И.д. началникът на Софийския затвор поиска да бъде освободен

И.д. началникът на Софийския затвор поиска да бъде освободен
Десислав Трайков разговаря с журналисти пред затвора, снимка: Канал 3

Изпълняващият длъжността началник на Централния софийски затвор Десислав Трайков обяви, че е подал заявление за освобождаване от длъжност и ако правосъдният министър Данаил Кирилов прецени, че не е казал верни неща, коментирайки случая "Куйович", може да го освободи от поста.
 
Причина за решението на Трайков да подаде оставка са острите критики, които отправи по негов адрес лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков, който дори призова премиера Бойко Борисов веднага да го уволни, за да не става съучастник.
 
"Нямам идея откъде и как г-н Румен Петков опетни името ми. Това не е характерно за политик от подобен ранг. Нито аз съм сменял режима от строг на общ, нито аз съм го направил общежитие от отворен тип. Нямам идея какво се е случило в порядъка на 10-15 години назад. Но аз се почувствах лично засегнат, семейството ми също", каза пред журналисти Трайков, който официално е временно изпълняващ длъжността едва от около месец. Той добави, че големият му син през час го питал: "Какво стана, тате?".
 
"Поведението на Румен Петков е неприемливо, притеснен съм, защото ме нарече с подигравателни имена в ефир. Аз заставам зад всичките си думи и дела. Бих поканил г-н Петков на територията на затвора. И да преценим обстоятелства", добави шефът на затвора. Той уточи, че режимът на Куйович е бил сменен през 2013 г., а типът общежитие, в което да бъде настанен, е променен преди 2 години. В момента той се намира в Софийския затвор и изчаква да се издаде заповедта за смяна на режима му в по-тежък.
 
Будимир Куйович, който излежава последните 3 години и половина от 16-годишната си присъда за трафик на дрога, беше задържан да шофира с фалшива книжка, докато е в отпуска за добро поведение от затворническото общежитие в Казичене. Там режимът е по-лек, отколкото в Софийския затвор. 
 
"Случаят с Куйович показва сериозен проблем с правилата в затворите и възможностите, които осъдените получават за трудолюбието си. Трогнах се от изявлението на директора на Централния софийски затвор Десислав Трайков. Той е Архимед на затворническия труд. Пресметнал е, че Будимир Куйович има 2500 изработени дни. Това означава, че за 10-те години, които е излежал, е ползвал около 1500 почивни. Освен това, Трайков има невероятно усещане за доброта. Той казва: "Куйович многократно е награждаван за трудовата си дейност", заяви иронично Румен Петков в интервю за Нова телевизия, припомня Дир.Бг. Той определи начина на говорене на Трайков за Куйович като "грубо погазване на усещането за справедливост, и то с участието на държавата". И го нарече "Архимед на затворническия труд", обвинявайки го, че е сметнал погрешно изтърпяното наказание на наркобоса.
 
Междувременно председателят на Синдиката на служителите в затворите Ивайло Григоров заяви, че политиците не трябва да използват системата на затворите за извличане на политически дивиденти.
 

Още по темата

Петчленен състав на ВАС отказа да спре председателстването на СГС от Алексей Трифонов

Предишна новина

Масови пристигания на мигранти в Гърция и Испания

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Не е маловажно | нерегистриран
  4
  0

  Основната цел на Закона за изпълнение на наказанията /да превъзпита престъпника и да го приучи към общественополезен труд/ при тези социални и икономически реалности в България е неизпълнима и неприложима. Излишно се харчат пари за социални и пробационни служители, за психолози и възпитатели. Статистиката сочи, че 80-85% престъпниците са едни и същи. Има смисъл да се полагат грижи единствено за превъзпитание на непълнолетните престъпници и тези до 20-22 години. След това е само харчене на държавни пари. Тази присъда "Пробация" също е безсмислена. България не е толкова богата, за да осигурява работа на 1000 души първа категория на труд, от чиято дейност няма никакъв ефект и смисъл. По-важно е пенитенциарната система да има добър мениджмънт и престъпниците да бъдат принудени с труда си да изхранват себе си и тези, които ги охраняват, а не да се товари излишно бюджета.

 2. 4
  Жалки сте | нерегистриран
  2
  0

  Изказването на г-н Румен Петков е крайно некомпетентно. Ако някой има вина за случаи като този, това е законодателният орган - Парламентът. Кой е дал възможност на осъдени лица да ползват отпуски? Кой е дал възможност за замяна на режима на осъдени за тежки умишлени престъпления в по-лек? Защо не се премахва толкова години наложеното още от Александър Стамболийски законодателство за приравняване на два изработени дни за три дни изтърпяна присъда? Какви са тези присъди по 5-6 пъти на "Пробация"? Проблемът е при законодателя, а не в изпълнителната власт. Настоящият министър също не е в час със състоянието и нормативната база за пенитециарната система. Некомпетентността е навсякъде по върховете на тази държава. Уволняват се хора, които са доказани с години професионалисти и се назначават на тяхно място далавераджии и послушковци.

 3. 3
  Мунчо Мунчов | нерегистриран
  3
  -4

  ИД Началник на затвора... Право в затвора. Това не е държава, това е кочина.

 4. 2
  Манекен пис от Плевен | нерегистриран
  5
  -1

  Като го поканиш на "територията на затвора", не го пускай, там да си седи!

 5. 1
  Бамби | нерегистриран
  4
  -4

  Куйович ако се разпиказва Румен Петков ще му се изправят веждите,а може и пак да пропуши

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.