И най-голямата прокуратура в страната декларира подкрепа за Иван Гешев

И най-голямата прокуратура в страната декларира подкрепа за Иван Гешев

73-ма прокурори и служители на Софийската районна прокуратура също изразиха подкрепата си за кандидатурата на Иван Гешев. "В качеството си на административен ръководител с действията си способства за утвърждаване ролята на съдебната власт като гарант за правовия ред и за защита на правата и законните интереси на гражданите. Същевременно г-н Гешев не стои изолиран, а е в постоянен контакт с колегите и съдейства за преодоляването на възникнали в процеса на работата проблеми", пишат до кадровиците обвинителите и служителите от най-голямата прокуратура в страната.
 
 
Ето и пълното съдържание на Становището от СРП:
 
На основание чл.194а ал.7 от ЗСВ
 
Във връзка с кандидатурата на заместник на главния прокурор Иван Гешев за главен прокурор на Република България
 
УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВСС,
 
С настоящото становище изразяваме подкрепа за кандидатурата на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България.Считаме, че същият притежава необходимите професионални и нравствени качества, изискващи се за заемане на длъжността.
 
Г-н Гешев е доказал професионалните си качества като магистрат в дългогодишния си опит в Прокуратурата на Република България – преминал е през почти всички нива, бил е наблюдаващ прокурор по множество дела с фактическа и правна сложност, приключили с осъдителни присъди.
 
В качеството си на административен ръководител с действията си способства за утвърждаване ролята на съдебната власт като гарант за правовия ред и за защита на правата и законните интереси на гражданите. Същевременно г-н Гешев не стои изолиран, а е в постоянен контакт с колегите и съдейства за преодоляването на възникнали в процеса на работата проблеми.
 
За нас, прокурорите от Софийска районна прокуратура, е от особено значение фактът, че г-н Гешев е бил прокурор при СРП – най-голямата и една от най-натоварените структури в съдебната власт на страната, което обуславя обстоятелството, че същият се ползва с нашето доверие.
 
С оглед изложеното, считаме че кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор на Република България е най-подходяща и в пълна степен отговаря на законовите, професионалните и нравствените изисквания за ръководител на държавното обвинение.
 

С уважение, прокурори и служители от СРП

Прокурори и служители от Районната прокуратура във Варна също излязоха със становище срещу опитите за политизиране на избора на следващия главен прокурор
 
"Във връзка със състоялия се протест пред сградата на ВСС на 25 юли 2019 г. прокурорите и служителите от Районна прокуратура - Варна изразяваме категоричното си становище, с което осъждаме всеки опит за натиск и вмешателство в процедурата за избор на главен прокурор на Република България. 
 
Висшият съдебен съвет е легитимният орган, който следва да проведе процедурата за избор на главен прокурор съобразно Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт. Оказването на уличен натиск на Висшия съдебен съвет при вземане на решения е неприемлив и е грубо вмешателство в неговата дейност при осъществяване на правомощията на Съвета, предоставени му по силата на Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт", пишат над 35 прокурори и служители от РП-Варна.
 

Още по темата

САЩ възобновяват екзекуциите на федерално равнище

Предишна новина

Аз правя неща, които другите могат само да обещаят

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 15
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 14
  анонимен | нерегистриран
  6
  0

  Подмазвачи

 3. 13
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 12
  ******************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 11
  Възмутен | нерегистриран
  24
  -2

  Сваленият ми от Правен свят коментар гласеше: колеги от срп, как може да подкрепяте номинацията на кандидат, който нарече прокурорите : "скъпоплатени машинопистки, тъй като цялата работа я върши мвр". И че не е вярно, че кандидатурата на Гешев се подкрепя от прокурорите - действията са организирани под строй от страх.

  Тъй като тук не се съдържат обиди, вулгарни квалификации и призиви за насилие, то това е цензура.

 6. 10
  Българският Нерон | нерегистриран
  24
  -3

  Сега във всички прокуратури, (дали по указания отгоре или по самосезиране от дейните им ръководители) ще се проведат подобни "събрания", ще се обясни, че Гешев е най - подходящ, продължил идеите на Цацаров, гарантиращ свободата на Прокуратурата и нейното незакриване и неизваждане от съдебната система. Всеки друг Главен не ми могъл да направи това, само ТОЗИ кандидат. Всички ще се разплачат и със свити сърца ще се подпишат под предварително подготвеният и попълнен лист с техните имена. После това ще бъде изпратено във ВСС, прочетено от членовете на прок. колегия и в новините. Толкова е елементарно, че чак прозрачно? Опитайте нещо по - идейно, моля!

 7. 9
  Трябва да е ясно едно ! | нерегистриран
  23
  -4
  До коментар #6 от "Възмутен | нерегистриран":
  Позор за всички магистрати от срп, положили подписите си в подкрепа.Колеги, вие подкрепяте ли изказването на този, в чиято защита на номинацията му се обявявате, че :" прокурорите са скъпоплатени машинописци, тъй като цялата работа я вършат в мвр". Не, прокурорите като цяло НЕ подкрепят кандидатурата на Гешев. Но никой няма да посмее да го изяви.  Подкрепата я няма в СГП,САП,ВКП, както и в нито една от окръжните и апелативни прокуратури от страната-за районните провинциални прокуратури - да не говорим.А ако се анализира изразената подкрепа от СРП,СП , АПСП и Камарата на следователите ще се види ,че в огромната си част подкрепата в СРП и СП е от съдебни служители/шофьори ,деловодители , чистачки/магистратите не са много, подкрепата от АПСП е оскъдна дори като брой на подписите, а Камарата на следователите дава "чисто формална" /институционална/подкрепа без подпис на нито един действащ следовател.Това е истината, колкото и да не се харесва на някои.

 8. 8
  | нерегистриран
  16
  -2

  Айде чакаме и други вълни на мощна подкрепа - не само морски ами и дунавски ако може. То те и само това могат....

 9. 7
  RRR | нерегистриран
  16
  -3

  В момента и при нас върви писмо на Апелативна, да сме били подкрепили Гешев, щото нам кво си било.А познайте колко човека подписаха - само един.Нашите апелатори и по-горните са много зле, Северна Корея ряпа да яде.

 10. 6
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 5
  нищо неподозиращ | нерегистриран
  21
  -3

  Главния си подсигурява спокойствието за следващите 7 - години. Защо прокурорите участват в това?

 12. 3
  Генерала | нерегистриран
  26
  -4

  Тоя нито ще коли ,нито ще беси ,даже и мандата синяма да изкра, ако се изложат да го изберат . Ама Радев как ще подпише и кой ще го принуди не ми е ясно .

  Боко не го харесва много ,но Цацаран се налага ,и той кожа брани ! Та добре е овреме да се откажат щото не е на хубаво хич !

 13. 1
  Смех | нерегистриран
  28
  -4

  Че вие каква обща работа имате с ТОЙ!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.