И САС потвърди ареста на убиеца на Милен Цветков

И САС потвърди ареста на убиеца на Милен Цветков
Кристиан Николов, подсъдим за смъртта на журналиста Милен Цветков; снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Апелативен съд – София (САС) с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Величка Цанова, се произнесе в закрито заседание по жалба на подсъдимия за убийството на журналиста Милен Цветков - Кристиан Николов срещу определението на Софийския градски съд (СГС), с което му бе отказано изменение на мярката „задържане под стража“ в по-лека, съобщиха от съда.

По време на разпоредителното заседание по делото срещу Николов, провело се на 21 януари т.г. пред СГС, адвокатите на подсъдимия се възползваха от процесуалната си възможност и поискаха той да бъде пуснат под домашен арест, въпреки че ден по-рано – на 20 януари – САС вече беше отказал окончателно това, само че по производството в досъдебна фаза. Тогава магистратите от СГС отказаха на подсъдимия за смъртта на Цветков по-лека мярка с мотив, че престъплението, в което той е обвинен,  е с достатъчно висока обществена опасност, както и че няма нови обстоятелства, които в рамките на 24 часа да са наложили облекчаването на мярката му.

С определение от 01 февруари 2021 г. , което е окончателно и не подлежи на обжалване, магистратите от САС са потвърдили определението на СГС. Те са потвърдили, че към момента не са налице каквито и да е нови обстоятелства, които да имат за последица смекчаване на мярката за неотклонение на Николов, които да са настъпили между произнасянето на определението на САС от 20 януари 2021 год. и последвалото го на 21 януари 2021 г. определение на СГС, което на свой ред е било предмет на проверка по настоящото дело от страна на САС.

Определението на САС не подлежи на обжалване и протест.

На 18 декември Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителен акт срещу Кристиан Николов. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по транспорта – умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението. Деянието е квалифицирано по чл. 342, ал. 3, б. „в“, пр. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.

Случаят е особено тежък – деецът управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), със скорост, значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци.

Делото продължава по същество на 23 февруари.

Още по темата

76 години от масовите смъртни присъди за български политици

Предишна новина

OLAF уличи в корупция секретаря на президента по антикоруция Пламен Узунов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.