И европейските министри на правосъдието попитаха за детайли по разследването на убийството на Виктория Маринова

И европейските министри на правосъдието попитаха за детайли по разследването на убийството на Виктория Маринова
Министър Цачева участва в Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“  в Люксембург, снимка: МП

Министрите на правосъдието на страните членки на Европейския съюз (ЕС) също поискаха да разберат детайли около разследването на убийството на 30-годишната Виктория Маринова. Те бяха информирани от министър Цецка Цачева за разкриването на жестокото престъпление в Русе, което предизвика широк обществен и международен отзвук, в началото на заседанието на Съвета на Европейския съюз в частта "Правосъдие", което се провежда в Люксембург, съобщават от правосъдното ведомство.

Цачева изтъкна пред колегите си предприетите действия за разкриване на тежкото престъпление, извършено на 6 октомври 2018 г. Тя подчерта, че задържането на заподозряното лице е станало възможно благодарение на активната работа по случая на компетентните органи в България и Германия.

Министърът информира, че според събраните данни до момента най-вероятно се касае за спонтанно нападение и това опровергава внушенията на национално и международно ниво от първите дни след убийството, че престъплението е свързано с професията на жертвата. Министрите бяха запознати и с това, че на основата на събраните доказателства е издадена Европейска заповед за арест, като на 9 октомври 2018 г. лицето е задържано от германската полиция в провинция Долна Саксония. Предстои проверка на предоставените от българска страна доказателства и разпит на лицето пред германски съд, който да вземе решение за предаването му в България.

Цецка Цачева изрази надежда за бързо развитие на процедурата по екстрадиция на лицето. Според нея случаят е показателен за ефективността на европейските механизми за взаимодействие в областта на правосъдието и вътрешните работи. Правосъдният министър заяви, че българското правителство категорично осъжда всяка форма на насилие и от самото начало полага всички усилия за установяване на фактите около това тежко престъпление.

Тя увери колегите си, че оставаме твърдо решени да работим ефективно и в бъдеще за разкриване и налагане на справедливи присъди на извършителите на всички криминални деяния и посегателства срещу живота и неприкосновеността на българските граждани.

В рамките на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи"  ("ПВР") в Люксембург бяха приети три важни акта на ЕС в областта на правосъдието,  подготвени по време на Българското председателство. Бе приета Директивата за борба с противодействие изпирането на пари по наказателно-правен ред, след като на 12 септември 2018 г. Европейският парламент прие позицията си по предложението. Компромисното споразумение между институциите беше постигнато в преговорите, проведени под председателството на България. Активната и аргументирана позиция на Българското председателство осигури съгласуваност на директивата с вече установените международни стандарти.

По време на заседанието беше окончателно приет и Регламентът относно обработването на лични данни от институциите и органите на ЕС, чийто разпоредби ще увеличат равнището на защита на данните и ще осигурят свободното им движение в рамките на Съюза. Новите правила са съобразени и с Общия регламент за защита на данните (GDPR), който се прилага от 25 май 2018 г. Съгласието между Съвета и Европейския парламент по текста на този акт също беше постигнато по време на Българското председателство.

Министрите на правосъдието постигнаха общ подход по проекта на Директива относно несъстоятелността, превантивното преструктуриране и предоставяне на втори шанс и мерки за повишаване на ефективността на процедурите за преструктуриране. Под председателството на България беше постигнат частичен общ подход по три основни раздела от проекта и беше подготвен преработен текст, който позволи на Австрийското председателство да продължи интензивно преговорите и да приключи работата още на настоящия съвет. Министър Цачева изрази подкрепата на България за постигнатия балансиран режим, в който са взети предвид интересите на длъжника, кредиторите и другите заинтересовани страни. Отбеляза, че има достатъчна гъвкавост за държавите да изберат своя подход за прилагане на принципите, въведени с този акт.

По темата за подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства министър Цачева приветства продължаването на интензивната работа, започната от Българското председателство по законодателния пакет.  Посочи, че в дух на компромис и с цел постигане на напредък, можем да приемем и подход, при който европейската заповед за предоставяне на електронни доказателства се изпраща за сведение на органите на изпълняващата държава, където се намира доставчикът на услуги. Предложи да се изработи наръчник с информация относно ограниченията спрямо предоставянето на данни, както и да се предвиди съдействие от Евроюст.

Българският министър на правосъдието сподели изразената и от европейските й колеги убеденост, че е важно да се работи за засилване на взаимното доверие между правораздавателните органи, което ще доведе и до подобряване на прилагането на принципа за взаимно признаване по наказателноправни въпроси. Подчерта специално съществената роля на Европейската съдебна мрежа по наказателни дела и Евроюст, както и на обучението на магистратите в тази насока.

По време на работния обяд на тема "Финансиране на правосъдието със средства от ЕС", министър Цачева представи българския опит във финансирането на съдебната реформа, включително чрез сътрудничество със Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия и чрез проекти по Структурните фондове. Изрази и подкрепата на страната ни за усилията на ЕК да улесни достъпа на държавите членки до програми "Правосъдие" и "Основни права и ценности" от новата Многогодишна финансова рамка.

Съдийската колегия назначи четирима нови наказателни съдии във ВКС

Предишна новина

Несъвместимо е да си член на КАК и участник в конкурс

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  ЗадочничкаТа | нерегистриран
  4
  0

  Плевенското правно съкровище задочно Партията го изучи. Задочно го взе в ГЕРБ. Задочно го излъчи за президент и сега задочно се обяснява като девственица. Само дето винаги е редовно на разположение на #КОЙ?

 2. 3
  Калинка Малинкова Блондинкова, кандидат на ГЕРБ по линия на РАБФАК | нерегистриран
  4
  0

  Цеца е желе зна. Само ако каже #КОЙ?

 3. 2
  Нищо човешко не им е чуждо | нерегистриран
  9
  0

  Не защото много ги вълнува, а просто от клюкарска гледна точка!

 4. 1
  Гротеската премина в Арабеска | нерегистриран
  9
  0

  Със заглавие "Българско правосъдие". На европейската сцена е поредната блондинка от черната серия.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.