И заместниците на Методи Лалов подадоха оставки

И заместниците на Методи Лалов подадоха оставки

Всички заместник-председатели на Софийския районен съд подадоха днес оставки от административните длъжности. Това се случва два дни, след като и председателят на съда Методи Лалов стори същото.

Райна Мартинова (зам.-шеф и ръководител на Първо гражданско отделение), Силвана Гълъбова (зам.-шеф и ръководител на Второ гражданско), Албена Ботева (зам.-шеф и ръководител на Трето гражданско) и Стоян Михов (зам.-шеф и ръководител на Наказателното отделение) пишат до Съдийската колегия, че е техен морален и професионален дълг като част от екипа на Лалов, да се оттеглят от заеманите постове, считано от 1 февруари 2017 година. Всички те молят да бъдат преназначени на длъжността "съдия" след тази дата.

Началникът на служба "Наказателно деловодство" Анжела Иванова също напуска поста си. В заявлението си до шефа на СРС моли да бъде преназначена като съдебен деловодител от 1 февруари догодина.

Председателят на СРС Методи Лалов депозира оставката си във ВСС в петък сутринта, преди началото на протеста на съдии и служители.

Тогава той обясни, че е стигнал до това решение поради липсата на адекватни мерки за преодоляване на свръхнатовареността на СРС, неравнопоставеното положение, с което са поставени от ВСС съдебните служители на съда, "израждането на ВСС в репресивен орган и неспособността му да осъществява аналитични функции и да приема и прилага конструктивни решения".

"С напускането ми може да се стигне до криза, но явно това е нужно, за да се разбере какъв е проблемът. Нека някой от критикуващите ни да поеме този пробит кораб и да види как се управлява", каза още Лалов.

По повод интерпретациите на Ясен Тодоров и Димитър Узунов в последните два дни, които обвързаха протеста на съдиите със създаването на нов политически проект от страна на бившия правосъден министър Христо Иванов, на страницата на СРС във Фейсбук се появи следния коментар:

"Дали някой ще даде политическа окраска и на това, че и днес монтирахме още знамена в съдебните зали на бул. "Цар Борис III", 54, каквато приписаха на справедливото недоволство на съдиите и служителите от СРС срещу нерешените проблеми със свръхнатовареността, несправедливото заплащане на съдебните служители и срещу посегателството върху нашата независимост. Вероятно да, ако някъде, някой е обявил,учредил или конструирал по друг начин и днес някое движение, партия, сдружение, дружинка и т.н. Само колко изказвания направиха тези дни (даже и в почивните) някои от членовете на ВСС по тази тема и само колко нямащи нищо общо с истината интерпретации и внушения. Явно те съдят за мотивите ни от собствените си подбуди. Жалко, страшно и показателно. И опасно! Ако действаха с такава енергия в полза на съда, най-големият и натоварен съд в страната отдавна нямаше да има толкова проблеми
Вторник отново ще бъде Видовден.
"

Още по темата

Съдии изнесоха уроци по право в две училища

Предишна новина

Цацаров пак поиска имунитета на депутата от ДПС, който не се страхува от затвора

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 26
  Туньо | нерегистриран
  8
  -1

  Никой не може да реформира сам себе си. И аз се мъча, ама не става. Същото е и в тази система. А тези да не ги преназначават като не поемат отговорност. Просто да напускат системата и толкова.

 2. 25
  НЕРЕГИСТРИРАН | нерегистриран
  6
  -1
  До коментар #7 от "х | нерегистриран":
  Разгеле!

  А ДА РАЗКАЖЕМ КАКВИ РЪКОВОДИТЕЛИ ОЦЕНЯВАТ РАБОТАТА НА СЪДЕБНИТЕ СЕКРЕТАРИ И ДЕЛОВОДИТЕЛИ - ТЕ ПРОСТО НЕ СТАВАТ ЗА РЪКОВОДИТЕЛИ, ЕДВА ОТ ВЧЕРА НА ТЕЗИ ДЛЪЖНОСТИ - НАМАЛЯВАТ ОЦЕНКИТЕ, ДАДЕНИ ОТ СЪДИИТЕ НА ТЯХНИТЕ СЕКРЕТАРИ И ДЕЛОВОДИТЕЛИ, КОИТО ВСЕ ПАК ИМАТ ДЪЛГОГОДИШЕН ТРУДОВ СТАЖ КАТО ТАКИВА, ОЩЕТЯВАТ ГИ В ТОЧКУВАНЕТО, ЗА ДА НЕ ПОЛУЧАТ ПОЛАГАЩИЯТ ИМ СЕ РАНГ, ТК ЩЕ ВЗЕМАТ МНОГО ПАРИ. ПОДПИСВАТ СЕ ВЪРХУ ФОРМУЛЯРИТЕ, БЕЗ ДА НАПИШАТ ИМЕНАТА СИ, ЗА ДА НЕ Е ЯСНО КОЙ Е ВИНОВНИКЪТ И ТЕЗИ ХОРА СА НАЗНАЧЕНИ С "КОНКУРСИ+, А НЕ ЗНАЯТ ДОРИ ДА РАБОТЯТ, ДОРИ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС В ЗАЛАТА, ИЛИ ДЕЛОВОДСТВОТО. СРАМОТА ГОПОДА РЪКОВОДИТЕЛИ - ПРЕРАЗГЛЕДАЙТЕ РАНГОВЕТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ, ИМА ЖЩЕТЕНИ

 3. 24
  | нерегистриран
  12
  -1

  и кореспонденцията с Узунов по вайбъра - гади ми се.  Какъв театрален стил - аз съм техният председател, ще ги защитя - още тогава Лалов е решил да я развее по медиите.  Истинската защита бе да създаде ясни правила за организацията на работа - не да развращава средата, като създава привилегии за едни, за сметка на други, не да прогонва опитни служители, за да назначи на тяхно място свои протежета, които нищо не разбират и само увеличават недоволството и напрежението в съда.  Съдът вече разполага с бройки/недостатъчно, но повече от преди/, за да бъде организирана по-добре работата, но това не се случи. 4. 23
  1234 | нерегистриран
  15
  -3

  Пълен морален, професионален и човешки упадък на самозабравили се сервилни кариеристи, които ламтят за по-високи места, а ние търпрливо ги търпяхме !

 5. 22
  111 | нерегистриран
  13
  0
  До коментар #21 от " | нерегистриран":
  неуважаеми замове, когато прибирахте бонуси, взети от колегите ви - казвахте, че ви се полагат.

  когато товарехте едни, за сметка на други - казвахте, че нищо не разбираме.

  когато унижавахте съдии и служители с безумните си действия и заповеди и се хвалехте с тях по медиите - казвахте, че ни превъзпитавате.

  тръгнете си незабавно, не след месеци - незабавно, за да има поне една достойна поспъпка в цялата истерия.  Нека да добавим към това, което си кзал/а и момента с "уреждането на нашите кучета" от страна на кликата на предишната зам. председателка. Забравиха някои замове от къде дойдоха като седнаха на нейното място поради стечение на обстоятелствата и на какъв хал бяха преди това, докато бяха част от групата на останалите пчелички работари в съда. Забравиха някои замове тормоза, на който и самите те бяха подложени преди да станат "зам. на НО". Никой не векува на "върха" в измислената ни съдебна система, само едно не ми е ясно, а именно, струваше ли си всичката помия, изразяваща се и в дела и в думи само и само да се стане зам. на един потъващ кораб...

 6. 21
  | нерегистриран
  16
  -1

  неуважаеми замове, когато прибирахте бонуси, взети от колегите ви - казвахте, че ви се полагат.

  когато товарехте едни, за сметка на други - казвахте, че нищо не разбираме.

  когато унижавахте съдии и служители с безумните си действия и заповеди и се хвалехте с тях по медиите - казвахте, че ни превъзпитавате.

  тръгнете си незабавно, не след месеци - незабавно, за да има поне една достойна поспъпка в цялата истерия.

 7. 20
  | нерегистриран
  15
  -1

  Не знаех, че датата на доклада е през февруари 2017?!

  Изтичащ мандат и жажда за власт и това трябва да минава за достойна постъпка?!  Лалов още преди месец обяви, че ще става член на ВСС.

 8. 19
  | нерегистриран
  16
  -1

  употребихте служителите за лични цели.

  изобщо не ви пука за тях.

 9. 18
  | нерегистриран
  12
  0

  значи мандата наистина изтича:)

  процедурата за избор се обявява три месеца преди края на мандата.

  а М.Л се вихри от м.февруари в съда. 10. 17
  nerecistriran | нерегистриран
  6
  -1

  datata na ostavkata e tazi zaradi doklada .

 11. 16
  nerecistriran | нерегистриран
  5
  -1

  datata na ostavkata e tazi zaradi doklada .

 12. 15
  | нерегистриран
  12
  -6

  Повечето въобще не сте запознати със ситуацията в СРС и пишете глупости. Мандатът на Методи Лалов не изтича през мес.02.2017 г., а през мес.11.2017 г. Първо проверете, после пишете по форумите.

 13. 14
  | нерегистриран
  11
  -13  мандатът на лалов и групичката около него изтича през февруари 2017г.

  какви оставки, какви пет лева ?!  поредното унижение, скъсват ни от подигравки

 14. 13
  до 10 | нерегистриран
  16
  -3

  Може би кариерно развитие в СГС. Все пак върви конкурс за СГС. Да видим кой кум, кой сват и кой на булката брат.

 15. 12
  Адвокат | нерегистриран
  13
  -7

  Кис-кис...кис-кис.... Кискам се... Съдии, това ли ви е нивото? Кис-кис...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.