Илияна Целова оглави Районна прокуратура-Видин

Илияна Целова оглави Районна прокуратура-Видин
Районна прокуратура-Видин

Илияна Целова, която към момента е и.ф. районен прокурор на Видин, стана титуляр на поста. Това реши Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС).

От 2012 година до 2015 г. тя е зам.-районен прокурор на Видин. В момента е и.ф. админситративен ръководител на обвинението за втори път в кариерата си. Първият път, в който тя временно оглавява РП-Видин, е през лятото на 2015 година.

"Налице е добра екипна работа и много добра срочност на актовете. Макар и делата при нас да са по-малко на брой, те са с изключителна фактическa и правна сложност. Няма неритмичност на дейностите", отчете кандидатът.

По думите й, прокурорите от РП-Видин постоянно полагат старание да повишат квалификацията си, както с участието си във вътрешноведомствените обучения, така и в тези, организирани от НИП.

"Два пъти месечно се правят анализи на натовареността, като се отчита равномерна такава. По отношение на факторите, които обуславят престъпността в региона – водещи са – населението с ниска грамотност, както и фактът, че се намираме на две граници", заяви прокурор Целова.

Евгени Диков й зададе въпрос относно качеството на работата на следствения отдел към обвинението. "Извън делата, които по закон се разследват от следовател, ние се възползваме и възлагаме такива на следователите. Техният брой наистина не е голям, но фактическата им и првна сложност е голяма", отговори и.ф. районният прокурор на Видин.

Във връзка с всеизвестните проблеми с експертизите, прокурор Целово посочи, че основно се използва капацитетът на експерти от други градове, най-често в София. "Това е законодателен проблем. Колкото и да е трудно и значително по-бавно, все пак колегите от столицата се съгласяват да ни правят експертизите", заяви кандидатът.

Даниела Машева първа заяви подкрепа към прокурор Целова. "Има достатъчно натрупан професионален и личен опит. Има идеи и визия за развитие и смятам, че ще се справи", посочи тя.

Накрая, единодушно, с 6 гласа "за" Прокурорската колегия назначи настоящия временен ръководител на обвинението за титуляр на поста.

Следователи питат Иван Гешев би ли им възложил престъпленията в чужбина, ако стане главен прокурор

Предишна новина

The Legal 500 обедини адвокати и бизнес на международна конференция в София

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    **************** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.