И Висшият адвокатски съвет настоява за по-висок процент нормативно признати разходи

И Висшият адвокатски съвет настоява за по-висок процент нормативно признати разходи

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в случай, че държавата не откликне на направени от нея мотивирани искания за увеличение на размера на нормативно признатите разходи. Това заявява в свое решение от днес Висшият адвокатски съвет (ВАдвС), като припомня, че исканията са направени още през месец март и ноември миналата година.

Припомняме, че тогава от адвокатурата изпратиха писма до председателя на 44-то Народно събрание, до министър-председателя, до финансовия министър и председателя на комисията по правни въпроси в парламента.

Съгласно действащия чл. 29, ал. 1, т. 3 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица свободните професии, сред които попадат и адвокатите, могат да намалят придобитият доход с разходи за дейността с едва 25 %.

По-рано през тази седмица подобно искане отправи и Софийският адвокатски съвет, което беше разгледано на днешното заседание.

"Висшият адвокатски съвет счита, че след като държавните институции отчитат затрудненията за другите трудещи се лица, както и за търговците – били те физически или юридически лица, следва да отчитат и затрудненията на самоосигуряващите се лица и да предприемат съответните мерки за облекчаване на тежестта върху тях, породена от условията за работа в следствие на пандемията от COVID-19", пишат от организацията.

Още по темата

ГЕРБ предлага: Не ВАС, а първата инстанция, да проверява редовността на касационните жалби

Предишна новина

Хакери са манипулирали документи за COVID ваксините

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Само минавам | нерегистриран
  3
  -2

  А не иска ли правната помощ да се заплаща по Наредба 1? Или да продължава да има две наредби, две ценообразувания за едни и същи услуги, две категории адвокати - висши и обикновени; столични и провинциални; специализирани и не и т.н. и т.н. ... два закона, два стандарта, две глави - човешка и агнешка. Сещам се за оттеглянето на становището по Истанбулската конвенция. И за окончателното решение на Конституционния съд на адвокатския въпрос има или няма адвокатурата становище. Срам и позор.

 2. 1
  въпрос | нерегистриран
  6
  0

  Висшия адвокатски съвет кога ще се произнесе против жалбата против незаконните такси, събирани от колегиите за първоначално вписване- В закона такава такса не е предвидена, има такса само скъм ВАдвС, но при първоначално вписване на адвокат не се дължи такса към колегията, защото не го пише в закона!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.