Ясен Тодоров: Няма нужда от прокурор, който да разследва "обвинител №1"

Ясен Тодоров: Няма нужда от прокурор, който да разследва "обвинител №1"
Ясен Тодоров, снимка:БГНЕС

„Всичко, което беше променено в конституцията, не доведе до по-добро функциониране на самата съдебна система. Факт е, че съдебната система е най-удобната дъвка за всеки политик. Огромна част от политиците нямат представа, как функционира тя. Като цяло и юристите в Народното събрание са малко“. Това каза пред Bulgaria ON AIR Ясен Тодоров, член на УС на Камарата на следователите.

Относно споровете за новата правна фигура – прокурор, който да разследва главния обвинител, Ясен Тодоров заяви, че „няма нужда от такава фигура. Конституцията и законът са предвидили достатъчно механизми, чрез които да бъде контролиран главния прокурор. Митът за всевластният, никому неподчиненият главен прокурор, над когото е само Господ – това е мит, който в момента се употребява най-вече от извънпарламентарни политически субекти, които искат да повишат своя имидж, който стремглаво пада надолу“.

Според Ясен Тодоров, главният прокурор, институционално, дължи отчет пред ВСС и пред Народното събрание. „Това го прави редовно. Те имат един коректив и това е българският съд. Дори главният прокурор да обяви някого, че е престъпник, последната дума има съдът. Не може главният прокурор да определя всичко в тази държава. Удобна е тази теза, много е удобна за много политици, които искат да влязат в следващото Народно събрание. Мен ме учуди, че мина на първо четене това предложение, защото има някои неща, които ме притесняват“, коментира Ясен Тодоров.

В момента има орган, който притежава всички правомощия по отношение на главния прокурор и това е ВСС, допълва членът на УС на Камарата на следователите.

Казваме, че има много власт в главния прокурор, а се опитваме да дадем не по-малко власт на един единствен човек. Сега има власт цял орган – ВСС. При всички случаи 25 човека могат да направят по-трезва оценка, отколкото един“, коментира Ясен Тодоров.

Още по темата

Новите болшевики

Предишна новина

По-високо платени служители, ако имат антитела срещу COVID-19

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  3
  0

  Толкова неграмотен и глупав министър на правосъдието не сме имали.Мислех,че Барни Ръбъла не може да бъде изпреварен, но тая успя.Не посмя да пусне законопроекта от свое име, защото знае,че при съгласуването няма да мине, поради противоречие с Конституцията.Не можа да измисли проект който да е съобразен с Конституцията и даде глупостите си на ония жадни за слава неграмотни нещастници да ги внесат.Жалка история.

 2. 5
  RRR | нерегистриран
  23
  -4

  Ясене, и от теб никой и никога не е имал нужда, ама те има.

 3. 3
  мнение | нерегистриран
  4
  -16

  Отличната оценка от обучението в университета по наказателно право дава пълно право на подобно мнение!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.