И сладоледът "Ескимо" сменя името си - било расистко

И сладоледът "Ескимо" сменя името си - било расистко
снимка: freepik.com

След близо сто години, сладоледът „Ескимо“ ще получи ново име. Компанията „Dreyer’s Grand Ice Cream“ иска да обърне внимание на расовото равенство и намира името „ескимо“ за „пренебрежително“, съобщи CNN

Ваниловият сладолед с шоколадова обвивка е поредният продукт, който променя името си в контекста на антирасистките протести, обхванали САЩ и Европа. Преди това имената или логата на популярни свои артикули промениха „Aunt Jemima“, които предлагат миксове за палачинки, сиропи и други продукти за закуска, както и сладоледената марка „Uncle Ben“.

Решението за промяната на името на „Ескимо“ идва в контекста на световните демонстрации срещу полицейското насилие и институционалния расизъм. Протестите се провеждат като част от движението „Животът на чернокожите има значение“, започнали след смъртта на чернокожия арестант Джордж Флойд.

"Компанията, която произвежда „Ескимо“, преразглежда политиката си от известно време", съобщи неин говорител. Терминът се използва широко в Аляска и се отнася за местните инуити и юпики.

„Това название се смята за пренебрежително на много други места, защото е дадено на местните от други хора и се смята, че означава „който се храни със сурово месо“, уточняват още от компанията.

Лингвисти са на мнение, че думата има друг произход, базиран на дума, която означава „да плетеш зимни обувки“. Но хората в Канада и Гренландия предпочитат да не бъдат наричани така.

Бивши собственици на „Dreyer’s“ са „Нестле“. През 2019 г. гигантът продава фирмата на „Froneri“ в сделка за 4 млрд. долара.

Още по темата

Половин година Пламен Узунов следял изкъсо движението на казуса „БАДР“, за да докладва на Пламен Бобоков

Предишна новина

Апелативен съд – Варна с ново попълнение - съдия Георги Грънчев влезе в състава на Наказателното отделение

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.