Илхан Кючюк към външния министър на Северна Македония: Работата на политиците зависи от решенията на историческата комисия

Илхан Кючюк към външния министър на Северна Македония: Работата на политиците зависи от решенията на историческата комисия
Илхан Кючюк и Буяр Османи

Евродепутатът на Обнови Европа / ДПС Илхан Кючюк и министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, който е на работно посещение в Брюксел, проведоха работна среща. На нея бяха обсъдени приоритетите на новото правителство в Северна Македония, европейската интеграция на страната и възможността за свикване на първата междуправителствена конференция до края на годината.

Евродепутатът Кючюк, който е и постоянен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония изрази категорично готовността си да работи за конструктивен предстоящ доклад за напредъка на страната, но не скри и обстоятелствата, които стоят пред Северна Македония по пътя и към ЕС.

„Като докладчик на Европейския парламент ще работя за един обективен доклад, който да отразява постигнатото от Северна Македония през изминалата година. Страната направи още една успешна крачка към членство в ЕС и резултатите от изборите категорично показват желанието на гражданите. Впечатление правят и приоритетите, които новото правителство заложи в своята програма, но за да може ние политиците да си свършим работата е необходимо да се преодолеят историческите различия между България и Северна Македония“, каза Илхан Кючюк.

Двамата изразиха надежда, че много скоро комисията по исторически въпроси ще излезе с положителни заключения на дългогодишни двустранни различия в тълкуването на исторически въпроси, които от десетилетия натоварват отношенията между двете държави. По-рано този месец от външното министерство на Северна Македония заявиха, че ще продължат с подобряването на комуникацията и консултациите на политическо ниво с Република България и всички съответни заинтересовани страни в контекста на ЕС.

Ключовото послание е, че е стартирал важен и сложен процес на диалог, който предполага сближаване и изграждане на приятелство чрез взаимно уважение, като две съседни европейски държави.

Посланикът на ЕС: Скопие да изпълнява Договора с България, необходимо е върховенство на закона

Предишна новина

Достъп до правосъдие и блокчейн-ориентиран арбитраж

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.