Иконописецът Йордан Опиц излезе от затвора

Иконописецът Йордан Опиц излезе от затвора

Иконописецът Йордан Опиц излезе предсрочно от затвора, съобщи бТВ. Той изтърпя 2 години и 3 месеца от наказанието си в затворническото общежитие в Казичене, след като бе осъден на 5 години затвор за убийството на Мариян Янчев, заподозрян за кражба в кооперацията му.

От правосъдното министерство са обяснили, че са предложили иконописеца за предсрочно освобождаване, защото е изтърпял половината си присъда. Освен това бил е примерен, работил е и е изписал параклиса в затворническото общежитие.

"Не може да се забрави, но не се оплаквам. Искам всички хора да знаят, че това момче Мариян не е починало вследствие на произведения от мене изстрел. Лентата се връща винаги, когато съм сам, като на филм е", каза Опиц пред бТВ.

Престъплението, за което иконописецът бе осъден, е извършено на 5 февруари 2007 г., когато съседи на Опиц и самият той решават, че на стълбището на кооперацията, в която живеят, има двама младежи, които очевидно са дошли с намерение да крадат. Жилищата в кооперацията са били обирани многократно, а всички сигнали до полицията се оказали напълно безплодни. Съседите заключили входа на кооперацията, а при опита на младежите да избягат, скачайки от прозореца над входната врата, Опиц стреля срещу един от тях и го убива.

Съдът не приема твърденията на защитата, че младежът е бил опасен и изстрелът е бил предназначен да предотврати нападение срещу Опиц – доказано е, че изстрелът е произведен докато младежът е бил в приклекнало положение, в ръцете си не е държал оръжие, а единственият инструмент, годен за употреба като оръжие у него била една отвертка.

На 10 септември 2012 г. Върховният касационен съд (ВКС) реши, че Опиц е виновен за извършване на две престъпления - убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс и незаконно държане на оръжие. ВКС намали присъдата на Опиц 5 години затвор заради здравословното му състояние - увредени слух и зрение, проблеми с гръбнака и др., както и заради добрите му характеристични данни.

Само два месеца, след като той влезе в затворническото общежитие, поиска и помилване, което обаче му беше отказано.

Желявска: Обезглавяването на Темида ще разклати държавата

Предишна новина

Към Арбитражния съд по Коледа. И към всички, които смятат, че не се отнася до тях*

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    1
    0

    Затворите се пълнят с кокошкари и невинни хора за да се запълнят бройките, а истинските престъпници се освобождават след като си поделят заграбеното с магистратите! От подкупи и далавери магистратите станаха мафиоти и милионери и няма сила която да ги спре! Дори и магистратите-хотелиери бяха оправдани от техните колеги, защото и те искат да станат като тях! Това е ежедневно предателство към гражданите, към обществото и държавата! Това е най-тежкото престъпление против държавността и следва да се наказва с минимум 30г. строг затвор!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.