И заплатите, и ранговете в съдебната система нарастват с 10%

И заплатите, и ранговете в съдебната система нарастват с 10%
снимка:БГНЕС

Заплатите на магистратите и служителите в съдебната система ще бъдат индексирани с 10%, реши Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС). Заедно с тях, със същия процент ще бъдат индексирани и ранговете на магистратите.

В четвъртък пред Пленума на ВСС бяха поставени два основни варианта за повишаване на ранговете на съдии, прокурори и следователи. Първият, предложен от Гергана Мутафова, гласеше, че те следва да се повишат с по 50 лв. за 1ви ранг, за 2ри - с по 75 лв., а за трети - със 125 лв. Вторият вариант, предложен от Севдалин Мавров и подкрепен от кадровиците, предвиждаше 10% ръст на сумите и за трите ранга.

Така „съдия в ОС и прокурор в ОП“ ще получава 275 лв. за ранг, „съдия в АС и прокурор в АП“ – 385 лв., а върховните съдии и прокурори– 440 лева. За целта ще бъдат отделени 1 253 608 лева.

Иначе, по време на заседанието се разви и принципен спор за огромната „ножица“ във възнагражденията на магистратите на различните нива. След настоящото увеличение, върховните магистрати вече ще взимат 5465 лв., апелативните – 4522 лв., на окръжно ниво вече ще получават 3738 лв., районните - 2949 лв. Повдигнат бе и въпросът за сформираната миналата година работна група, която трябва да изработи чисто нов механизъм за изчисляване на възнагражденията в съдебната система. Оказа се, че досега тя не е заседавала на първо място заради пандемията, а на второ място заради фактическата нужда от законодателни изменения, които ще се наложат, ако моделът за изчисляване на заплатите бъде радикално променен. Оказа се още, че членовете на ВСС са поискали в групата да вземат участие и експерти от Министерството на финансите, от където обаче за момента пазят мълчание и не са оказали съдействие.

Ще гласувам за вариант 2 по следните съображения: Становището ми не е обусловено от факта, че съм окръжен съдия. То произтича от обстоятелствата, че от една страна магистратите заради принципа за несъвместимост по чл. 195 ЗСВ, практически извън трудовото си възнаграждение могат да получават единствено възнаграждение за научна и преподавателска дейност и участие в европейски проекти, което е относимо за един пренебрежимо малък кръг от магистрати. Същевременно, несъвместимостта ограничава  и изявата на магистратите в каквато и да е друга сфера на живота, освен в научната. Тези законови ограничения и сегашната уредба за формиране на размера на трудовите възнаграждения практически водят до това, че  увеличаването им зависи от кариерното развитие.  Но това развитие е в пирамидална структура- на практика – от 2560  съдии, само 200 могат да бъдат върховни съдии. Като се прибави и увеличаването на класа прослужено време, стигаме до днешната ситуация, в която драстичната разлика между заплатите на районно ниво и на върховно ниво /почти двойно/ водят до създаването на една своеобразна кастова система в рамките на съдебната система. Същевременно, отговорността и труда, който се полага от районния съдия по едно дело по презумпция би следвало да е равен на труда на върховния съдия по същото това дело, когато стигне до него. Не би трябвало да има разлика в усилията и знанията, които се прилагат. Не мога да приема довода, че видите ли отговорността на върховните съдии била по-голяма. Отговорността не може да се изразява в това дали акта е окончателен или не, защото отговорността е винаги морално-етична категория и не зависи от това на кое ниво правораздаваш. Противното би означавало, че всички магистрати, които не са върховни не носят отговорност за актовете си.  Моето лично виждане е, че трябва да се постигне пълно изравняване на основните заплати в съдебната система и единствено класа прослужено време, който е свързан със стажа, ще компенсира ограниченията заради принципа за несъвместимост наред с обезщетенията при освобождаване от длъжност. Но това е въпрос на законодателни изменения. Доколкото вариант 2 е най-близък до моето виждане, затова ще гласувам за него“, аргументира се Даниела Марчева.

В крайна сметка Пленумът реши, че тази година повишаването на възнагражденията отново ще е по модела – увеличаване на основното трудово възнаграждение, заедно с ранга, като ще започне да работи и по въпроса как из основи да се промени философията на заплащането на труда на магистратите и съдебните служители.

Още по темата

ОЛАФ: 5 млн. лв. по-малко европари за България заради Миню Стайков

Предишна новина

Министър Ангелов: Европа се готви за трета вълна на Covid-19

Следваща новина

Коментари

67 Коментара

 1. 67
  КоШиЯм | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #60 от " | нерегистриран":
  Да, образованието по право е масово- йоридическо.
  Юрист е Живко Сталев
  Юрист е Венелин Ганев
  Юрист е Силяновски.


  Как изобщо дръзваш да се сравняваш с тях, и да твърдиш,че си юрист-като тях?


  Такива като теб са блестящи йористи, продукт на йоридическото образование.

  Хайде сега не оправдавай неграмотността си ...и от девет кладенеца вода да извадиш ''ЙОРИСТ'' е правописна грешка

 2. 66
  Йорист | нерегистриран
  0
  -2
  До коментар #57 от " | нерегистриран":
  Тази злоба не помага на никой.Заплатите на магистратите не са високи.Наистина в други сфери са ниски.Нека се преборят за своето увеличение,не да плюят по хора с чийто труд не са запознати.

  За жалост не сме в Грузия, марш на селендурите от съдебната система и конкурси на всички нива, но от външни експерти, а не сегашната пародия. Егати наглите индивиди ненаядохте се.

 3. 65
  свидетел | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #63 от "123 | нерегистриран":
  https://news.lex.bg/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/ Забравиха какво са предлагали. От 2005 г. ранговете на служителите не са увеличавани 16-та година вече, а задълженията не спират да растат. Да ни е честита и завръщащата се нова програма. Работете колеги за има няма 1000 лв. Нали не можем да гласуваме за членове на ВСС , не сме им важни.

  статията е от 2019 година ама комисията се е скъсала да работи!!!
  КОЛКО ПОЛУЧАВАТ В ВСС ЗА УЧАСТИЕ В КОМИСИИ???
  И ТАЯ КОМИСИЯ ЩЕ Е ВЕЧНА НЯМА КАК ТЕ ЗА ПАРИ СА В ВСС-то

 4. 64
  свидетел | нерегистриран
  3
  0

  до ВСС и комисията: НЕ СТЕ КОНКУРЕНТНИ НА ПАЗАРА НА ТРУДА
  Средната заплата: 3346 лв. в IT-сектора, 787 лв. в ресторантите
  Май съдиите сами ще си работят ЕИСС кой ще наемете за IT?
  Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2020 г. е 1 442 лв., за ноември - 1 402 лв. и за декември - 1 468 лева, по данни на НСИ.

  През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата e 1 437 лв. и нараства спрямо третото тримесечие на 2020 г. с 4.7%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Образование“ - с 13.7%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 11.6%, и „Финансови и застрахователни дейности“ - с 6.8%.

  Най-значително намаление на заплатите е регистрирано в икономическата дейност „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 11.6%.

  През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата нараства с 9.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - с 22.4%, и в „Хуманно здравеопазване и социална работа“ и „Държавно управление“ - по 18.5%.

  Най-високо е средномесечното трудово възнаграждение на наетите през четвъртото тримесечие на 2020 г. в секторите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения" - 3 346 лева; „Финансови и застрахователни дейности“ - 2 250 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2 196 лева.

  Най-нископлатени са били наетите в хотелиерството и ресторантьорството - 787 лева.

  Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 13.1%, а в частния - с 8.1%.

  Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2020 г. намаляват с 20.8 хил., или с 0.9%, спрямо края на септември 2020 г., като достигат 2.23 милиона, по предварителни данни на Националния статистически институт.

 5. 63
  123 | нерегистриран
  10
  0

  https://news.lex.bg/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/ Забравиха какво са предлагали. От 2005 г. ранговете на служителите не са увеличавани 16-та година вече, а задълженията не спират да растат. Да ни е честита и завръщащата се нова програма. Работете колеги за има няма 1000 лв. Нали не можем да гласуваме за членове на ВСС , не сме им важни.

 6. 62
  оборотния | нерегистриран
  2
  -3

  До ком.60

  Амъ тез тримата са били професори бе,брат и освен това са били и юристи...

  То по дипломи на главъ у нас брат сме №1 в цел свет ,чесно.
  Голем бизнес ,гулемо гушене пада с тез дипломки ,ей ама аз кат съм тъп та не си изкарах 3-4 едно време доде беше марката...

  Аре ,че нещо се пече пак разбираш ли... :)

 7. 61
  съдебната система се обърна срещу легитимно протестиралите през 2008г. | нерегистриран
  1
  -4
  До коментар #57 от " | нерегистриран":
  Тази злоба не помага на никой.Заплатите на магистратите не са високи.Наистина в други сфери са ниски.Нека се преборят за своето увеличение,не да плюят по хора с чийто труд не са запознати.

  През 2008 г-в опит да се "преборят" за дойстойно заплащане бяха миньорските протести. Миньорите бяха:

  -пребити-спомнете си за окървавените миньори, с твърдението на милицията,че са се подхлъзнали на хлъзгав асфалт
  -арестувани.
  -обвинени
  -осъдени. Да искаш дойстойно заплащане-за съдебната система е хулиганство. Само на съдебната система е позволено да искат още и още, и се отблагодаряват на държавата,, като се разправят срещу други подобни искания. Ако не беше разправата на съдебната система с протестиралите фермери и миньори от 2008г(десетки минььаоори и фермери бяха осъдени-за хулиганство-да имаш социални искания е "хулиганство", според усложливата към властта съдебна система) , е съмнително, че днес щеше да има подобно изливане на безкрайни парични средства към "системата".

  Другите професии като протестираха със социални искания съдебната система се разпарви с тях. Инсталираните не допускат друг да надигне глава.

  Да напомня и,че през 2008 беше окървавен и протестът на фермерите-добре понабити бяха протестиращите фермери. Дори държавата унищожи бизнеса на лидерът на фермерските протести, от тогава гласът му не се чува изобщо-толкова свирепа беше разправата с него-човек със силен характер, и легитимни искания беше третиран като враг номер едно . А и съдебната система се разправи с него, в добавка към боят, който получи от органите на мевере-за това,че имаше социални искания беше осъден за хулиганство.
  Сравни нулевата реакция-когато милицията протестираше и хулиганстваше по време на милиционерските безредици от 3 и 4 ноември 2015г.

  Така,че твоят съвет-другите да се преборят-видяхме резултата-съдебната система беше насъскана срещу легитимните искания на протестиралите през 2008, по време на протестите с легитимни социални искания.

 8. 60
  | нерегистриран
  3
  -4
  До коментар #58 от "КоШиЯм | нерегистриран":
  Ти да вземеш да се върнеш в първи клас, че като прочетох "ЙОРИДИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ" ми стана кристално ясен.

  Да, образованието по право е масово- йоридическо.
  Юрист е Живко Сталев
  Юрист е Венелин Ганев
  Юрист е Силяновски.


  Как изобщо дръзваш да се сравняваш с тях, и да твърдиш,че си юрист-като тях?


  Такива като теб са блестящи йористи, продукт на йоридическото образование.

 9. 59
  1 | нерегистриран
  20
  0

  Защо лъжете? Парите за ранг се увеличават само за съдиите. Служителите да работят с 25 лв ранг. Затова няма да имате свестни кадри. 725 лв заплата за съдебен секретар. Подигравка.

 10. 58
  КоШиЯм | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #54 от " | нерегистриран":
  А защо не с визирана от тебе детска учителка-добро предложениие правиш съдия да получава по-малко от детски учител-съдия във ВКС-7000 лв, детска учителка-получава под 1000лв това е извратения.
  За да станеш детски учител учиш много и носиш лична отговорност, и за разлика от съдиите-които не носят лична отговорност, детска учителка носи лична отговорност, а в моя випуск диплом получиха хора, които 5 години не се веснаха на лекции и и упражнения, . Трудът на детската учителка е висококвалифициран, тежък, отговорен-вклч и учителката носи лична отговорност.
  Че на детските учителки ние поверяваме най-скъпото си! Детските учителки трябва да получават не по 1000 лв-както е сега, и десетократно повече им е малко!

  Предложението ти съдия да получава по-ниска заплата от детска учителка е напълно резонно, и го подкрепям.

  Че за да завършиш право-оказва се е възможно и без ходене на лекции,, упражнения и изпити, при директно записване в горен курс, а на прокурорския конкурс от 2015 г се видя-че инсталирането става И с раздадени казуси. Куцо и сакато завършиха право. Има и случаи и бивша със специфична професия от 90-те години на миналия век, професия -да го кажа така-част от ентертейнмънт бизнеса, от източен град днес да правораздава. Дори ей този завърши право, и дори е подходящ за съдия-има образованието, правоспособността, реабилитиран е! https://fakti.bg/razsledvania/545306-vladimir-kuzov-vzel-pari-po-delo-po-koeto-ne-e-bil-advokat


  Както се вижда правното образование не е нищо особено. Йоридическото образование е толкова девалвирано,че право трябва да се преподава в техникуми по право, а не в университетите. Обидно е до висококвалифицирани детски учителки(поради примера даден от теб) университетите да издават в добавка и дипломи по право-като правото трябва да се преподава в гимназиите.

  Ти да вземеш да се върнеш в първи клас, че като прочетох "ЙОРИДИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ" ми стана кристално ясен.

 11. 57
  | нерегистриран
  18
  -4

  Тази злоба не помага на никой.Заплатите на магистратите не са високи.Наистина в други сфери са ниски.Нека се преборят за своето увеличение,не да плюят по хора с чийто труд не са запознати.

 12. 56
  унижение | нерегистриран
  16
  -4
  До коментар #55 от " | нерегистриран":
  Редно е заплатите да са следните:
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Младши съдия-80 процента от заплатата на асистент в СУ,
  Съдия в районен съд-90 процента от заплатата на асистент в СУ,
  Съдия в окръжен съд-90 процента от заплатата на Главен асистент в СУ,
  Съдия в апелативен съд-90 процента от заплатата на доцент в СУ,
  Съдия във ВКС-90 процента от заплатата на професор,

  За началници- до 50 лева отгоре.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  По цял свят университетски преподавател получава повече от съдия. Дори до 1944 е прието ,че професор от СУ получава заплатата на шеф на отделение от ВКС. Такова извращение-няколко пъти разлика в заплатата на преподавател и съдия е перверзия от най-гнусен тип.

  От предложената таблица на съдииските заплати се самоподразбира,че заплатите следва да бъдат обложени с осигуровки(както другите хора си плащат сами осигуровките), парите за дрехи да са колкото парите за дрехи в СУ-тоест никакви-дрехи ще си купувате от заплатата, както в СУ преподавателите го правят, спиране на бонусите за спецправосъдието-да си получават текущата заплата-по таблицата, спиране на 20-те заплати при напускане-както в СУ не се плаща никакво обезщетение при напускане, а при пенсиониране-да се плащат шест заплати-както е и за другите работещи.

  Напълно прав сте, колега. Затова постепенно преподаватели напускат или се пенсионират, а нови няма- за какво да има- по-добре да стане призовкар в съда, повече ще получава отколкото като глаДен асистент. Напусналите поемат към Терминал 2 или се готвят за там, други започват друга работа. Такова извращение го няма дори и в Бурунди или Централноафриканската република- професор да бъде "възнаграден" с такива мизерни пари- по-малко от даскал в килийно училище. Ако така я карат, след време няма да има нужда от юридически факултети, а от техникуми по право. Никой преподавател няма стимул за работа- нито да преподава, нито книги и учебници да пише, нито да подготвя докторанти, нито да пише становища по разни дела, които му изискват от съда. А доста съдии и прокурори станаха и продължават да искат да сложат едно "д-р" пред името си. За подготовката професорът не получава даже едно служебно "благодаря", а това е тригодишен труд. Но за това положение магистратите нямат вина, а министърът на образованието и самото правителство, за което науката не е приоритет.

 13. 55
  | нерегистриран
  16
  -10

  Редно е заплатите да са следните:
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Младши съдия-80 процента от заплатата на асистент в СУ,
  Съдия в районен съд-90 процента от заплатата на асистент в СУ,
  Съдия в окръжен съд-90 процента от заплатата на Главен асистент в СУ,
  Съдия в апелативен съд-90 процента от заплатата на доцент в СУ,
  Съдия във ВКС-90 процента от заплатата на професор,

  За началници- до 50 лева отгоре.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  По цял свят университетски преподавател получава повече от съдия. Дори до 1944 е прието ,че професор от СУ получава заплатата на шеф на отделение от ВКС. Такова извращение-няколко пъти разлика в заплатата на преподавател и съдия е перверзия от най-гнусен тип.

  От предложената таблица на съдииските заплати се самоподразбира,че заплатите следва да бъдат обложени с осигуровки(както другите хора си плащат сами осигуровките), парите за дрехи да са колкото парите за дрехи в СУ-тоест никакви-дрехи ще си купувате от заплатата, както в СУ преподавателите го правят, спиране на бонусите за спецправосъдието-да си получават текущата заплата-по таблицата, спиране на 20-те заплати при напускане-както в СУ не се плаща никакво обезщетение при напускане, а при пенсиониране-да се плащат шест заплати-както е и за другите работещи.

 14. 54
  | нерегистриран
  10
  -7
  До коментар #49 от " | нерегистриран":
  Ама що пък колкото университетски преподавател, не може ли като детска учителка. Абе вие двамата с Кестерен да не би да правите Трифон Зарезан и да сте пияни от няколко дни

  А защо не с визирана от тебе детска учителка-добро предложениие правиш съдия да получава по-малко от детски учител-съдия във ВКС-7000 лв, детска учителка-получава под 1000лв това е извратения.
  За да станеш детски учител учиш много и носиш лична отговорност, и за разлика от съдиите-които не носят лична отговорност, детска учителка носи лична отговорност, а в моя випуск диплом получиха хора, които 5 години не се веснаха на лекции и и упражнения, . Трудът на детската учителка е висококвалифициран, тежък, отговорен-вклч и учителката носи лична отговорност.
  Че на детските учителки ние поверяваме най-скъпото си! Детските учителки трябва да получават не по 1000 лв-както е сега, и десетократно повече им е малко!

  Предложението ти съдия да получава по-ниска заплата от детска учителка е напълно резонно, и го подкрепям.

  Че за да завършиш право-оказва се е възможно и без ходене на лекции,, упражнения и изпити, при директно записване в горен курс, а на прокурорския конкурс от 2015 г се видя-че инсталирането става И с раздадени казуси. Куцо и сакато завършиха право. Има и случаи и бивша със специфична професия от 90-те години на миналия век, професия -да го кажа така-част от ентертейнмънт бизнеса, от източен град днес да правораздава. Дори ей този завърши право, и дори е подходящ за съдия-има образованието, правоспособността, реабилитиран е! https://fakti.bg/razsledvania/545306-vladimir-kuzov-vzel-pari-po-delo-po-koeto-ne-e-bil-advokat


  Както се вижда правното образование не е нищо особено. Йоридическото образование е толкова девалвирано,че право трябва да се преподава в техникуми по право, а не в университетите. Обидно е до висококвалифицирани детски учителки(поради примера даден от теб) университетите да издават в добавка и дипломи по право-като правото трябва да се преподава в гимназиите.

 15. 53
  | нерегистриран
  11
  -3

  Приемам във ВКС да се плащат по 7000 лв заплата, ако съдиите там носеха лична отговорност при беззаконие.
  Високата заплата предполага висока отговорност.
  Но отговорност не се носи никаква. Държавата плаща, при съдийско беззаконие. Като държавата е осъдена в Страсбург -плаща държавата, а не съдията , нарушил закона. Нито плаща лично нито го умволняват, нито го пращат на атестационен изпит-ако е показал незнание.

  Заради ВКС , по пловдивския казус със т.нар "синя къща"държавата е осъдена в Страсбург да плати почти 1 млн лв обезщетение,например. ВКС отказва да се съобрази с решение на ВАдмС-тоест ВКС се поставя над правовия ред, и въвежда свои-"векасийски" правен ред.
  При огромни заплати е редно съдиите да си платят обезщетението лично. 100 съдии да дадат 10 000 лв-обезщетение само част от обезщетението за ЧНГ -и обезщетението ще го съберат .

  Приемам да са такива заплатите, но това значи и ЛИЧНА отговорност при беззакония. След като Страсбург си каже тежката дума съдиите би следвало да плащат лично обезщетението. А не и високи заплати, и неносене на отговорност, а държавата да плаща. Че сумата, която държавата плати по Пловдиския казус е също бонус за съдиите-защото за тяхно беззаконие плаща друг.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.