И цивилен ще може да оглави Военното разузнаване

И цивилен ще може да оглави Военното разузнаване

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за военното разузнаване. Гласуваха 197 народни представители, 134 бяха "за", 57 - "против" и 6 - "въздържал се".

Измененията предвиждат възможност директорът на Служба "Военна информация" да бъде и цивилен служител, като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание.

Президентът посочва, че възможността Служба "Военна информация" да се оглави от цивилно лице може да накърни политическия неутралитет, което е неизменно изискване към всеки военнослужещ от приемането до освобождаването му от военна служба. Ако ръководителят на Служба "Военна информация" е военнослужещ, през целия му професионален път за него ще важи забраната да членува в политически партии, движения или коалиции с политическа цел, а не едва от назначаването му на поста. Държавният глава посочва, че приетите текстове предвиждат изискване лицето да не членува в политически партии, но не и никога да не е членувало в такива.

 

При съкратеното съдебно следствие съдът е регистратор на признанието на подсъдимия*

Предишна новина

ГЕРБ предлага съкратеното следствие да остане, но без задължително намаляване на присъдата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.