И ВКС остави смъртта отпреди 15 години по делото „Алабин“ ненаказана

И ВКС остави смъртта отпреди 15 години по делото „Алабин“ ненаказана
Сградата, която рухна и отне живота на две млади момичета, снимка:БГНЕС

"Нищо няма да стане. Кирчев е близък с бившия премиер Иван Костов и има връзки". С тези думи свидетел по делото за рухналата сграда на столичната улица "Алабин" обяснил пред майките на двете затрупани при инцидента млади жени, че не очаква процесът да завърши с осъдителни присъди.

Свидетелят Николай Александров, който е работил като строител и е участвал в разчистването на сградата, се оказва лош пророк, чиито думи 15 години след смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова се оказаха брутална истина, тъй като в петък (7 май) и Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда четиримата подсъдими в процеса - собственикът на сградата Георги Кирчев, инженерът, контролирал ремонта - Петър Петров, управителят на фирмата, наета за строителните дейности Николай Симеонов и строителят Манчо Антонов. Обвинението е за причиняване на смъртта на двете млади момичета.

Оправдателна присъда по делото по-рано чете и съдия Величка Маринкова от Софийския градски съд, а по-късно и съдебен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Камен Иванов.

Делото тръгна за първи път през октомври 2016 година, след като разследването продължи десет години. По него се смениха петима прокурори. То е типичен пример за бавно правосъдие. В хода на съдебния процес, основният свидетел на прокуратурата - строителният работник Николай Александров бе обхванат от внезапна амнезия. Той обяви, че бил заплашван и затова преди 10 г. твърдял, че сградата се срутила, защото били бутани носещи греди.

„Правен свят“ припомня подробностите в историята на закупуването на фаталния имот, оставяйки изводите на читателите си:

На 21 юни 2004 г. собствениците на имота - братът и сестрата Исак и Линда Конфино, които живеят в Израел, я продават. Те са наследници на основния акционер в "Байт" Исак Конфино. Семейството си връща имота след 6 г. съдебни битки, които приключват през 2003 г. По това време апартаментите в сградата се дават под наем от общината.

Новият купувач е фирма "Хрисома" на Георги и Мая Кирчеви, изключително близки до бившия премиер Иван Костов. Сградата е купена за 750 000 евро. Парите са изтеглени с два кредита от фалиралата КТБ. Малко след банкрута на банката през 2014 г. стана известно, че кредитите все още не бяха погасени.

Кирчев влиза във владение на 5 август 2006 г. Месец преди инцидента Пройчева не е допусната до сградата и се обажда в полицията. Заедно с униформените стига до последния етаж, за да прибере някои вещи. 72-годишната жена минава покрай сградата около 11-12 ч и в деня на рухването ѝ. Вижда греди в един камион и веднага сигнализира в "Паметниците на културата", че сградата се руши.

Близкият до бившия премиер Иван Костов управител на фирма "Хрисома" Георги Кирчев бе закупил фаталния имот на ул. "Алабин" с пари от фалиралата КТБ, снимка: в-к "Монитор"

Мая и Георги Кирчеви и "Бъдеще за България" на Елена Костова

Едно от най-приближените до Елена и Иван Костови семейства преди повече от десетилетие е това на Мая и Георги Кирчеви. Мая Кирчева е съучредител и години наред член на УС на скандалната фондация "Бъдеще за България". Във фирма "Хрисома" същата е съдружник със своя съпруг Георги Кирчев. Той пък е сред собствениците на 20 фирми и участва в управлението на около 15.

През 2000 г. около фирмата се завихря сериозен скандал, свързан с вноса от безмитната зона в Ниш на 406 палта. Те са обмитени по 9 лв., а след това са продадени по 300 щатски долара бройката. Според публикации по време на скандала "Хрисома" е посочена като един от основните спонсори на "Бъдеще за България".

През 2000 г. "Хрисома" е избрана да изработи облеклата на 26 000 служители на БТК. Шеф на борда на държавния телеком по това време е един от най-верните протежета на Костов - бившият депутат Гроздан Караджов. Бившият зет на Иван Костов и бивш съпруг на Мина Костова Георги Йорданов Христов, е работил на трудов договор във фирма "Хрисома" от август 1998 г. до юни 1999 г. След фалита на КТБ се оказа, че фирма "Хрисома" е един от големите длъжници на банката. През 2004 г. дружеството е теглило два кредита на обща стойност 1 670 000 евро. Това се случва малко след като Цветан Василев придобива пълен контрол над банката.

Още по темата

Още три избора за председатели на съдилища са на косъм от провал във ВСС

Предишна новина

От понеделник приемат документи на желаещите за преместване в АСНС

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  Анонимен | нерегистриран
  1
  0

  Държавата Булгаристан трябва да се съди до дупка, докато има такава корурпция в съдебната система. Тия прокурори и съдии изобщо харчат ли си заплатите, от подкупи сигурно заплатката си я кътат. Отвратен съм от тази държава. България е в ЕС само на хартия, иначе мяза на жалка държава от Третия свят, където неграмотни селяци с имена, на които обикновено се кръщават крави, говеда и прасета превзеха Булгаристан. Има разлика между селяк и селянин.

 2. 10
  Пеевски свят | нерегистриран
  3
  0

  Невероятна журналистика. Иван Костов разследва, обвинява и съди в България.

 3. 8
  Спиридон за мелето | нерегистриран
  3
  -1

  Съдът целият в бяло. Прокуратурата ужким в черно. Фотографите от Дяволска България на сметката на Америка за България живеят във времето на JFK и Хрушчов. Такива казуси са ежедневие, но даже субективната журналистика не ги отразява. Продължавайте да правите прокурорска реформа /ужким/. В съдебната власт. Без нова Конституция няма промяна, а само подмяна на реформата. И популизъм за оправдание на 30-те сребърника от богатата им леля от Америка.

 4. 6
  | нерегистриран
  2
  -16

  ДА ЗАКРИЕМ ВКС! ЯЗЪК ЧЕ ЩЕ РАЗПУСНАТ ПАРЛАМЕНТА!

 5. 5
  | нерегистриран
  3
  -2
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Ами, цъкнете на линка и си го прочетете, направете си изводите и готово.

  Направете тогава сайта списък с линкове. Всеки може да отваря линкове

 6. 4
  Осведомен | нерегистриран
  4
  -2

  И преди съм го казвал.Няма строител без политическа подкрепа и елемент "пране на пари" чрез тази дейност.Дори един строител да отиде на строежа си и да стреля по граждани с картечница не съм оптимист за обвинителната теза.,тъй като може да се окаже ,че пострадалите не трябвало да минават оттам или ,че са виновни ,защото не са носили каски ,за да се пазят от падащи предмети.

 7. 3
  | нерегистриран
  41
  -3

  Съдържанието на съдебните актове е такова,че органите на ДП работили по делото трябва публично да бъдат линчувани с по сто тояги на голо пред съдебната палата!!!

 8. 2
  | нерегистриран
  7
  -5
  До коментар #1 от "? | нерегистриран":
  Нещо за съдържанието на решението на ВКС, за да могат да си направят "изводите" читателите? О, извинявайте, помислих, че това е професионален правен сайт.

  Ами, цъкнете на линка и си го прочетете, направете си изводите и готово.

 9. 1
  ? | нерегистриран
  8
  -5

  Нещо за съдържанието на решението на ВКС, за да могат да си направят "изводите" читателите? О, извинявайте, помислих, че това е професионален правен сайт.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.