И САС потвърди, че фалшивите долари и евро, печатани във ВУЗ, не са „реквизит“

И САС потвърди, че фалшивите долари и евро, печатани във ВУЗ, не са „реквизит“
Част от откритите фалшиви пари, снимка:МВР

Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) отмени определението на Софийския градски съд (СГС), с което обвиняемите за производството на милиони фалшиви долари и евро в столично висше учебно заведение Илия Ненов и Даниела Андонова бяха освободени от ареста с мярка "подписка".

С определението на въззивния съд, което не подлежи на обжалване, на практика и за втори път в рамките на последното денонощие се потвърди, че развихрилата се в публичното пространство защитна теза, че намерените от разследващите фалшиви пари били предназначени за „реквизит за сватби и кръщенета“ е напълно невярна. В понеделник от държавното обвинение обявиха, че техническа експертиза на БНБ е потвърдила същото – парите са неистински. Според експерта на БНБ, изследвал произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара, те категорично са неистински. Серийните номера на изследваните банкноти били направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем. Иззетите парични знаци не представляват „реквизитни пари“, показа официалният отговор на БНБ. Същите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. „реквизитни пари“.

Сега САС приема това становище и вместо наложената от СГС „подписка“, наложи мерки за неотклонение „задържане под стража“ за Илия Ненов и „домашен арест“ за Даниела Андонова, заради това, че гледа възрастен родител. САС намира и, че са налице всички законови предпоставки за вземане на тежките мерки - наличие на обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъплението, в което са обвинени, висока обществена опасност на извършеното, както и опасност да извършат друго престъпление, тъй като според събраните досега данни по делото става въпрос за организация, а парични знаци като откритите у тях, вече са засичани в обращение.

Ненов бе задържан веднага след произнасянето на съда в съдебна зала, Андонова ще бъде придружена от властите до дома си, където спрямо нея ще се изпълнява мярката "домашен арест".

Още по темата

Проф. Пламен Киров за отнемането на книжката и спирането на колата от движение за глоби: Това е феодализъм от най-варварски тип

Предишна новина

България е в НАТО и не е чудно, че руските служби са активни у нас

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Адвокат | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Защо не пише кои са били в състава на САС?

  Защото в състава е Калпакчиев, а за този сайт той по презумпция е гадняр, който постоянно прави сечено на прокурватурата. Та фактът, че Калпакчиев е уважил искането на прикриватурата за задържане под стража не съответства някакси на политиката на "Поръчков свят" и по-добре да се премълчи.

 2. 2
  RRR | нерегистриран
  1
  -2

  А по-дългия номер.

 3. 1
  | нерегистриран
  4
  -1

  Защо не пише кои са били в състава на САС?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.