И ВАдвС разкритикува проекта за разследващ главния прокурор

И ВАдвС разкритикува проекта за разследващ главния прокурор

След поредицата от юристи, Венецианската комисия и прокуратурата, и Висшият адвокатски съвет (ВАдвС), в свое становище до Народното събрание, разкритикува проекта на управляващите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се цели създаването на фигурата на „прокурор, разследващ главния прокурор“.

Както „Правен свят“ писа самата Венецианска комисия, по чиито препоръки се твърди от вносителите, че е изготвен проектът, се изненада от съдържанието на предложението, от държавното обвинение пък бяха категорични, че подобна фигура изобщо не е необходима, тъй като законът и сега дава достатъчни гаранции, че, ако „обвинител №1“ извърши престъпление, той ще бъде разследван като всички останали български граждани.

Сега и ВАдвС изрази негативна оценка за идеята на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, като по-конкретно е обособила три критики:

Първо, абсолютно неприемливо е предложението за назначаване на прокурор по разследването срещу главния прокурор да се ограничи в рамките на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (шестима от членовете ѝ съгласно ал. 2 на предложения нов чл. 173а ЗСВ). Промените целят решаване на кардиналния въпрос за справедливостта па наказателния процес, а не за честността на отделна наказателна процедура. Продиктувани са от интересите на цялото общество, поради което надхвърлят институционалния интерес на прокурорската институция да преследва ефективно всички престъпления. Ето защо ограничения за членовете на Висшия съдебен съвет, които могат да издигат кандидатури, не трябва да се въвеждат.

Второ, европейските експертизи вече са поставили въпроса за опасността за реалната независимост на прокурора по разследването срещу главния прокурор, която произтича от обстоятелството, че като прокурор, включен в системата па прокуратурата, той същевременно ще ръководи и други разследвания, поставени под надзора и методическото ръководство на главния прокурор.

Трето, законопроектът предвижда прокурорът по разследването на главния прокурор да бъде избиран за срок от седем години (вж. ал. 10 на предложения нов чл. 173а ЗСВ). Този мандат обаче не е обвързан с възникването и изтичането на мандата на самия главен прокурор, изпълняващ конституционните си правомощия към момента на избора. На практика напълно реална е възможността мандатът на специализирания прокурор да изтече преди да приключи започнатото от него разследване срещу главния прокурор, а мандатът на разследвания главен прокурор да продължи да тече.

Експертите на Съвета на Европа третират такава ситуация като потенциална заплаха за независимостта на магистрата в контекста на българските условия (виж. т. 52 от Спешното междинно мнение по проекта за нова Конституция).

Проектът на управляващите за изменения в НПК вече мина на първо четене и предстои да бъде разгледан преди края на мандата на настоящия парламент и на второ четене в пленарна зала.

Още по темата

Запалиха българското знаме на карнавал в Северна Македония

Предишна новина

Законодателни промени да гарантират гласуването на хората под карантина, смята омбудсманът

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.