Яшара с 26 престъпления се кротна с гривна


"Янчо вече е друг човек. Не пипа чуждо, копае си в градината, стегна си къщата. Вечер си е у дома при жената. За каране на кола и дума не може да става." Това разказват съселяните на Янчо Христов-Яшара от шуменското село Преселка. 42-годишният мъж е вторият в страната, който се съгласи да му сложат гривна на крака и да търпи електронен мониторинг, иначе казано - да е под наблюдение на властите.

Миналия четвъртък "бижуто" бе поставено на крака на Яшара. Той произхожда от крадливия ромски род Гюлините и има зад гърба си 26 престъпления, бил е осъден на пробация за шофиране без книжка.

Служители на Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" лично отидоха в къщата му на ул. "Георги Димитров" 23, за да монтират освен специалната каишка на мъжа и малко устройство в една от стаите му. Приемателната кутия прилича на телефон. Гривната изпраща сигнали към приемника, а той от своя страна към контролния център за наблюдение. Ако човек напусне този периметър, веднага се подава сигнал до центъра за наблюдение. Алармира и когато се направи опит да се премахне или среже гривната.

Янчо бил изумен колко лека е гривната. Той е рекордьор, след като 11-и път го хващали да кара без книжка колата си "Форд" на улица в град Нови пазар, а предходното му наказание за същото нарушение още не било изтекло. Окръжният съд в Шумен потвърдил присъдата - 3 години регистрация по настоящ адрес, 3 години срещи с пробационен служител. Отделно му е наложена забрана да напуска за повече от 24 часа село Преселка без разрешение на пробационен служител или прокурор и не му се разрешава да излиза от жилището си от 19 ч до 7 ч сутринта.

С гривната на крака Яшара ще бъде следен дали изпълнява наказанията. Преди да му бъде поставена, през десетина дни се налагало пробационни служители да гостуват в Преселка внезапно и по тъмна доба. Така обаче имало разходи за бензин и извънреден труд.

В изненадващите визити участвала дори кметицата Жечка Георгиева и тя ставала свидетел как известният апаш си кротува у дома. "Този човек се промени. Лоша дума не мога да кажа за него. Винаги си е вкъщи. Спазва си всички наложени ограничения", обясни селската управница. Именно при кметицата всеки понеделник и сряда Янчо ходи на подпис в 8 ч сутринта. Освен това работи, като се грижи за чистотата в селото по 7 дни в месеца от 8,30 до 17 ч - чисти улици, коси треви, цепи дърва. Само така ще може да изпълни и петата наложена мярка от пробацията - 960 часа безвъзмезден труд.

Междувременно Яшара изкарал и курс за пътен строител и дори му дали работа за няколко месеца. В момента и той, и съпругата му са безработни. Имат две деца, синът вече е завършил училище, дъщерята е в 6-и клас.

Засега Янчо отказва да говори с медиите. Споделил, че иска най-после обществото и полицията да му повярват, че се е поправил. Съгласил се е да сложи гривната и заради слухове, че излизал нощем да краде.

"С гривната 100% ще докаже, че не върши нередности. Тя е желязно алиби, че не напускаш периметъра на дома си. Омръзнало му е да го сочат като най-големия престъпник", коментираха местни хора.

Според кметицата Янчо вече не помисля за шофиране, вози го синът му, който има книжка. Преди не слизал от колата, защото го налагал "бизнесът" - покупко-продажба на коне и магарета по селата. Скоро обаче и Янчо ще се сдобие легално с шофьорска книжка. Досега не можел, защото нямал завършено основно образование. Но от 3 години наваксва пропуснатите класове и скоро ще се запише на курс.

През 2006 г., като бил на друг акъл, се сдобил с фалшива книжка, но от алчност накарал да му впишат, че е правоспособен по всички категории и така го изловили.

Ако удържи на сегашната дисциплина, Янчо едва ли ще се повтори вече някога комичната си история от 2009 г. Тогава с още петима свои роднини се натъпкал във "Фиат" заедно с 5 овце, откраднати от кошарата на баба в с. Писарево. Униформени стопирали колата и първо били ужасени от вонята, а после се изумили от вместимостта на возилото. Стопанката имала късмет и животните били върнати в ремарке от полицията.
Роднини на Янчо пък в момента излежават присъди за смъртта на 88-годишната Айша Абил през 2011 г. След като Иван Асенов-Домузчията, Радослав-Кьора и Милко Асенов-Маджара бяха вкарани в затвора, местните хора се похвалиха, че селото вече е мирно и в него няма страх от бандити. Доскоро Преселка бе известно в региона с това, че няма необрана къща. А сега и Янчо ще свали всички подозрения от себе си.

Няма давност за кражба на марка

Предишна новина

Пълна свобода за уреждане на мачове

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.