Ясни са кандидатите за новата ЦИК

Ясни са кандидатите за новата ЦИК
снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев даде началото на консултациите с парламентарните групи за нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат промените в изборния закон да станат факт и ЦИК да встъпи в своята роля с деня на разпускане на Народното събрание. Ако Конституцията повелява на президента да назначи изборите до два месеца от датата на разпускане, то дейността на ЦИК се мери в дни. Трябва да направим така, че ЦИК да има 60 дни да работи иначе категорично застрашаваме изборния процес. Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при определяне на състава и ръководството на ЦИК. Изисква се спокоен диалог и конструктивност. Знам, че се постига трудно, но очаквам вие да я проявите“, заяви държавният глава Радев по време на консултациите.

По време на среща на „Дондуков“ 2 партиите представиха пред президента кандидатите си за членове на избирателния орган, който ще заработи от 11 май.

Красимир Ципов от ГЕРБ се оказа единствената кандидатура за председател на ЦИК.

„Предлагам най-голямата парламентарна група да получи председателското място в ЦИК“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на консултациите.

От „Има такъв народ“, които имат трима представители по квота, номинираха Камелия Нейкова за заместник-председател; Елка Стоянова - юрист с богат опит за член и проф. Любомир Гаврилов - математик с познания по прилагане на изборния процес, също за член.

Левицата също излезе със свои предложения за членове на Комисия. Това са Емил Войнов, който да бъде и зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева.

За членове на ЦИК от ДПС предложиха Севинч Солакова и Ерхан Чаушев.

Опитът на кандидатите и личните им качества ще спомогнат за утвърждаването на ЦИК като независим държавен орган, който е призван да произвежда законосъобразни, демократични и честни избори. От наша страна предлагаме евентуално Севинч Солакова за секретар в зависимост от останалите предложения“, коментира лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Цветозар Томов и Любомир Георгиев са кандидатите на „Демократична България“, като партията ясно заяви, че няма да даде подкрепа за номинацията на Красимир Ципов за председател.

Такава подкрепа няма да дойде и от групата на „Има такъв народ“, заяви Мая Манолова.

„Предлагаме за член и зам.-председател на ЦИК Росица Матева… Няма как да подкрепим предложението за такъв председател на ЦИК. Апелирам към останалите политически формации да направят предложение за председател на ЦИК с почтено име в областта на организацията на изборите“, каза още Манолова.

След номинациите следва проверка дали всички кандидати за членове отговарят на законовите изисквания. В петък са събеседванията и устните изслушвания при президента, а следващата седмица държавният глава ще издаде указ, с който да назначи новата ЦИК.

Още по темата

До 7 000 лв. на бебе искали двама българи, задържани в Германия, от бездетни семейства

Предишна новина

Отчетът на Лозан Панов за 2020г. – „шампанско и сълзи“ плюс малко суха статистика

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ЦИКов и Ципов | нерегистриран
    0
    0

    Томов сега пък отишъл в друга партия. Преди беше от ГЕРБ, сега се намърдал в ДБ. Служба трябва, иначе пенсия. А Митьо Шашмата пак е с властта-досегашната- и пак цикаджия, той обикаля ЦИК цели 31 години, от 1990г. Вече и той не помни колко партии е обслужил.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.