Идеите на част от т.нар. „нови“ депутати от "Демоктатична България" и „Изправи се! Мутри вън!“ за закриване на специализираните съдилища и прокуратури за малко щеше да блокира конкурс за наказателно отделение на апелативните съдилища.

До това се стигна след като по време на заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) кадровикът Драгомир Кояджиков поиска отлагане на обявяването на конкурса заради внесения законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с аргумента, че ако се приеме желанието на народните представители, то тогава 9 съдии от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) ще трябва някъде да бъдат преназначени. „Няма яснота как ще стане това, къде ще поискат да отидат, конкурс ли ще се провежда. Ако те бъдат преназначени в другите шест апелативни съдилища, ще отпадне необходимостта от обявяването на всички бройки“, каза Кояджиков.

Опонираха му Атанаска Дишева и Олга Керелска, които определиха внесеното предложение като „бъдещо неясно събитие“ и поискаха въпросът все пак да бъде разгледан.

В крайна сметка Съдийската колегия не прие тезата на Кояджиков, но фактът от създадените от новото Народно събрание правни неуредици, заедно с всичките им ефекти, в това число и блокирането от по-рано на всички назначения в съдебната система заради наложения мораториум върху дейностите на държавните органи, вече са налице.

А иначе, дебат имаше и по казуса с настоящия председател на Военно-апелативния съд Димитър Фикиин, който както стана ясно по време на обсъждането за мораториума иска да бъде преназначен в Софийския апелативен съд (САС), но това не може да се случи на този етап заради мораториума. Затова, от бройките, обявени в конкурса отпадна една, за която кадровиците тепърва ще преценяват дали точно Фикиин да запълни, след неговото отпадане.

Самият конкурс е за преместване на едно място в АСНС, като Съдийската колегия предвиди и още 18 бройки за наказателните отделения в САС, АСНС, АС-Велико Търново, Пловдив и по едно във Варна, Бургас и Военно-апелативния съд. Те ще бъдат заети чрез конкурс за повишаване, който ще бъде обявен веднага след като изтече срокът за подаване на документи в този за преместване.

Междувременно, Съдийската колегия отказа да обяви конкурси за повишаване в гражданските и търговските отделения на апелативните съдилища, възприемайки тезата на председателя на Комисията по атестирането и конкурсите Красимир Шекерджиев, че подобно действие е преждевременно, тъй като в момента пред Върховния административен съд (ВАС) има висящо дело по стари конкурси за тези отделения от 2018 година. „Докато не бъде решен въпросът кога и как ще бъдат заети тези бройки, докато практически не приключи конкурсът за същите отделения и на същото ниво, е неразумно да се обявява такъв конкурс“, аргументира се Шекерджиев.

Съдийската колегия го подкрепи.

Още по темата

Увеличиха възнагражденията за рангове на съдебните служители

Предишна новина

МВнР на Украйна обяви руския консул в Одеса за персона нон грата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.