Явор Нотев иска отлагане на изборите за нов Висш адвокатски съвет за май

Явор Нотев иска отлагане на изборите за нов Висш адвокатски съвет за май
Явор Нотев, снимка:БГНЕС

Общите събрания на адвокатските колегии, които трябва да изберат нови членове на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) да бъдат отложени за месец май. Това предлага депутатът и адвокат Явор Нотев с допълнително предложение към промените между четенията в Закона за здравето.

Припомняме, че с последните промени в Закона за мерките и действията в извънредно положение, Народното събрание реши, че планувани Общи събрания за нотариуси и частни съдебни изпълнители се отлагат заради пандемията от COVID-19. Тази мярка отпадна по отношение на адвокатурата, тъй като Висшият адвокатски съвет не беше изразил становище по въпроса. Въпреки вече изразеното негативно такова, сега Нотев предлага вместо през февруари, Общите събрания да се състоят на 15 и 16 май.

„Значителният брой на участниците в тези общи събрания – над 14 000 адвокати участват в 27 общи събрания на колегии, най-малката от които е в състав над 100 адвокати, а Общото събрание на адвокатите от страната се провежда на делегатски принцип при участие на над 350 делегати, законоустановената продължителност на провеждането на събранията в рамките на два поредни почивни дни и свързаните с това пътувания извън населеното място по местоживеене на преобладаващия брой участници и престоя в едно и също място за времето на събранието, значително повишават риск от заразяване и разпространение на заболяването Covid-19 в период на извънредна епидемична обстановка, като наред с това ограничават възможността всички адвокати да участват ефективно в общите събрания и в свързаните с тях избори“, мотивира се Нотев.

Предстои поправките в закона да бъдат разгледани идната седмица.

Още по темата

Внукът, убил баба си и дядо си в Шумен, остава в ареста

Предишна новина

От днес: ЗАТВОРЕНО

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  никакво отлагане! Избори и ново ръководство-както си е по сегашния закон! | нерегистриран
  4
  -1

  Отлагането значи бетониране на сегашиното управление. Не е добро решение. А решението е дистанционно електронно гласуване и провеждане на гласуването по дистанционне електронен път.
  Освен това има "крила" с делегати, които "крила" няма да имат толкова делегати при новите избори, колкото сега. Тоест-и опозицията в адвокатурата е съгласна да се отложат изборите...

 2. 2
  Само минавам | нерегистриран
  8
  -2

  Отлагането не е спасение. Справка - Бойко.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.