И най-непристъпната лимузина се превзема за две минути


Един факир в аварийната ключарска помощ разкри пред сп. "Правен свят" някои от професионалните си тайни. Майсторът денонощно е на разположение на закъсали хора за отварянето на всички видове брави, каси и автомобили, но сам избира клиентите си. Работи и с полицията. Кръстихме го Даниел."Уверявам ви, че всяка кола, каса или брава може да бъде отворена. Няма защита, създадена от човек, която да не може да бъде разгадана и преодоляна от човек. И ключарите, и крадците използват едни и същи инструменти и методи. Говоря за майсторите в занаята, защото много от ключарите не могат това, което мога аз, и много от крадците не умеят да отключват скъпи коли с висока степен на защита", твърди Даниел.

Той обясни, че причините да се развали компютърът на колите са същите, каквито са и при битовите. Тогава

автомобилът не си разпознава ключа и не може да запали.

Ето какво разкри още спецът: "Проблемът "електроника" преодолявам по следния начин – в сервизната букса, която се намира под волана, включвам компютър, който изтегля информацията от автомобилния си събрат. После "обучавам" оригиналния ключ да направи комуникация с колата. Всички коли страдат от електрониката, която приема ключа, но най-уязвими са фолксвагените, шкодите, аудитата и сеатите. При тях най-често се разваля четящото устройство. Автомобилите, произведени след 1995 г., имат чипове в ключовете, което стана по искане на застрахователите. До началото на 90-те години защитавахме колите с аларми, което е много по-неефективно. Сега се правят автомобили с много нива на защита, но крадците непрекъснато се усъвършенстват.

Схемата при професионалните автоджамбази е подобна на нашата – разбиват ключалката на вратата, после и патрона на стартерния ключ, включват в буксата компютър, източват информация и "обучават" какъвто и да е ключ да запали автомобила. Времето за отваряне и кражба е 2 минути.

Дори колите с безключово запалване – с чип - не са проблем. Според Даниел най-надеждните начини за предпазване на колата от кражба са и най-тривиални – или да стои на платен паркинг, или да й се монтира скрито ключе за прекъсване на електричеството или подаването на горивото.


Съдията трябва да се усъвършенства всеки ден

Предишна новина

Никой не пита за първия... процент

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 2
    *** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.