Илхан Кючюк пред LIBE: Механизмът за сътрудничество и проверка върху България вече стана дискриминационен

Илхан Кючюк пред LIBE: Механизмът за сътрудничество и проверка върху България вече стана дискриминационен
Илхан Кючюк, снимка:БГНЕС/архив

Първият доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България ще бъде факт на 23 септември. Това стана ясно от думите на еврокомисаря Вера Йоурова на заседанието на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент.

Все още не е ясна точната дата, на която Европейската комисия ще вземе окончателното си решение за отпадане на настоящия механизъм, който действа в България и Румъния – Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), но се очаква това да стане веднага след старта на общия механизъм за наблюдение на върховенството на правото, който ще е валиден за всички държави-членки. Йоурова обаче посочи, че през последните 13 години страната ни е постигнала много добри резултати, като работата трябва да продължи и занапред в същата посока. От думите на еврокомисаря се разбра още, че въпреки настоятелните опити на част от представителите на неолибералните партии и  свързаните с олигарха Иво Прокопиев „Зелените“, като Елена Йончева и Радан Кънев, да изработят санкции за страната ни и да сринат репутацията на държавата пред Европа – то такива няма да има. Провалиха се и опитите на въпросните личности да предизвикат негативна оценка и критика от страна на Йоурова относно дейността на прокуратурата у нас, като еврокомисарят изрично подчерта, че ЕП не може да влезе в ролята на прокурор, нито в ролята на арбитър, както и че не е тяхна работа да се месят във вътрешнополитическите проблеми на страните-членки.

В рамките на заседанието евродепутатът Емил Радев посочи, че държавата ни полага максимални усилия и работи активно за реализиране на съдебната реформа. Като пример той даде внасянето от стана на ГЕРБ на проекта за нова Конституция.

"Европарламентът в лицето на нашата комисия и председателя на ЕП Давид Сасоли също препоръча отпадането на мехнизма. Като юрист не виждам правни аргументи, които да пречат на вземането на това решение. Надявам се, че в този случаи ЕК не прилага двойни стандарти спрямо България. Със или без механизъм реформите в България продължават", каза Радев.

Илхан Кючюк от ДПС не сподели тезата, че нова Конституция би довела до подобряване на обществения живот у нас. „Нашата група не подкрепя промените в Конституцията, тъй като нов обществен договор изисква задълбочен анализ и консултации. Необходимо е отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, тъй като през последната година той се превърна в един дискриминационен модел, налаган единствено спрямо две държави. Ние подкрепяме един механизъм, който да следи за върховенството на закона във всички държави-членки. Много е важно и Комисията да каже еднозначно – как продължаваме оттук нататък. Трябва да има ясна основа и ясен резултат“, посочи Илхан Кючюк.

 „Не искам да създам впечатлението, че съм приложение на изкуствен интелект. Човешко същество съм и мисля върху ситуацията в България. Функционирането на демокрацията отгоре надолу означава, че политиците трябва да си вършат добре работата, като бъдат контролирани от институциите. Действията на компетентните органи трябва да са съразмерни. Осъждаме всякакви актове на несъразмерна употреба на сила. Комисията не е член на Конституционен съд, не може да влезе и в ролята на прокурор, нито в ролята на арбитър във вътрешнополитически план. Трябва да се зачита принципът на субсидиарност. В доклада от 2019 година се съдържа доста положителна оценка, но има още какво да се направи. Искаме поетите по МСП ангажименти от страна на България и Румъния да бъдат изпълнени. Никъде системата не е идеална. МСП и не цели да създаде идеални системи. Искам хората в България и Румъния да имат доверие в системата. Ако гражданите нямат доверие в съдебната власт, то липсва нещо, няма спойка в системата“, посочи в отговор Вера Йоурова, като отправи и критики към медийната среда не само в България, но и в много други държави членки.

Отхвърлям обвиненията, че съм съучастничка на г-н Борисов. Върша работата си по съвест и с отговорност“, отговори накрая Йоурова на критики от страна на лявата ирландката Клеър Дали, че е „некомпетентна“ и „съучаства“ на премиера Бойко Борисов да остане на власт, с това, че не заема конкретна позиция в подкрепа на неговата оставка, както и че е оценила напредъка на България по МСП като „добър“.

Българите са сигурни единствено в това, че искат намаляване на броя на народните представители

Предишна новина

На първо четене: Край на възстановяването на невалидни български лични документи

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 18
  DER SPIEGEL | нерегистриран
  1
  0

  Най-авторитетното издание в Европа, германският „Шпигел“:
  ГРАНДИОЗЕН МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ, ПРЕДИЗВИКАН ОТ БОРИСОВ, ЦАЦАРОВ И ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ НА РБ!
  Борисов помагал на Анкара в преследването на опоненти на Ердоган в нарушение на международни конвенции.Как българският премиер се превърна в слуга на Ердоган?
  14 септ. 2020
  Борисов, Цацаров и тайните служби на България активно са участвали в депортирането на член на турската опозиция и то след като български съдилища преди това категорично са отхвърлили искането за екстрадиране. Българският премиер Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров са заговорничили с турското разузнаване за предаването на турски граждани на Анкара след опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган през юли 2016 година, който не се увенча с успех. Това пише днес германското списание „Шпигел“, позовавайки се на документи от турското посолство в София, до които журналистите са имали достъп. Материалът е подписан от Димитър Ганев и Максимилиан Поп.
  Според „Шпигел“ „Борисов, Цацаров и тайните служби на България активно са участвали в депортирането на член на турската опозиция и то след като български съдилища преди това категорично са отхвърлили искането за екстрадиране“. Това е заключението от тайните съобщения, получени от турското посолство в София.
  Изданието твърди, че по този начин Борисов е помагал на Турция да преследва политически опоненти, а това нарушава международни конвенции.
  В статията за Борисов е използвана думата handlanger, която има смисъл на лоялен служител, поддръжник или помощник, който не е някой важен подизпълнител в системата, но изпълнява съмнителни или криминални действия и единствената им стойност за една организация е, че са безусловно лоялни на боса.
  Материалът подробно разказва как министър-председателят Бойко Борисов и вече бившият главен прокурор Сотир Цацаров, сега шеф на КПКОНПИ, в нарушение на международните конвенции и правила са преследвали политически противници на турския държавен глава.
  След опита за пуч в Турция европейските съдилища отказваха да предават на турските власти издирвани от тях турски граждани, тъй като заповедите за задържане бяха политически мотивирани. Това не важни за една членка на ЕС – България, пише „Шпигел“.Германското издание подчертава, че досега една държава от ЕС е била пощадена от тирадите на турския държавен глава – България. Както и че Ердоган и българският премиер Бойко Борисов имат специално приятелство.
  Непосредствено след пуча Борисов и Цацаров в България са се срещнали с турския посланик в София. Тема на разговора е бил турският бизнесмен Абдула Бююк и който бяга от Турция в България. Абдула Бююк се смята за финансист на „ФЕТО“ – организацията на проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен, основният опонент на режима в Анкара. На тази среща висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк.
  Бююк, издирван от Анкара заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен, бе тихомълком предаден на турските власти през август 2016 г. по начин, който е критикуван от много места. Това стана без съдебен процес, без възможност той да се консултира с правен съветник или семейството си или да инициира обжалване срещу предаването, а вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала политическо убежище на турския гражданин.
  Сега германското списание разкрива, че съдбата на Бююк е била обсъждана – или по-скоро предрешена – още в първите дни след опита за преврат през лятото на 2016 г.
  Борисов е уверил турския посланик, че ще има бързо решение на случая и е обещал, че лично Цацаров ще се погрижи.
  Според изданието турската страна била подканена да изпрати ново искане за екстрадиране. „Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди това той лично ще се заеме със случая“, пишело в писмо на посолството за вътрешна кореспонденция, разкрива реномираното германско издание.
  Според „Шпигел“ приятелството на Ердоган очевидно има цена. Медията припомня, че след услугите си в наршение на международните конвенции, турският президент през март изпрати хиляди мигранти по границата с Гърция, но не и към България. „Шпигел“ казва, че „тайното сдружаване с турския режим“, което, изглежда, е извършил Цацаров, изобщо не се е отразило на кариерата му.
  Бююк е екстрадиран малко след тези разговори и прекарва в турски затвор малко повече от 3 години. След него българските власти предават на Турция още 7 /седем/турски граждани, допълва „Шпигел“.
  „Сходна изглежда съдбата и на други 7 турски граждани, депортирани от България през октомври 2016 г. Нито Борисов, нито Цацаров пожелаха да коментират нещо по въпроса, когато ги потърсихме.“

 2. 17
  съдия Румяна Ченалова | нерегистриран
  3
  0

  Кой поддържа Борисов? Тези, които са на хранилка при него – Бизнесмени които охотно връщат ресто, за да съществуват, Некадърни хорица на държавна службица които извън нея ще ровят в кофите за боклук, Спонсорирани от държавната баница чието първо име е Юда, Зависими от висящи в прокуратурата преписки и дела, включ. и органа на безправието "Правен свят". Различни ОПГ- та на всички нива от държавната власт, свързани с върха на управлението. Общото между тях е страха от падането на Борисов, което ще разплете зависимостите, ще е първата плочка от доминото, с чието събаряне ще се сгромоляса дългата редица на престъпни формации. Некадърните ще останат без работа, престъпниците ще отидат в затвора, а привилегировани лентяи ще трябва да мислят за прехраната си.
  Пипалата на октопода проникнаха дълбоко в българското общество, заразиха с отровата си стотици хиляди българи, които днес са вцепенени от ужас от мисълта, че България се променя .Това са поддръжниците на Борисов.При честни избори те ще изплуват като мръсна пяна. Ето защо е изключително важно наред с оставката на Борисов и Гешев, да настояваме за честни избори – преброяване на населението, машинно гласуване контрол в избирателните секции, нови правила относно работата на ЦИК. С всеки ден се приближаваме към избори – редовни или предсрочни.Бездействието по гарантирането на честни избори е в полза на Борисов и ГЕРБ.За това Борисов ще “ тупа топката“ докато може, вкл. чрез т.н.“ експертни кабинети“.
  Изходът е активни протести и ангажиране на европейските институции със сигнали за престъпления, декларации, искания…
  Времето върви само в една посока.
  Изборите наближават.
  Да бъдем непримирими!

 3. 16
  Зааралия | нерегистриран
  4
  0

  Явно "Правен свят" от думи не разбира, че не трябва да изтрива коментари , които не са в противоречие с правилата на този сайт и ако продължава така скоро ще го стигне днешната съдба на един клуб на ГЕРБ.. А тя е следната:
  Насипаха животинска тор пред офиса на ГЕРБ в Стара Загора в знак на признателност за свършената работа, работа, работа от крадливата партия.
  И това е най-малкото, което ще се случи на тези, които са част от мутренската мафия.

 4. 15
  Сънародник | нерегистриран
  3
  0

  Поредното престъпление на мафията под егидата на Чехльо!
  Вижте добре лицето росен плевнелиев, преди да почнете да пишете вицове за него, защото нещата са абсолютно сериозни. Този вампир с изключителни връзки вследствие на бандитската си дейност в Германия (в която имаше черен печат да не влиза в нея след като вкарваше и експлоатираше незаконно наши строители веднага след промените/ и Австрия освен всички други негови престъпления към страната ни е начело и на схема, в която са включени външната министърка Захариева, нейният архитектен мъж и посланиците Шекерлетова и Сираков в Берлин и Виена за приватизацията на българските имоти в Германия и Австрия като става въпрос за сума от над ЕДИН МИЛИАРД ЕВРО печалба за тях плюс 30 процента за бойко борисов и местни величия, подкрепящи както винаги досега откакто РБ е член на ЕС начинания, чрез които крадат милиони. В далаверата са включени продажбите на посланическите резиденции и разрушаването на посолските комплекси в последния момент преди ГЕРБ и Патриотарите да паднат от власт с цел след събарянето там да се изградят частни жилища и офиси, на които цената на кв.м. е над 15 хиляди евро. Може да си представите за какъв грандиозен „проект“ на мафията иде реч… Поради тази причина нашите сънародници в тези държави освен оставките на борисов и гешев настояват за незабавното отстраняване от властови позиции на посочените дотук лица, както и носенето от тях на съответната съдебна отговорност. Затова и днес в Берлин и Виена се проведоха протестно шествие по централните улици на австрийската столица и митинг в Берлин. Освен посочените искания, българите в Австрия и Германия подписаха писмо до правната комисия в Народното събрание с искане и за промени в Избирателния кодекс. Те настояват за създаването на МИР Чужбина, гласуване по пощата, както и система за електронно гласуване по най-бързия начин, като промените трябва да станат факт още при служебния кабинет за да се проведат първите честни избори в България за последните години.
  Очаква се към тази петиция да се присъединят и протестиращи наши сънародници в останалите немскоговорящи страни и региони на Европа – Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн и Южен Тирол.

 5. 14
  ******************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 13
  ********************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 12
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 11
  *************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 10
  | нерегистриран
  9
  -2

  Малко трудно се справя с българския момчето

 10. 9
  LIBE | нерегистриран
  8
  -6

  Няма ли някой да пита европейските либерали от ДПС кога ще е Прайда в Кърджали?

 11. 8
  Поне | нерегистриран
  12
  -8

  Поне една снимка на Йоурова да сложите. Все пак днес тя е изслушвана в ЕП, а Кючук не е станал зам. председател на ЕК, нали? Въбще какво значение има какво е казал този депесар днес, както и пиратстващият адвокат - евродепутат?

 12. 7
  Гьонсуратлък | нерегистриран
  15
  -6

  Как може, след като днес Йоурова е казала, че чува от евродепутати, че мониторингът ще отпадне след публикуването на общия доклад, това "издание" да извежда такова твърдение в подзаглавието?!? А казаното от нея, че има още България да прави по препоръките в конкретно посочени области въобще не е отразено. Но какво да се очаква от Органа на Инструмента

 13. 6
  Клеър Дейли, евродепутат от Ирландия | нерегистриран
  22
  -7

  Шокирана съм от тона и съдържанието на Вашето изказване и смятам, че то е в пълен разрез с реалността в България. Ако Комисията смята, че там има добър напредък през последните 13 години, мога само да направя заключението, че или сте невероятно некомпетентна, или сте изцяло подчинена на интересите на Борисов заради връзките му с част от влиятелните групи в този парламент и Европейския съюз изобщо

 14. 5
  Сайт | нерегистриран
  13
  -8

  От тази статия на псевдоправния сайт май излиза, че са изслушвани Кючук и Радев, а не Йоурова.

 15. 4
  Въпрос | нерегистриран
  19
  -7

  А нещо за недосегаемостта на главния прокурор? Или сте пропуснали тази част от изложението на Йоурова. А очакването мониторингът да отпадне с публикуването на общия доклад е толкова измислено, че направо си е фалшива новина

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.