И ВАС отказа регистрация на еднополов брак между две жени

И ВАС отказа регистрация на еднополов брак между две жени

Върховният административен съд (вас) потвърди решение на Административен съд - София-град (АССГ) и окончателно отказа регистрация в ГРАО на брак на еднополова двойка жени, сключен във Великобритания.

През 2016 г. Д. К. сключва граждански брак с Лилия Бабулкова в Обединеното кралство. Еднополовите бракове във Великобритания са разрешени.

Скоро след това тя подава искане в Столична община, район "Люлин", като иска да бъде отразено актуалното ѝ семейно положение – "женена". Институцията отказва, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията. Д. К. решава, че ще обжалва това решение пред съда, а с него се заема адвокат Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация "Действие".

През януари м.г. АССГ отказа регистрацията на еднополовия брак с мотив, че, за да бъде вписан е трябвало да бъде сключен, съобразно българското законодателство - т.е. да е между мъж и жена. Освен това съдът приема, че признаването на брака между двете българки би противоречало на обществения ред у нас.

Сега тричленен състав на ВАС с председател Панайот Генков и членове – Иван Раденков и Юлиян Киров – потвърждава решението на АССГ, като казва, че "съгласно българския закон еднаквият пол на лицата, желаещи да сключат брак е пречка за сключване на брак. Както Конституцията на Република България така и Семейният кодекс установяват като задължително условие за сключване на граждански брак разнополовост на съпрузите".

Върховните съдии изрично уточняват, че исканата регистрация на сключения във Великобритания еднополов брак би означавало признаването у нас на еднополовите бракове изобщо. "С исканата регистрация ще се признае, че няма пречки за сключване на брак, и същата ще представлява основание за неговото признаване, което е в противоречие с българското законодателство. Навсякъде правната уредба - разглежда семейните отношения, като правоотношение между двата биологични пола - мъж и жена. Липсва нормативна уредба, която да предвижда правоотношение с други участници, както и не се предвижда неговото съдържание, промени и прекратяване, упражняване на съпружески и родителските права и т.н.", смятат върховните съдии.

"Липсата на брак съгласно българското законодателство изключва възможността да се актуализира семейното положение на .....а, т.е. да се осъществят останалите елементи от фактическия състав. Сключеният от жалбоподателката брак в Обединено кралство на Великобритания не поражда последиците, които законът свързва с брака", гласи още решението на ВАС.

Тричленният състав анализира и преценката на пречките за сключване на брак по жалбата на българката, като посочва, че те не се изчерпват с тези уредени в чл. 7 от Семейния кодекс. "Разпоредбата на чл.  46, ал. 1, изр. 1- во от Конституцията на Република България (КРБ) установява принципа за принадлежност към различни полове на желаещите да встъпят в брак. Нормата е непосредствено приложима по силата на чл. 5, ал. 2 от КРБ. Тази норма е доразвита в чл. 5 от СК, като принципът за разнополовост е основополагащ и предопределя допустимостта на брака въобще. Противоречието с него лишава от смисъл изследването на въпроса за конкретните пречки по чл. 7 от СК, тъй като удостоверяването на факта на отсъствието им по хипотеза предполага, че желаещите да встъпят в брак не са от един и същи пол. Всяка една пречка за сключването на брак е основание да се откаже да се извърши поисканата регистрация, а при възприемането й длъжностното лице действа при обвързана компетентност", смята още съдът.

Още по темата

Районна прокуратура – Средец също дари наградата си от 1300 лв. за благотворителност

Предишна новина

Окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева е отличена със знак за заслуга

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  6
  0

  Към коментар № 3 защо са тези минуси, като ги поставяте поне се обосновете. Кое не Ви харесва в становището?

 2. 3
  . | нерегистриран
  10
  -3

  Ами браво на съда!

  Не сме длъжни да приемаме евротолерастията, сама защото е на мода нейде по света един болен морал.

  Правната ни система отразява нашите ценности и култура и чуждите няма защо да ни вълнуват.

 3. 2
  Боримечката | нерегистриран
  13
  0

  Къде е черешовото топче, да гръмне, да....

 4. 1
  льольо | нерегистриран
  13
  0

  И какво .. логично решение. не става въпрос за право на пребиваване, а за друго, което няма как да стане.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.