И БХК се включи в атаката срещу кандидатурата на Иван Гешев

И БХК се включи в атаката срещу кандидатурата на Иван Гешев
Адвокат Адела Качаунова, БХК

Без изненади, и Българският хелзинкски комитет (БХК) се включи в координираната атака срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. От прессъобщение, разпространено до медиите, става ясно, че адвокат Адела Качаунова, директорка на Правната програма на организацията, е "дала" на Висшия съдебен съвет (ВСС) свое становище, в което е отправила и 10 въпроса до номинирания за следващ  "обвинител №1", с надеждата, че ще им бъде дадена гласност по време на насроченото за 24 октомври изслушване на Гешев.

Иначе, напълно очаквано, становището на БХК е отрицателно и относно процедурата, и относно конкретната кандидатура. Мотивите са вече добре познати от неуспелите улични протести, организирани неколкократно от близки до подсъми лица субекти, като т.нар. "гражданско сдружение" БОЕЦ, чийто лидер Георги Б. Георгиев е добре известният с близостта си до банкера-беглец Цветан Василев, както и от провалилия се като правосъден министър Христо Иванов. А обструкциите са следните – "качеството на процедурата е ниско", кандидатът е само един и протестиращите не го харесват.

Силно негативно впечатление и съмнения у адвокат Качаунова се оказва, че е предизвикал и фактът, че стотици прокорори, следователи, служители на МВР и органите на съдебната власт подкрепиха номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. "Качеството на процедурата е ниско. Това е така на първо място поради самия факт на номиниране на един-единствен кандидат за поста, което не може да гарантира качество на избора и оставя съмнения за прозрачността му. На второ място тази оценка е обоснована с ниското обществено доверие към процедурата и кандидата, принос за което има институционалното поведение до момента — както стремежът кандидатът да е само един и без конкуренция, така и необичайната активност по предоставяне на становища в негова подкрепа от страна на субекти, които не са имали пресечни точки с него, а и нямат право да предоставят становища съгласно чл. 173, ал. 8 от ЗСВ, а именно — редица органи на съдебната и на изпълнителната власт", пише в становището на БХК.

Десетте въпроса на организацията пък са като "извадени от флашката" на Съюза на съдиите в България, чийто председател Калин Калпакчиев съвсем наскоро се оказа в подозрително единомислие с БХК относно съдбата на осъдения на 20 години затвор за убийство Джок Полфрийман. Въпросите са провокативни от гледна точка на това, че подсказват очакван отговор, а част от тях дори не засягат прякото управление на държавното обвинение, като вместо това се отнасят до законодателя. Най-общо БХК очаква кадровиците да попитат Иван Гешев за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата Колеви срещу България, Великова срещу България, Ленев срещу България и Димитър Митев срещу България; изпълнението на задължението на главния прокурор да охранява разделението на властите; намаляване на осъдителните присъди за вреди, причинени от прокуратурата; за възможността за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за изпълнението на изискванията на Стокхолмските директиви на ЕС; както и за борбата срещу престъпленията, мотивирани от предразсъдъци ("престъпленията от омраза").

Още по темата

11 години след убийството на бизнесмена Стоян Стоянов ВКС върна делото

Предишна новина

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха банда за изнудвания и заплахи

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  бау бау | нерегистриран
  9
  -6
  До коментар #7 от " | нерегистриран":
  Ехааа, булонката заговори за скимтене.... :) Тролче, изтърваш си нервите нещо, ще ти спрат паричките, стегни се!!!

  давай, давай - още по-силно можеш да скимтиш и да мучиш, палячо. пък когато Гешев и Гешевци те опраскат някой ден, както само те си знаят, друга песен ще запееш. и ще се примолваш БХК и други като тях да те спасяват... и тогава се надявай да попаднеш на справедлив, а не на зависим съд.

 2. 7
  | нерегистриран
  7
  -5

  Ехааа, булонката заговори за скимтене.... :) Тролче, изтърваш си нервите нещо, ще ти спрат паричките, стегни се!!!

 3. 6
  бау бау | нерегистриран
  5
  -9
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  Точно това имах предвид!

  И да скимтиш и да мучиш - все тая. Бот некъв ще си останеш. Та освен от БХК очаквайте скоро и доста други отрицателни становища. ПК на ВСС сама си обърна каруцата - връщане назад няма, пътят към МВР е широко отворен вече...

 4. 5
  | нерегистриран
  4
  -5

  Точно това имах предвид!

 5. 4
  бау бау | нерегистриран
  4
  -8
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Тролове!!! Нищо ново под слънцето, все едни и същи по всяка тема! Излагате се вече, а и ефектът е обратен на този, за който ви плащат!  Дали ще се разпознаеш или и за толкова не ти стига пипето, а палячо?

  "В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори (chat rooms), блогове, коментари към вестникарски статии и др.п., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор."  По темата - принципна и много правилна позиция на БХК. Подкрепям!

 6. 3
  | нерегистриран
  8
  -8

  Тролове!!! Нищо ново под слънцето, все едни и същи по всяка тема! Излагате се вече, а и ефектът е обратен на този, за който ви плащат!

 7. 2
  Не искаме преразказ... | нерегистриран
  24
  -13

  Защо се страхувате да поместите цялото писмо/становище/на БХК до ВСС?

  Вие "правен свят " ли сте или копие на "ПИК",което помества само това което му е изгодно.

 8. 1
  бау бау | нерегистриран
  24
  -21

  Така е. Процедурата е тотално опорочена. Кандидатурата на прокурорската колегия е излъчена при пълната липса на прозрачност, а съдийската колегия реално е лишена от правото на избор и е поставена в положението на статист, който само следва да утвърди вече направеният някъде другаде, неизвестно къде, такъв. Затова само бой по ушите, докато се изправят и станат вълча порода.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.