха | нерегистриран
    2
    -4

    Необходимо е държавата да положи усилия и редуцира раздутия щат на прокурорите с оглед челната позиция на глава от населението.....и не само тях.Като се солидаризирате, намалете си бюджета, че на чужд гръб и сто тояги са малко.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.