И руският бизнесмен Константин Малофеев е със забрана за влизане в страната за 10 г.

И руският бизнесмен Константин Малофеев е със забрана за влизане в страната за 10 г.
Главният прокурор Сотир Цацаров в парламента, снимка: Канал 3

"Руският бизнесмен Константин Малофеев има наложена от днес забрана за влизане в България за 10 г.", съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите по време на изслушването си в пленарна зала по шпионския скандал около лидера на движение "Русофили" Николай Малинов.

Цацаров бе извикан, след като по-рано в сряда в парламента информация по темата докладваха вътрешният министър Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Главният прокурор бе категоричен, че акцията не е политическа, нито е атака срещу движение "Русофили". "И още нещо - мога да го кажа съвсем ясно - това не е атака срещу движение "Русофили". Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение. Това не е разделение на българското общество или опит за разделение на русофили и русофоби. В крайна сметка в случая става въпрос не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси", обясни Цацаров.

Той поясни, че разследването е започнало като разследване на пране на пари. "В това разследване са установени парични потоци, които стигат до определено лице, или определени търговски дружества или до определени обществени организации. Конкретното лице, за което става дума, повтарям още веднъж е лицето Николай Малинов. Не сме събрали, каквито и да е доказателства по отношение на други лица", подчерта още "обвинител №1". 

"Установено е, че това финансиране е насочено към реализиране на определени дейности на територията на Република България. Основаната част на тези задачи е свързана с преориентация на вътрешната и външна политика на страната", заяви Цацаров. "Двете организации са със седалище Руската Федераця и са: "Двуглав орел" и РИСИ. Става дума за финансиране, трансфер на финансови средства за реазлиции на определени интереси. Представялват организация на мероприятия, засягащи българската национална сигурност", обясни още той.

"Беше казано в публичното пространство, че това е преследване на идеи, но моето мнение е, че това не е преследване на идеи – това е престъпление", каза "обвинител №1".

Главният прокурор уточни, че са разпитани 15 свидетели, а осем лица са задържани. Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента. 

Още по темата

Правителството дава на АССО и ВАС нови съдебни сгради

Предишна новина

Районният прокурор на София стана апелативен

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  Скандал след скандал,срам след срам | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #2 от "банкя | нерегистриран":
  А хелзинкският комитет,

  америка за България, отворено общедтво, конрад аденауер, ханс зайдел и т.н. как са с трансферите на пари за политически цели...  Нищо не говорят за Ханс Зайдел и Конрад Аденауер-Нищичко . Всички мълчат. Един журналист не смее да разследва тази гнилоч. Всяко писане по въпроса се цензурира и трие. За Америка за България да не говорим ! А кой каза ,че Русия е стратегически противник на България. Защо ? Нима Русия не е православна държава. Нима Русия днес не е друга държава различна от СССР ? И с какво Русия заплашва България ? нима православната идея не ни спаси не ни спаси в продължение на 500 години от заличаване ? Нима участниците в този жалък срамен спектакъл са по големи патриоти от останалите български граждани които не мразят Русия и руския народ и смятат ,че русите са наши братя ? Срам, голям срам и най лошото -презрение. Но и тази мръсна вода ще изтече ,а братството между руси и българи во Христа ще пребъде !

 2. 2
  банкя | нерегистриран
  8
  0

  А хелзинкският комитет,

  америка за България, отворено общедтво, конрад аденауер, ханс зайдел и т.н. как са с трансферите на пари за политически цели... 3. 1
  | нерегистриран
  6
  -1

  Абе не знам какво е, обаче се боя, че американците са по- голямо зло и от руснаците. А Ния както обикновено не знаем къде ни е мястото и затова ще ни местят от джоб в джоб-на тъмно и на студено-както се очертава след ActionИТЕ на масивните телеса.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.