Явор Колев от ГДБОП отива в А1

Явор Колев от ГДБОП отива в А1
Явор Колев, снимка: А1

Бившият директор на "Киберпрестъпност" към ГДБОП Явор Колев се присъединява към екипа на А1 България, като ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост на компанията.

Явор Колев има 25-годишен опит в противодействието на организираната и високотехнологичната престъпност и е създател на структурите за противодействие на кибeрпрестъпността в България, като близо 15 години е техен ръководител в МВР и ДАНС. През юли тази година Колев подаде оставка като директор на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП.

Позицията мениджър „Защита на интелектуалната собственост“ е нова за А1 България и ще даде възможност на Явор Колев да се грижи за защитата на авторските права на телевизионното и музикално съдържание на компанията. В него се включват и авторските права на спортни организации, които А1 притежава за страната, като LaLiga, Serie A, UEFA Champions League, NHL, UFC, ATP, Националната баскетболна лига и др.

В последното си интервю за „Правен свят“ на предишната си длъжност, Колев изтъкна ръст в потребителите, пазаруващи през интернет по време на пандемията от COVID-19 и обясни какви са рисковете в киберпространството.

"Онлайн разплащанията правят живота, бизнеса и ежедневието ни по-лесни. Те са чудесен пример за това как технологиите могат да ни служат за един по-добър свят. Съветът е един и той е елементарен – използвайте утвърдени, общоизвестни и проверени сайтове, платформи и приложения за онлайн разплащания. Достъпвайте тези платформи от съвременни и защитени компютри и мобилни устройства. Редовно обновявайте операционната система и приложенията в нея на своя компютър или телефон. Защитете ги с надеждна антивирусна програма. Не отваряйте прикачени файлове от мейли и съобщения с непознат изпращач. Игнорирайте SPAM или обидни и заблуждаващи мейли. Ако всеки човек следва тези четири-пет елементарни правила за кибер хигиена, работата на специализирания отдел Киберпрестъпност при ГДБОП значително ще намалее”, посъветва бившият директор на „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

Припомняме, че до момента в периода 2019-2020 година Явор Колев е изпълнявал длъжността Национален координатор по киберсигурността и секретар на Съвета по киберсигурност при Министерски съвет. Преминал е множество специализации в областта на киберпрестъпността, електронните доказателства и международното сътрудничество в областта на правоохраната. Автор е на методологии за разследване на престъпления срещу авторските права в сферата на телекомуникациите и софтуерното пиратство и за разследване и преследване на извършителите на киберпрестъпления.

В периода 2006-2020 под негово ръководство се намира и Националната контактна точка 24/7 за високотехнологични престъпления към Съвета на Европа, както и единната точка за контакт на българските правоохранителни органи с най-популярните социални мрежи.

През своята кариера в МВР той е многократно награждаван за работата и постиженията си в борбата с организираната престъпност и киберпрестъпленията.

Още по темата

България стигна първо място по смъртност от COVID-19 в Европа

Предишна новина

Прокурор Димитър Пехливанов от Пловдив получи отличие за висок професионализъм

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

  1. 2
    Реалполитик | нерегистриран
    5
    -4

    Това е емблематично за дълбоката държава управлявана през последните петилетки от Боко Тиквата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.