И колекторите видяха в 10-годишната абсолютна давност риск за финансовата стабилност на държавата

И колекторите видяха в 10-годишната абсолютна давност риск за финансовата стабилност на държавата

Въвеждането на безусловна 10-годишна давност на всички задължения на физическите лица е на път да се превърне в пример за законодателна инициатива, носеща много повече обществена вреда, отколкото полза. Това се посочва в позиция на Асоциацията на колекторските агенции в България. 

"Няма яснота защо с промените се бърза толкова, че се налага и извършването на нарушения на Правилника на НС, каквито според заинтересованите страни са допуснати при изненадващото свикване на заседание на ресорната Правна комисия предходната седмица. Точката за промени в Закона за задълженията и договорите бе вкарана в дневния ред на комисията буквално в последния момент. Измененията бяха одобрени набързо, без дебати и в отсъствието на председателя на комисията Анна Александорва при 8 присъстващи от 22 членове, както и без да са налични за внимателен прочит от страна на участниците", смятат от Асоциацията.

АКАБГ в писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева и председателя на Правната комисия Анна Алксандрова, входирано в НС, се обяви против внасянето на текстовете за гласуване в зала. 

“Промените бяха гласувани без заинтересованите страни, каквато сме и ние, да бъдат уведомени за включването на точката в дневния ред и без да имат възможност да изкажат своята аргументирана позиция.”, коментира председателят на АКАБГ Райна Миткова.

„А нашите аргументи са подкрепени от редица национални и европейски институции и организации. Всички сме единодушни, че на прага на икономическа рецесия всяко рязко движение, водещо до промяна на средата в такъв мащаб, ще доведе до риск за финансовата система. Сега, повече от всякога имаме нужда от изпращане на знаци за стабилност и морално отговорно поведение, а не от насърчаване на недобросъвестните”, категорична е Миткова. 

Секторът е единен в мнението си, че въвеждането на института на „абсолютната давност“ няма да доведе до премахване на фигурата на вечния длъжник.

"В европейските законодателствата, където съществува, този срок е дефиниран за средно 20 години, като например Германия, където давността започва от момента, в който вземането е доказано в съда, давността е 30 години. Темата за вечния длъжник е чувствителна за българското общество и решение трябва да бъде намерено в една задълбочена и всеобхватна обществена дискусия, търсеща баланса в интересите на кредиторите и длъжниците. Една от най-притеснителните нови точки се отнася до т.нар. “заварени случаи”. Решението която и да е разпоредба да действа със задна дата е крайно опасно за бизнес климата на страната. Това е знак към инвеститорите, че в България липсва прогнозируемост на средата. Когато светът е изправен пред непозната по мащабите си здравна криза, когато Европейският съюз не постига консенсус за бюджета си, да генерираме сами по собствено желание и без анализ на риска допълнителни сътресения във финансовия сектор не е отговорно поведение", обяснява мотивите си Райна Миткова. 

Освен че е лишено от бизнес логика, абсолютната давност да се прилага за заварените случаи според много юристи е недопустимо обратно действие и следователно противоконституционно.

Още по темата

Арест за разследващ полицай, обвинен в подкуп

Предишна новина

Турция въвежда комендантски час и още нови ограничения за борба с вируса

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Maya Toneva | нерегистриран
  0
  0

  Всички мутри и рекетьори са против закона и това е разбираемо.И като се има предвид, че повечето юристи в България не познават граматиката, изобщо няма да се затрогна от жалните им вопли срещу новия закон и т.нар. им аргументи. Никакви сътресения няма да има в икономическия живот, най-много някои да пият една студена вода и толкоз.

 2. 3
  Светла Димитрова | нерегистриран
  3
  0

  Всички физически лица също са заинтересована страна. И те трябваше да бъдат поканени.

 3. 2
  Значение на думата колектор | нерегистриран
  11
  0

  в Тълковен речник е...Лице, което събира, описва и пази образци от природонаучни обекти.
  в обществото е...Мутри с фирма, събирачи на дългове с тормоз и заплахи.
  Асоциацията на т.нар. колекторски агенции в България и фирмите за принудително събиране на вземания ( т.нар. колектори) са противоконституционни. Колекторските фирми противоконституционно без съд осъществят принудително събиране на вземания, дори събират вземания, погасени по давност. Колекторските фирми без специална нормативна уредба, без закон за колекторските фирми, събират дългове и нарушават законите и човешките права. Колекторски фирми са рекетьори по НК.

 4. 1
  Гост | нерегистриран
  8
  -1

  Не може да се говори за заварено положение и обратно действие в случая - 10 години е достатъчно дълъг период за събиране на задължения, след като е изтекъл, тоест минали са повече от 10 години от възникване на задължението, то следва да се прекрати, не със задна дата, а на датата на предявяване на иска за прекратяване! Кое не е ясно?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.