И съдия Ивайло Родопски от СГС предложен за наказание

И съдия Ивайло Родопски от СГС предложен за наказание

Внесъл съм предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Ивайло Родопски от Софийския градски съд. Това заяви днес правосъдният министър Христо Иванов пред журналисти след заседанието на Висшия съдебен съвет. Той отказа да съобщи какви са прегрешенията на Родопски, но съобщи, че подобно на колегата му от Търговското отделение на СГС Румяна Ченалова, нарушенията са били установени в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков.

В предложението си министърът сочи извършени от Родопски нарушения по две разпоредби от Закона за съдебната власт - за нарушение на Етичния кодекс на магистратите и за действия и бездействия, накърняващи престижа на съдебната власт във връзка с работата му по делото за фалита на ТВ7.

Министърът напомни, че Инспекторатът към ведомството извършва цялостна проверка на дейността на всички синдици в България. На въпрос защо, след като срещу Ченалова има други две дисциплинарни производства, едно от които свързано с работата й по казуса "Белведере", се наложи той да внася трето, Христо Иванов отговори: "Очевидно става дума за факти и обстоятелства, които не се покриват и не се обхващат от предходните дисциплинарни производства."

"Изискахме определен кръг информация за всички синдици тя постъпи и в момента я анализираме. Предстои да направим по-широк фронт от проверки за синдиците, за да може да се установи дали тези проблеми, които констатирахме в София, се случват и на други места в страната и при работата на други синдици. В производството по несъстоятелност очевидно има някои системни проблеми и трябва да се направи диагностика", каза Иванов.

Междувременно днес Висшият съдебен съвет образува поредното дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова. Предложението бе направено от правосъдния министър и внесено във ВСС миналата седмица. В хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков в министерството са открити нарушения, извършени от съдия Ченалова.

За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Магдалена Лазарова, Калин Калпакчиев и Димитър Узунов.

Това е третата дисциплинарка срещу Ченалова. На 17 декември 2014 г. по предложение на петима членове на ВСС бе образувано дисциплинарно производство срещу нея за констатирано забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания. 

На 15 януари ВСС образува друго дисциплинарно производство срещу съдийката. Според петимата вносители Димитър Узунов, Юлиана Колева, Михаил Кожарев, Георги Колев и Румен Боев, тя е нарушила чл. 307, ал. 4, т. 2, 4 и 5 от Закона за съдебната власт. Става дума за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки. 

Тези две дисциплинарни производства бяха обединени в едно.

Същевременно срещу Румяна Ченалова има и още една дисциплинарка, която е за действията й като адвокат по казус, свързан с македонска фирма. Става дума за скандал с източването на 2.5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак". В Македония имаше разследване, през лятото на 2014 г. то бе прекратено и от македонска страна изпратиха материалите в Стара Загора, тъй като Ченалова е посочила тамошния си адрес като адрес за призоваване. Вероятно това производство ще бъде прекратено.

На 22 януари ВСС отстрани съдия Ченалова от длъжност за срок от 6 месеца.

Междувременно днес членовете на съвета отказаха да разгледат писмото на Съюза на съдиите, които поискаха Светла Петкова да се извини на магистратите от Върховния касационен съд, а съветът да вземе отношение за нейното поведение. Мотивът на ВСС за отказ да обсъди писмото е, че бил силно ограничен днес във времето, имало заседания на комисии.

Магистратската организация силно възрази срещу изказване на Петкова от 29 януари, по време на изслушването на двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд. Тогава Петкова обвини съдия Павлина Панова, че е част от статуквото в Наказателната колегия на ВКС, което не било подобрило състоянието на съдебната власт в борбата срещу корупцията, а проблемите дори се задълбочили.

ССБ напомнят на Петкова, че съдът не е "борец срещу престъпността", което показвало неразбиране и незачитане на ролята на съда като безпристрастен арбитър и гарант за върховенството на закона. И добавят, че с изказването си Петкова е породила незаконосъобразни очаквания за ролята на съда.

 

Още по темата

Златанов потвърди присъствието на Пеевски в тефтерите му с политически поръчки

Предишна новина

Ефективните присъди могат да са основание за постоянен арест

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 23
  az | нерегистриран
  1
  -1

  ТОЯ- РОДОПСКИ НЕ МА ЛИ КОЙ ДА ГО РАЗКАРА-ТОЯ ПОМАК

 2. 22
  CR | нерегистриран
  0
  -1

  До коментар [#12] от "":  И кой я....

 3. 21
  Бау | нерегистриран
  1
  0

  Дисциплината е широко понятие понякога

 4. 20
  до 18 | нерегистриран
  7
  0

  Не сте прав само за едно. От ССБ мълчат като затишие пред буря. Сега големият напън е кой ще овладее САС. То като има една кандидатура не означава, че ще се проведе избор. Но ще видим кон боб яде ли, тепърва.

 5. 19
  Ченалови | нерегистриран
  2
  -4

  еее,днес съдия Ченалова изправила на нокти ВСС....всъщност от това тя нищо не печели,но лошото е ,че завлича и напълно "непознати"

 6. 18
  относно коментар 10 | нерегистриран
  18
  -3

  Браво ССБ, страшна дружина сте - като ком партия.Рече и отсече - вече за П.Крънчева - или нищо или само добро.Принципни хора - до вчера едно, но по заповед- от утре - точно обратното.И медиите ССБейски мълчат и членовете ССБейски мълчат.Ха наздраве !

 7. 17
  | нерегистриран
  3
  -8

  ВСС нямал време да разгледа писмото на ССБ относно изявленията на Св.Петкова / заседанието на ВСС от 9.02. е само с 2 точки дневен ред!/, а бързо, бързо разглежда предложенията на министъра, нищо че той няма право да проверява магистрати.Като иска - да сезира ИВСС, Етичната комисия и пр.Това ясно си го пише в закона, ама трябва и да се чете - е -е ...

 8. 16
  РС - Елин Пелин | нерегистриран
  5
  -2

  До коментар [#9] от "":  В съдебния район на Окръжен съд София ли е?  НЕ ПО ВРАТ, А ПО ШИЯ.

 9. 15
  | нерегистриран
  9
  -1

  До коментар [#14] от "На лъжата краката са къси":  Нели Куцкова е от квотата на съда във ВСС за периода 1998 - 2003г, тя е липсващият шести в коментар 14. Който не вярва, да погледне на страницата на ВСС

 10. 14
  На лъжата краката са къси | нерегистриран
  1
  -6

  До коментар [#12] от "":  Висш съдебен съвет

  СЪСТАВ

  от 16.12.2003 г. до 03.10.2007 г.

  КВОТА НА СЪДА

  Андрей Икономов

  Бойка Попова

  Венета Петрова-Марковска

  Евгени Стайков

  Румен Ненков

  Събина Христова  СЪСТАВ

  от 16.12.1998 г. до 16.12.2003 г.

  КВОТА НА СЪДА

  Благовест Пунев

  Божидар Манев

  Здравко Трифонов

  Милена Жабинска

  Станко Кидиков

 11. 13
  Предложение до министъра | нерегистриран
  22
  -2

  Добре е да инициирате промени в ТЗ досежно компетеннтостта на търговските съдии спрямо действията на синдиците, защото при сегашната уредба съдиите се превръщат в счетоводители и в какво ли още не, като вършат особено неприсъща за съдийската работа неща- да одобряват парични отчети, разходи на синдиците, които дали са действителни един господ знае. Но работа ли е на съда да изследва има ли Гюро глава или няма.

  Факт е, че има синдици, които са адвокати и си "хранят" канторите с пари от масата на несъстоятелността, получени под формата на "разходи".

  Факт е, че някои съдии си делят тези "разходи" със синдиците, както явно е в случая с П.Велков. Не е само Ченалова. Разровете се по делата и ще видите как определени съдии назначават едни и същи синдици, с които ходят заедно на почивка и въобще са най-близки приятели, което в крайна сметка прави нещата твърде неетични и съмнителни, меко казано.

 12. 12
  | нерегистриран
  10
  -3

  До коментар [#5] от "":  Напротив, точно Н.Куцкова по това време е член на ВСС.

 13. 11
  УБАВЦИ | нерегистриран
  4
  0

  ОТ "УБАВ", НА "ПО-УБАВ", ТА... ДО "НАЙ-УБАВ"! ХВАЛА, на "независимите" и "работещи" у БГ-то, в името на Истината!

 14. 10
  интересно ми е | нерегистриран
  13
  -1

  Защо Правен свят не препечата статията от "Бивол" за неслучайното разпределение на съдебните заседатели и защо не зацикли на очевидния факт - от общо 27 дела / за три години!/, разглеждани от П.Крънчева по 24 от тях "случайно" се падат все едни и същи съдебни заседатели?Защо нямаше вой по очевидния факт - само П.Крънчева не въвела новата система за случайно разпределение и си разпределяла както си знае?Дали П.Кр. тайно не е станала член на ССБ?

 15. 9
  | нерегистриран
  7
  -1

  До коментар [#7] от "Не се прави на ударен!":  Той е назначен октомври 2004 г. за председател на РС-Костинброд. Преди това е бил редови съдия в РС-Елин Пелин.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.