И СпНС върна делото срещу Румяна Ченалова

И СпНС върна делото срещу Румяна Ченалова
Румяна Ченалова, снимка: архив

Специализираният наказателен съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу бившия съдия от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Според съда, неяснотите в него сериозно ще затруднят правото ѝ на защита.

Делото е в спецсъда по силата на последните промени в НПК, които направиха и магистратите контингент на тази съдебна структура. Преди влизането им в сила обаче, докато тези дела се гледаха в Софийския градски съд - съдбата на обвинителния акт беше същата - върнат заради съществени процесуални нарушения.

Румяна Ченалова е на съд за длъжностно и документно престъпление. Макар и с двама адвокати, близо час тя се защитаваше сама. Това стана в рамките на т. нар. разпоредително заседание, на което се обсъжда именно качеството на обвинителния акт. Очаквано тя го разкритикува, а съдът - без да се съгласява с всичко, го върна на спецпрокуратурата, съобщава БНР.

Три представителки на държавното обвинение защитаваха обвинителния акт. Те обявиха, че ще протестират съдебното решение пред Специализирания апелативен наказателен съд. 

Още по темата

Общото събрание на СГС проведе тайно гласуване на кандидатите за административен ръководител

Предишна новина

Промените в НПК не противоречат на Конституцията

Следваща новина

Коментари

16 Коментара

 1. 19
  Izy | нерегистриран
  2
  -1

  Браво Руми, покажи на тия "червенодрешковци" как се прави защита. 1 към 3. Браво!!! Браво!!! Браво!!!

 2. 18
  Народа пита Цацаров | нерегистриран
  16
  0

  Г-н Цацаров, кога ще се образува пр. проверка по изнесените в обществото факти, че сте искали подкуп от 10000 лева от лицето Чобанов за да му оправите дело пред окръжен съд Пловдив? Кога ще има пр. проверка и за ЦУМ, за Янева гейт (записите). Въобще много са данните за извършени от вас престъпления, които трябва да се разследват. Този коментар не е нито обиден, нито унизява г-н главния прокурор. Коментара съдържа важни въпроси на които българите искат ясен отговор.

 3. 17
  Марко | нерегистриран
  20
  0

  Кака Чени щъ ги прай да си "говорят сами"...  Ако някой прочете трудовата биография на подсъдимата ,която е била и прокурор ще е наясно ,че тя е добре запозната с всичките слабости и пороци на тази дейност,които няма да пропусне да употреби в своя защита.  Предстоят интересни и странни събития по делото.)

 4. 16
  | нерегистриран
  1
  -9
  До коментар #13 от "Do 10 | нерегистриран":
  Da, videhme go "profesionalizma" na kaka Ludmila Nikolova. Edin svesten OA ne moje da napishe. Na Tzatzarov da mu imam prokurorite.  Ей, много лично го даваш, бе! Щом си се вдигнал до мола, за да си цъкаш сам плюсчета от многото Wi-Fi доставчици там. Жалка картинка си отстрани, ще знаеш.

 5. 15
  | нерегистриран
  1
  -6
  До коментар #13 от "Do 10 | нерегистриран":
  Da, videhme go "profesionalizma" na kaka Ludmila Nikolova. Edin svesten OA ne moje da napishe. Na Tzatzarov da mu imam prokurorite.  Ти също си прокурор. Много странно защо говориш за прокурорите в трето лице, множествено число. Или не се броиш за прокурор щом си в административния отдел на СГП, а?

 6. 14
  съд ли,?? нема такъв | нерегистриран
  0
  -7

  В една от книгите на Д.Чинтолов , описва ,как башибозука за кеф набива на кол българин,и се наслаждава на писъците му обядвайки.,почти същото ,като с косталевският овчар, прието от “съда”за лека телесна повреда.,поради което осъждат условно извършителите.

  Изглежда ,че открито писмо,което изпратих 1996г на гл. прокурор Филчев ,. за корупционни действия и корупционни канали от н-к Грао при община Враца ,приподписвал без да има права за да зависят гражданите й от неговия подпис вече официализирани преведени от и на чужд език документи по гражданско състояние,заверени с Апостил в консулски отдел при мин.на външните работи., с което е засегнат общественият интерес,, е било по опасно от това да набиеш кол в задника на безащитен човек ,тъй като й мен ме осъдиха на ЛС.-условно.С което беше извършена саморазправа с мен от правозащитната и правоприлагащата държавно-частна системи.Враца . ДОКАЗАТЕЛСТВО: по време на разследването ми по дозн.№872/96г.РСС Враца за престъпление по чл.148 ал.2 НК,синът на н-к Грао, беше следовател ,стая до стая с водещия разследването полицай,сега прокурор във ВРп. ,с което синът е бил в състояние да повлияе на процеса.А, когато срещу мен ,се водеше наказателното ОХ дело , синът му стана и прокурор в Рай.прок Враца,и е бил също в състояние да повлияе на процеса..ДОКАЗАТЕЛСТВО: бях лишен от единствения ми свидетел ,при трима за н-к Грао,като единия от тях му е подчинен по –служба.и е бил в състояние да повлияе на това лице.,поради което св. й показания не са достоверен доказателствен източник,,законово основание “съдът” да не ги обсъжда по същество при постановяване на присъдата ЛС.Гореописаните фактити не са взети под внимание от т.н. “съд” .За това и вместо чиновника,бащата на следовател-прокурора,във Враца ,осъдиха мен на ЛС за обида и клевета и преписване на подкуп,а н-к Грао , законът и съдът не го ловят.,Присъдата ЛС ,е потвърдена от върховния касационен съд с решение № 166/10.май 2000г. по н.д. №50/2000г., въпреки ,че първоинстанционният и въззивния съд Враца, са потъпкали върховенството на правото принципи на безпристрастност и непредубеденост в процеса на нак.правораздаване.

  .ДОКАЗАТЕЛСТВА:Видно от писма на ВКП вх.№4921/13г. от 04.09.2015г.,й 08.12.14г.,, оставяйки в сила присъда ЛС, за престъпление по чл.148 ал.-2 НК,и преписване на подкуп ,ВКсъд е допуснал съществено нарушение на закона,като НЕ Е ПРИЛОЖЕН ПО БЛАГОПРИЯТНИЯТ ЗА МЕН чл.78 а НК ,с което ВКсъд прилага двоен стандарт и облагодетелства н-к Грао..,Заради й което прокурора от ВКП в с. з. на 10.март 2000г.отказва да поддържа обвинението ,тъй като с публикацията съм изказал мнение..Въпреки ,че към н.д.№50/2000г.ВКсъд ,1 н.о.,няма молба от “пострадалия “” за довършване на производството 2000г. ,.по досегашния стар ред,а действащият към онзи момент Наказателен закон, след д.в.бр.21/2000г.не действа !

  Още повече постановената присъдата ЛС за престъпление по чл.148 ал.2 НК е противоречала на ЕКПЧОС, а именно с чл. 6 от Конвенцията, международен договор, по който България е страна, (обн., ДВ, бр. 80/1992 г. с последвали изменения .

  Тези факти са счетени за ирелевантен.от ВКсъд .сза което , мотивите на решението излизат с два месеца закъснение,поради “заболяване” на докладчика . Присъдата ЛС ,не е кореспондирала с действащия закон през май 2000г.й е оставена в сила от ВКсъд ,5 месеца след въвеждането на новия закон.С присъда ,№245/9.7.99г. по нох.д. №522/98г.рай.съд Враца ,потвърдена с внох.д. № 358/99г.о,о,съд Враца,,,бях осъден да заплатя лично на частното лице,н-к Грао и 2516 лв.неймуществени щети с лихви,без да е поискана в с.з.,поради което такъв иск за лихви няма.,но са присъдени. от правоприлагащата държавно-частна система.Враца,потвърдена от ВКсъд.

  Гл.прокурор Б.В. внася искане1377/08г.за възобновяване на осн.чл.78а НК,оставено без разглеждане от ВКс, 2 н.о.,поради касационна проверка на присъдата

  В законоустановения шест месечен срок,. подадох десетки искания за възобновяване ,последния отказ е с разпореждане вх.№13518 от 18.12.2017г.на ВКсъд. 7. 13
  ***** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 12
  | нерегистриран
  4
  -6
  До коментар #11 от "Айшето | нерегистриран":
  Ченалче, чакам те в Сливенския да ме обгрижваш.  Айше, ще има да чакаш!

  Затворът е за такива като теб, а не за такива като Ченалка.

  Тя е прекалено голям престъпник, за да бъде осъдена...

 9. 11
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 9
  ********************************************-******************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 8
  Досетливко | нерегистриран
  11
  -16

  А други хора бяха осъдени и то ефективно точно с такива формулировки в обвинителния акт. Ама те не са чадъросани от службите.

 13. 5
  Логиката на българския Цацаратор | нерегистриран
  43
  -8

  Ако един подсъдим бъде оправдан , значи има пари и е платил на съда.

  Ейййййй ..... много са зле нашите цацараторчета! Същински Пеевчета.

 14. 4
  Прокуроров | нерегистриран
  11
  -30

  Ченалката все още е милионерка, но ще я изтупаме.

 15. 2
  Въпросните трите представителки | нерегистриран
  50
  -6

  да не обесняват по медиите как ще протестират, ами да си оправят обвинителния акт, че както са подкарали току виж Румето вземат, че накрая я оправдаят от което пак съдът ще е виновен.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.